Mannen som blev för mäktig för Putin

hodorkovskij.jpgPå onsdag avkunnas domen över den fängslade ryske oljebaronen Michail Chodorkovskij som blev för mäktig för president Putin. Han anklagas för skatteplanering och åklagaren kräver tio års arbetsläger. Allt annat än fällande dom vore en sensation, tycker Chodorkovskijs svenske advokat.

När den unge sovjetiske partibyråkraten Michail Chodorkovskij för sjutton år sedan berättade för sin mor Marina att han tänkte bli företagare blev hon förfärad.

– De kommer att sätta dig i fängelse, sade hon.

Till slut fick hon rätt. Men det var inte Sovjetstaten som låste in hennes son, det var det nya ryska rättsväsendet, vars oberoende de flesta människorättsaktivister i Ryssland ifrågasätter.

I slutet av 1980-talet upptäckte många unga ambitiösa män i det sovjetiska kommunistpartiets ungdomsorganisation Komsomol att framtiden inte längre fanns inom partiet utan i affärslivet. Michail Chodorkovskij hakade på den nya trenden och inom några år var han Rysslands rikaste man.

Förde fram Jeltsin

Under Boris Jeltsins tid hade de superrika affärsmännen – som brukar kallas för oligarker – stort inflytande i politiken. Oligarkerna Boris Berezovskij och Vladimir Gusinskij såg med sitt massiva stöd genom sina tidningar och tv-kanaler till att Boris Jeltsin och inte kommunisternas Ziuganov valdes till president 1996.

Men när den gamle KGB-mannen Vladimir Putin kom till makten i januari 2000 krävde han rättning i leden. Berezovskij och Gusinskij ansåg det bäst att lämna landet för att inte hamna bakom galler, de flesta andra oligarker drog sig tillbaka och tystnade.

På ett mytomspunnet möte med Chodorkovskij och andra oligarker år 2000 ska president Putin ha lovat att oligarkerna skulle få behålla sina förmögenheter – om de betalade skatt och inte blandade sig i politiken. Det förbudet bröt Michail Chodorkovskij mot när han började ge finansiellt stöd till oppositionspartier.

Stödde demokratiprojekt

Chodorkovskij blev allt mindre populär både i Kreml och hos lokala guvernörer eftersom han donerade stora summor till olika demokratiprojekt och till ett stort program som ska ge bibliotek på den ryska landsbygden tillgång till internet. Risken fanns att han skulle kunna bli en alltför självständig och oförutsägbar politisk aktör. Själv säger Chodorkovskij att han personligen aldrig hade några politiska ambitioner.

Men det fanns en annan, kanske ännu viktigare anledning till att Michail Chodorkovskij greps av k-pistbeväpnade specialtrupper när hans privatplan gjorde en mellanlandning i Novosibirsk den 25 oktober 2003.

– Yukos var ju Rysslands största oljebolag, stort och mäktigt, med egna resurser. De diskuterade med regeringen om det skulle byggas oljeledningar till Kina eller Japan. Där hade man olika uppfattningar och det slutade med att Yukos sade: “Då gör vi det själva”, säger advokaten Kaj Hobér.

Rysslandsexperten Kaj Hobér ingår i den internationella advokatgrupp som företräder Michail Chodorkovskij vid rättegången i Moskva. Han menar att den ryska staten nu helt enkelt vill ta tillbaka kontrollen över oljeindustrin som privatiserades för tio år sedan.

– Det är inte ovanligt i oljerika stater att staten har kontroll över en sådan väsentlig naturresurs, det är snarare regel i Mellanöstern. Men i Ryssland har man privatiserat industrin, då kan man inte skruva tillbaka klockan hur som helst utan att ta hänsyn till ägarna, säger Kaj Hobér.

Att rättegången är politisk är uppenbart, tycker han. Annars hade det inte funnits någon anledning att klandra just Yukos.

Alla gjorde likadant

Den viktigaste åtalspunkten handlar om att Yukos utnyttjat rysk skattelagstiftning som tillät att man etablerade dotterbolag i regioner med låg bolagskatt. Dessa bolag användes sedan för transaktioner för att reducera skatterna.

– Yukos var inte precis ensamt om att göra så, alla oljebolag gjorde likadant, säger Kaj Hobér.

Anklagelserna är lögnaktiga och absurda, ansåg Michail Chodorkovskij själv i det långa tal han höll i rätten innan domarna drog sig tillbaka för att diskutera domen.

– När dessa företag fick det officiella beslutet om skatteförmåner stod det klart och tydligt att de får syssla med oljehandel, men inte med omlastning eller förvaring av olja. Rätten har fått alla dokument och de visar att något brott inte har begåtts, sade Chodorkovskij.

Fällande dom väntas

Nu i efterhand kräver skattemyndigheterna Yukos på tiotals miljarder dollar i skatteskulder. Och Michail Chodorkovskij som redan suttit inspärrad i femton månader hotas av tio år i fångläger. Att det blir fällande dom är nästan självklart.

– Allt annat vore en sensation, säger Kaj Hobér.

Utgången av Yukosaffären kommer att påverka investeringsklimatet i Ryssland i många år framöver, och redan innan domen fallit har Rysslands president Vladimir Putin försökt blidka företagarna genom att föreslå att preskriptionstiden för oegentligheter i privatiseringsaffärer sänks från tio till två år.

