Putin höll valmöte i Luzjniki

luzhniki.jpgNu har Vladimir Putin talat inför tusentals unga flaggviftande anhängare som bussats från olika håll i Ryssland till sportarenan Luzjniki i Moskva för att delta i ett möte som den “spontana” folkrörelsen “För Putin” ordnat med maktpartiet Enade Rysslands pengar.

Putin sade bland annat att oppositionen finansieras av utlandet och vill ha ett “svagt och sjukt Ryssland”. Han sade också att experter i väst uppmanar oppositionen att ta till gatorna och upprepa revolutionerna i Ukraina och Georgien.

“Det tillåter vi inte!” skrek den upphetsade publiken. “Ryssland, Ryssland, vi tror på oss själva, vi tror på Ryssland”, ropade publiken, på ett sätt som får journalisten Oleg Panfilov att tänka på Tyskland i början av 1930-talet.

Det är intressant att Putin utan problem kan attackera oppositionen på detta sätt, medan oppositionsanhängare haffas av polisen när de delar ut flygblad där Putins politik kritiseras med orden “Putins plan är Rysslands undergång”. “Misskreditering av en annan kandidat” var polisens anklagelse för en av de flygbladsutdelare som togs in i S:t Petersburg i helgen.

Putin kom på onsdagen inte med några nya utspel, om man inte räknar detta:

Under de kommande månaderna kommer vi att få en total förnyelse av statens högsta ledning.

Det skulle ju kunna tyda på att han inte tänker bli premiärminister eller inta någon annan hög post i statsledningen. Men det ska nog inte tolkas alltför bokstavligt. Detta var inte dagen för nya utspel. Efter att ha tittat på kvällsnyheterna på tv-kanalen Rossija förstod jag vad det var Putin höll på med: han höll valmöte.

Den stora nationella ledaren kan ju inte förnedra sig till att delta i tv-debatter eller tala på torgmöten. Men om man föser ihop fem tusen flaggviftande ungdomar i en jättelokal med ryska flaggan i bakgrunden kan det gå för sig att hålla valtal.

Och Putins valmöte var givetvis förstanyhet på kanalen Rossija. Exakt 18 minuter av halvtimmessändningen blev det. Och det var inget hastigt ihopklistrat inslag, utan ett välregisserat reportage där nästan hela Putins tal var med, men inte i en följd, utan i lagom långa bitar, med kommentarer av glada deltagare och lite flaggviftning, applåder och glada tillrop som mellanklipp.

Hans antivästliga retorik var om möjligt ännu vassare än vanligt. Dagen innan talade Putin på försvarsministeriet och uppmanade generalerna att hålla kärnvapnen i bra beredskap.

Putins tal inför rörelsen “För Putin” finns här (på ryska).

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Putin höll valmöte i Luzjniki”

Stängt för kommentering.