Kärnvapenskrammel är Putins svar till Macron

yssland hotar med kärnvapen för att skrämma väst. Vapenskramlet är ett tecken på rysk oro. Sannolikt är det mest propaganda.

På måndagsmorgonen meddelade ryska försvarsministeriet att de ryska väpnade styrkorna i närtid ska öva användning av taktiska kärnvapen. Övningen uppges vara ett svar på ”provokativa uttalanden och hot” från väst.

Några kärnvapen dock kommer knappast att hanteras – i första hand är detta en propagandaövning.

Det är långt ifrån första gången Vladimir Putin skramlar med sina kärnvapen för att skrämma väst. Redan när han inledde anfallet mot Ukraina den 24 februari 2022 varnade han omvärlden för att lägga sig i och lät förstå att Ryssland i annat fall inte skulle dra sig för att använda kärnvapen:

”Rysslands svar kommer att vara omedelbart och kommer att leda till följder av ett slag som ni under er historia aldrig har skådat.”

Kärnvapenskramlet har bidragit till att många länder i väst varit försiktiga med vilken sorts vapenhjälp de skickat till Ukraina. Samtidigt uppges USA direkt ha varnat Kreml för ödesdigra konsekvenser om kärnvapen skulle komma till användning i Ukraina.

Ju längre kriget har pågått desto mer sällan har den ryska ledningen påmint väst om sina kärnvapen. Hoten har helt enkelt visat sig inte fungera – alla vet ändå att Ryssland har kärnvapen, men alla vet också att Ryssland knappast skulle vinna något på att verkligen använda dessa vapen.

I början av mars, i en lång intervju han gav den ryske tv-propagandisten Dmitrij Kiseljov inför det så kallade presidentvalet, nämnde Putin att Ryssland är förberett på ett kärnvapenkrig och att en direkt konflikt mellan Ryssland och Nato skulle kunna leda till ett tredje världskrig.

Detta var ändå ett ganska lågmält hot, tills det för en vecka sedan hettades upp av samma Dmitrij Kiseljov i söndagsshowen ”Veckans nyheter”. Där hade han plötsligt ett långt inslag med rubriken ”Vi kommer att använda dem”. Kiseljov hotade med strategiska kärnvapenattacker mot Natoländer ifall Natotrupper skulle placeras i Ukraina.

Han visade två långa klipp ur Putinintervjun från mars, men också ett klipp från sitt eget program från 2014, då han för första gången förklarade att Ryssland vid behov kan ”förvandla USA till radioaktivt damm”. Han citerade också Putins berömda ord: ”Vad ska vi ha världen till om inte Ryssland finns med?”

Det är uppenbart att budskapet kom direkt från Putin – enligt försvarsministeriet är det Putin själv som beslutat om övningen med taktiska kärnvapen.

Övningen är ett svar på det Ryssland betraktar som hotfullt beteende. USA har godkänt ett nytt, stort militärt stödpaket till Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron har upprepade gånger sagt att han inte utesluter användning av franska styrkor i Ukraina. Storbritanniens utrikesminister David Cameron har meddelat att Ukraina själv får bestämma om brittiska vapen ska användas mot mål på ryskt territorium.

Sannolikheten för att Ryssland verkligen ska använda kärnvapen är dock närmast obefintlig. Vapenskramlet är i första hand propaganda som syftar till att påverka den allmänna opinionen i väst och bromsa beslutsprocesser som leder till ökat stöd för Ukraina.

Att Putin återigen försöker skrämma oss med sina kärnvapenrobotar är ett tecken på att han känner sig osäker och att kriget inte går riktigt som han vill. Därför finns det ingen större anledning att bli skrämd.

Sydsvenskan 2024-05-06

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Lämna ett svar