Men företagarna litar inte längre på makthavarna – om det behövs så hittar staten alltid ett sätt att konfiskera egendomar, tycks de flesta mena. Och vad utgången av rättegången än blir så har tron till rättssamhället och oberoende domstolar i Ryssland fått en allvarlig skada som kommer att ta många år att läka.

Kalle Kniivilä
Sydsvenskan 24.4.2005

Fotnot: Domen blev nio år i arbetsläger. Efter ett överklagande sänktes strafftiden till åtta år.

Fakta: Michail Chodorkovskij
Den fängslade oljemiljardären Michail Chodorkovskij föddes i Moskva 1963. Båda föräldrarna var ingenjörer och arbetade på en instrumentfabrik. Familjen hade ont om pengar och redan när han gick i åttonde klass arbetade Michail samtidigt i en brödbutik. Senare, när han studerade kemi, arbetade han samtidigt som byggnadssnickare.
Michail Chodorkovskijs far är jude, vilket gjorde det svårt för honom att komma in på den forskarutbildning han var intresserad av. Varken goda studieresultat eller aktivt arbete i kommunistpartiets ungdomsförbund Komsomol hjälpte. I stället använde han sina kontakter i Komsomol och startade eget trots att privata företag fortfarande var förbjudna.
Efter ett par år hade det lilla handelsföretaget vuxit så att Chodorkovskij 1989 med sina kompanjoner kunde grunda Menatep, den första privata banken i Sovjetunionen. Det fanns stort behov av investeringskrediter och banken utvecklades snabbt.
Efter Sovjetunionens fall 1991 tvingades den konkursmässiga staten till snabba och kaotiska privatiseringar för att rädda ekonomin. Menatepbanken var snabbt framme och köpte flera statliga företag billigt. Chodorkovskij blev miljonär.
1995 köpte Chodorkovskij det skuldbelagda statliga oljebolaget Yukos. Organisationsförändringar och en flerdubbling av världsmarknadspriset på olja gjorde Yukos till ett framgångsrikt storföretag och Chodorkovskij till miljardär.
Chodorkovskij är gift och har tre barn med sin fru Inna. Han har också en son från ett tidigare äktenskap.

Fakta: Yukos uppgång och fall

  • 1961. Olja upptäcks i Ust-Balyk i området Chanty-Mansien i västra Sibirien.
  • 1966. Statsföretaget Juganskneft bildas.
  • 1967. Arbetarbyn Neftejugansk (“Oljejugansk”) med 14 000 invånare blir en stad.
  • 1991. Sovjetunionen faller sönder.
  • 1993. Statsföretaget Yukos bildas som en sammanslagning av två statliga oljebolag, Juganskneftegaz och Kujbysjevnefteorgsintez.
  • 1995. Yukos hotas av konkurs. Arbetare har inte fått betalt på flera månader och det statsägda företaget är skyldigt staten 3,5 miljarder dollar.
  • 1996. Yukos privatiseras. Michail Chodorkovskijs bank Menatep blir huvudägare i företaget.
  • 2002. Yukos har förvandlats till ett framgångsrikt företag vars aktier noteras på de stora börserna världen över. Neftejugansk är en välmående stad med över 100 000 invånare.
  • 2003. Michail Chodorkovskij som nu är miljardär hamnar i konflikt med Kreml. Chodorkovskij klagar över korruption, hävdar att staten inte borde äga oljeledningarna och ger bidrag till flera oppositionspartier. I oktober grips Chodorkovskij av k-pistbeväpnade specialstyrkor när hans privatplan mellanlandar i Novosibirsk.
  • 2004. De ryska skattemyndigheterna kommer fram till att Yukos under flera år har betalat för lite i skatt och skickar miljardräkningar. Yukos tvingas sälja sitt största produktionsbolag Juganskneftegaz som efter komplicerade turer hamnar i statlig ägo. Alla toppchefer i Yukos uppges ha lämnat landet för att undvika fängelse.
  • 2005. Yukos före detta säkerhetschef döms till 20 år i fängelse för mord och mordförsök. Michail Chodorkovskij har suttit häktad i 15 månader. Åklagaren kräver att han döms till 10 år i fängelse för skattebrott.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Mannen som blev för mäktig för Putin”

Näin lonkalta katsoen ehkä onnistuneepi ratkaisu kotisivulla http://www.kniivila.net olisi erikielisten juttujen laittaminen omaan kieliryhmäänsä.
Venäjää ja esperantoa taitamaton joutuu klikkaamaan turhan monta sivua näkyviin ennnenkuin seuraava (suomenkielinen) sivu tulee esille.
Tietenkin jutun voi linkittää esperannoksi/venäjäksi esimerkiksi ennen suomalaisjutun otsikkoa.
Terveiset Borlängestä
PS Ruosulistalla tuntuu taas käyvän vilkas keskustelu kieliasioista?

Niinhän ne ovatkin omissa kategorioissaan, jos et halua nähdä muita kuin suomenkieliset jutut niin painat linkkiä “suomeksi” vasemmalla ylhäällä.

Stängt för kommentering.