Putin firar

putinpaita.jpgI dag har det gått ett år sedan den frispråkiga ryska journalisten Anna Politkovskaja sköts ihjäl i sin egen trappuppgång i centrala Moskva. I hela världen ordnas demonstrationer för att hedra hennes minne. Vad gör då Vladimir Putin?

Jo, han passar på att fira sin 55:e födelsedag med mottagning för höga militärer i Kreml. Visserligen har han tidigare aldrig firat sin födelsedag offentligt, men i år tyckte han det var lämpligt, eftersom det är sista året på hans presidentperiod, och “eftersom det är en nästan rund siffra”, som han själv förklarade inför tv-kamerorna. Och då är det givetvis bara en slump att den ryska militären fick utstå hård kritik från Anna Politkovskaja.

I samband med mottagningen i Kreml berättade han hur viktigt försvaret är, och hur mycket bättre allt har blivit inom armén, och speciellt i Tjetjenien, under de senaste åren. Men det finns lite kvar att göra, menade Putin. Därför ska det nu satsas på bättre löner och bostäder till militärer

För att fira den store ledarens födelsedag hade också tusentals medlemmar i den regeringstrogna ungdomsorganisationen “Nasji“, även känd som Putin-jugend, kommenderats till en jättedemonstration i centrala Moskva. Många av dem hade röda tröjor med en bild på Putins ansikte och texten “vårt val”.

Det känns bekant på något sätt. Har något tråkigt hänt? Det låtsas vi inte om, vi hittar på något roligt i stället. Det blev jättelika förstamajparader dagarna efter Tjernobylolyckan, i väntan på radioaktivt regn . “Alla ska med”, hette det. Och på påskaftonens kväll visades alltid de bästa filmerna i sovjetisk tv, så ingen skulle få för sig att gå till nattens gudstjänst.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.