Den nationella ledaren leker kurragömma

zaputina3.jpgDen 21 november får vi återigen ett nytt besked från Vladimir Putin. Eller den 3 december. Förmodligen både och. Valkampanjen i Ryssland är som hetast, och det betyder framför allt att Putin dyker upp än här, än där, som gubben ur lådan. Det viktigaste är att ingen ska veta exakt var man har honom. Han är själva inkarnationen av Heisenbergs osäkerhetsprincip.

Det var någon rysk kommentator som jämförde Vladimir Putin med en cyklist vars fötter fastnat i pedalerna och som därför måste fortsätta att trampa, annars trillar han och slår sig. Något ligger det i den jämförelsen.

Nyss kungjorde Vladimir Putin att han ställer upp som förstanamn på maktpartiet Enade Rysslands lista i parlamentsvalet den 2 december, och antydde att han så småningom skulle kunna bli premiärminister. Då var det många som drog slutsatsen att den nye premiärministern Vladimir Putin skulle få all makt i landet efter presidentvalet i mars.

Jo, och om Putin blir premiärminister skulle premiärminister Viktor Zubkov kunna bli president, han skulle fungera bra som galjonsfigur, eftersom han är lagom okänd och närmar sig pensionsåldern. Många gick i Putins fälla.

Men rätt som det är så åker han till ett fint EU-toppmöte och berättar för den samlade världspressen att han inte alls har planerat att bli premiärminister. Nu har alla i stället börjat kalla honom för “den nationella ledaren”, däribland ordföranden i Putin-partiet Boris Gryzlov. Ingen vet visserligen exakt vad en “nationell ledare” är, men just nu är det det som är Putins finaste titel.

Så åker den nationella ledaren Vladimir Putin till Sibirien, träffar vägbyggare i en specialbyggd representationsbarack, och filmas av båda nationella tv-kanalerna när han berättar att han ännu inte tänker berätta exakt hur han ska behålla makten efter sin avgång:

Om folk röstar på Enade Ryssland, vars förstanamn jag är, det betyder att en överväldigande majoritet i princip ger mig sitt förtroende, och det i sin tur betyder att jag får den moraliska rätten att kräva av alla som kommer att arbeta i duman och i regeringen att man fullföljer de beslut som man i dag har inriktat sig på. I vilken form jag ska göra detta – än så länge låter jag bli att svara exakt. Men det finns olika varianter, och om detta händer, det resultat som jag räknar med, så får jag en sådan möjlighet. Och jag tackar er för att ni tänker rösta på Enade Ryssland.

För att förbereda Putins nästa överraskande drag har flaggviftande inomhusmöten till stöd för den avgående presidenten hållits i olika provinsstäder och visats i alla nationella tv-kanaler. Häromdagen bussades en massa regionala delegater till staden Tver för att grunda den spontana folkrörelsen “Za Putina“, “För Putin”. Ledare för den spontana folkrörelsen blev den kände advokaten Pavel Astachov, som har genomgått KGB-högskolan i Moskva.

Och nu har tv-advokaten och KGB-mannen Astachov kungjort att den nya spontana rörelsen onsdagen den 21 november ska hålla ett jättemöte i sportcentret Luzjniki i Moskva. Eftersom den nya rörelsen är spontan har den inte mycket pengar, men det är inget problem – Putinpartiet Enade Ryssland pröjsar. Mycket viktiga personer kommer att delta, meddelade KGB-advokaten på måndagen på en presskonferens i Moskva. Och det blir överraskningar, hotade han.

Ja, det blir överraskningar, det kan jag lova er. Men jag kan inte berätta allt för er, annars blir det inte spännande.

Den nationella ledaren Vladimir Putin är i alla fall inbjuden till jättemötet som ska stödja den nationella ledaren Vladimir Putin. Men det finns inget behov att ändra konstitutionen och skriva in vad en nationell ledare är, förklarade Pavel Astachov och viftade med en fickupplaga av den ryska konstitutionen. Det viktiga är att Putin, som den nationella ledare han är, behåller en plats i maktstrukturerna också efter valet. Exakt vilken plats det blir får vi veta den 3 december, dagen efter dumavalet, berättade Astachov.

Allt detta är givetvis en del av den pågående valkampanjen. Om det är valkampanjen inför dumavalet den 2 december eller presidentvalet i mars är mindre viktigt. I vilket fall ska den febrila aktiviteten bevisa att Putin sitter säkert i sadeln. Men just eftersom detta måste bevisas gång efter annan börjar man undra.

Vad den utannonserade överraskningen den 21 november än blir så kan det bli en helt annan överraskning den 3 december. Det viktigaste vi hittills kunnat lära oss om Putin är ju att det är han som bestämmer, och ingen ska kunna gissa vad han tänker bestämma. Förmodligen vet han dessutom inte ens själv vad hans mångomtalade plan är.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.