Död man får skulden för allt

”De vill ta död på mig”, sade den 37-årige revisorn Sergej Magnitskij till fängelseläkaren Aleksandra Gauss. Mannen är ju sinnessjuk, konstaterade hon, och tillkallade åtta vakter med batong. De satte handfängsel på Magnitskij och förde bort honom. Någon timme senare var han död.

Suomeksi Esperante

”De vill ta död på mig”, sade den 37-årige revisorn Sergej Magnitskij till fängelseläkaren Aleksandra Gauss. Mannen är ju sinnessjuk, konstaterade hon, och tillkallade åtta vakter med batong. De satte handfängsel på Magnitskij och förde bort honom. Någon timme senare var han död.

Sergej Magnitskij dog i november 2009. När kroppen överlämnades till hans anhöriga upptäckte de blåmärken och sönderslagna fingrar. Enligt en rapport som dåvarande president Medvedevs människorättsråd tog fram kan det på goda grunder misstänkas att Magnitskij misshandlades till döds.

I dag inleds rättegången som skjutits upp flera gånger. Inte mot häktespersonalen – de har redan friats från alla brottsmisstankar. I stället är det den avlidne revisorn som anklagas för skattebedrägeri.

Härvan har lett till en storpolitisk konflikt. Kongressen i USA har tvingat Barack Obama att införa inreseförbud för ryska tjänstemän som misstänks för inblandning i Magnitskijs död. Ryssland hämnas med flera lagar som bland annat förbjuder adoptioner av föräldralösa ryska barn till USA. Den häftiga reaktionen tyder på att det handlar om korruption på mycket hög nivå.

Problemen började när det brittiska investmentbolaget Hermitage Capitals ägare Bill Browder för sju år sedan började gräva för djupt i ryska företag med kopplingar till högsta makten. Han förklarades vara ett hot mot Rysslands nationella säkerhet och kastades ut ur landet. Skattepolisen stormade Hermitage Capitals kontor i Moskva och beslagtog stora mängder dokument.

Några av dokumenten hamnade därefter på villovägar och användes för att begära ut en påhittad skatteåterbäring på motsvarande 1,4 miljarder kronor, den största i Rysslands historia, som sedan försvann spårlöst.

Sergej Magnitskij undersökte det hela på uppdrag av Hermitage Capital och kom fram till att några av de poliser som stormat företagets kontor troligen var inblandade i skatteaffären. Han vände sig till åklagarmyndigheten och vittnade mot poliserna.

Ärendet hamnade snabbt i händerna på de anmälda poliserna, som själva utredde fallet och kom fram till att de inte var skyldiga till något. I stället greps Magnitskij, misstänkt för samma brott som han hade anmält. Efter ett år i rannsakningshäkte, utan sina mediciner och utan läkarvård, dog han.

Av Magnitskijs efterlämnade papper framgår att han erbjöds villkorlig dom om han gick med på att vittna falskt mot Bill Browder, som offentliggjort information om korruption nära ryska regeringskretsar. När Magnitskij vägrade flyttades han gång på gång till allt sämre fängelseceller.

Ryska människorättsaktivister och internationella organisationer har krävt att de ansvariga för Sergej Magnitskijs död ställs inför rätta. I stället är det nu han själv som ställs till svars för allt.

Eftersom den åtalade redan är död och begraven kan han inte drabbas av någon påföljd. Men om domstolen kommer fram till att han själv låg bakom skattebedrägeriet kan saken läggas till handlingarna. Då finns det ingen anledning att följa andra spår som kan tänkas leda till höga befattningshavare.

Sydsvenskan 2013-03-04

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Död man får skulden för allt”

Även om åklagarsidan tidigare under en presskonferens anklagat Magnitskij för delaktighet i precis det skattebrott han själv anmält så handlar det nu aktuella åtalet tydligen om ett annat skattebrott. Inte för att det har någon större betydelse i det stora hela.

Måndagens inledande förhandling i rätten kom fram till att åtalet går vidare och att huvudförhandling kan inledas nästa måndag, den 11 mars. Även Bill Browder är åtalad för samma skattebrott. Och nu ska han dessutom åtalas för att ha skaffat Gazpromaktier på olagligt sätt.

Ett par bra länkar:

Magnitsky Partner Faces Charges In Gazprom Stock Case

Berlingske: Død mand skal dømmes

Där står bland annat följande:

Så hvorfor sker det nu alligevel? Spørger man de efterladtes advokat, Nikolaj Gorokhov, er årsagen kynisk taktik. Det er ikke nok, at Sergej Magnitskij er død. Hans eftermæle skal også slås ihjel.
»Det kan bruges politisk. Så kan de sige, at der ingen grund er til at efterforske det, som sagen egentlig handler om,« siger han til Berlingske med henvisning til sagen om den uopklarede milliardsvindel.

Stängt för kommentering.