Putins verklighet är inte vår

Alla väntade på Putins tal, men det han sade bekräftade bara det vi redan visste: Rysslands president lever i en annan verklighet än vi. I sin egen verklighet har Putin inte påbörjat något krig.

Putin talar till parlamentets båda kammare. Foto: Kremlin.ru
Putin talar till parlamentets båda kammare. Foto: Kremlin.ru

Det var väst som påbörjade kriget. Det enda som Ryssland gör är att försöka få stopp på angreppet. Det var ett centralt budskap i Vladimir Putins tal på tisdagsförmiddagen, och det var inte nytt. Det enda nya var i så fall att Putin nu talar om ett krig, inte om en militär specialoperation.

Ju längre kriget i Ukraina pågår, desto mer börjar Vladimir Putin påminna om en sliten grammofonskiva som fastnat och upprepar sig själv. För att framstå som en ansvarsfull statsman kom han visserligen denna gång inte med några direkta kärnvapenhot.

Det fick räcka med ett indirekt hot: Ryssland pausar sitt deltagande i nedrustningsavtalet Nya Start. I dagens internationella läge lär detta inte ha någon omedelbar betydelse. Om USA återupptar kärnvapentester gör även Ryssland det, sade Putin. Jämfört med hans tidigare harmageddonretorik är beskedet snarast lugnande.

Putin utlovade sociala förmåner för stupades familjer och garanterade semestrar för frontsoldater. Underförstått: ingen ska tro att kriget kommer att ta slut inom överskådlig framtid. Mer vapen ska tillverkas, militären ska bli starkare.

I samma andetag försökte Putin än en gång avskräcka västmakter från att leverera vapen med lång räckvidd till Ukraina. Det skulle bara innebära att Ryssland måste trycka hotet ännu längre bort. Ockupera ännu mer ukrainskt territorium, med andra ord.

Själva kriget går dock inte särskilt bra, och därför sade Putin inte särskilt mycket om framgångarna vid fronten. De framgångar han refererade till var gamla – Krim har fått en fast förbindelse med ryska fastlandet och Azovska sjön har åter blivit rysk på alla sidor. Att Krimbron fortfarande inte är helt reparerad efter bombexplosionen i oktober var inget han tog upp.

Samtidigt som Ryssland fortsätter att bomba Ukraina förklarade Putin att Ryssland bara strävar efter fred. Osanningarna haglade. Ryssland krigar inte mot Ukrainas folk, det ukrainska folket har blivit västs gisslan. Väst har skulden till allt. Det var väst som öppnade vägen för nazisterna i Tyskland på 1930 och nu gör väst samma sak igen, för väst vill förstöra Ryssland.

Putins budskap är enkelt: ”Vi är den goda sidan. Väst hotar oss. Kriget kommer att pågå länge, men vi kommer att vinna.”

Vad kan man svara på det? Det finns inget utrymme för dialog – det enda väst kan göra är att fortsätta stödja Ukraina.

Sydsvenskan 2023-02-21

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.