Putin räddar Ryssland och ångrar inget

Ryssland har gjort allt rätt. Landet försvarar bara sin tusenåriga suveränitet, meddelade Vladimir Putin på sin presskonferens på torsdagen. Fred blir det inte så länge Putin sitter vid makten.

Förra året hoppade Vladimir Putin över både sin traditionella frågestund och sin årliga presskonferens. I år hade han kombinerat de två i en enda föreställning. Foto: kremlin.ru

Inget nytt från gubben. Det var den sammanfattade bedömningen på den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Youtubekanal efter Vladimir Putins evighetslånga presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Jag har gjort allt rätt, ångrar inget och allt går som på räls. Så bedömde Vladimir Putin själv sin gärning i den direktsända frågestunden i tv på torsdagseftermiddagen.

Hans drygt fyra timmar långa floskelmaraton kan sammanfattas genom hans första och sista svar, resten var mest utfyllnad för att visa att han är en folkets man – samt en superhjälte som kan tala omkull alla och har alla siffror i huvudet.

Med sig till tv-studion hade han dock en gul pärm där alla nödvändiga siffror säkerligen stod nedskrivna. Föreställningen är noggrant regisserad och frågeställarna utvalda utifrån de ämnen som Vladimir Putin själv vill ta upp. Särskilt den första och sista frågan.

Hela tillställningen var för övrigt en övning i orwellskt dubbeltänk där krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.

För några dagar sedan meddelade Putin som väntat att han än en gång ställer upp för omval i mars. Något riktigt val är det naturligtvis inte, resultatet är förutbestämt, men för Putins folkliga legitimitet är det viktigt att hålla val och bevisa för dem som till äventyrs inte gillar honom att nästan alla andra minsann gör det.

Programledaren Jekaterina Berezovskaja inledde följaktligen frågestunden med att påminna om presidentvalet och frågade vilka frågor i Ryssland och utlandet som är viktigaste för Putin.

Det viktigaste är Rysslands suveränitet, svarade presidenten. Ryssland kan inte existera utan sin suveränitet, utan suveränitet kommer inte Ryssland att finnas i den form som det haft i tusen år, slog han bestämt fast.

Nu har inte Ryssland funnits i tusen år i någon form. Inte ens Moskva har funnits i tusen år, till skillnad från Kiev, men det spelar ingen roll för Vladimir Putin. Han har sin egen historieskrivning. Där ingår Ukraina och det gamla Kievriket i det eviga Ryssland – och där är anfall mot Ukraina försvar av Rysslands suveränitet.

Att stärka Rysslands suveränitet kräver att landets ”försvarsförmåga” byggs upp, sade Putin. I praktiken alltså landets anfallsförmåga. Särskilt viktigt är det enligt Putin att stärka medborgarnas fri- och rättigheter. Frihet är slaveri, som sagt.

När blir det fred då? Visserligen pågår det inget krig, bara en militär specialoperation, men denna brännande fråga hade Vladimir Putin bestämt sig för att tackla direkt i början av sändningen.

Fred blir det när alla specialoperationens mål är uppnådda. Dessa mål har varit desamma hela tiden: avnazifiering och avmilitarisering av Ukraina samt Ukrainas neutralitet.

Och det är definitivt inte Rysslands fel om förhållandet till omvärlden är ansträngt, Ryssland har alltid försökt att bygga goda relationer, tillade Putin. Felet ligger hos det onda väst, i denna som alla andra frågor. Ryssland har aldrig gjort något fel.

Därefter följde fyra timmar snömos om det skandalöst höga priset på ägg (Putin ska lösa frågan), en nedgången gymnastiksal i en skola på det ockuperade Krim (så fort frågan ställts i rutan blev den löst), och sifferexercis som skulle bevisa att den ryska ekonomin går allt bättre medan väst är i kris.

Mot slutet av föreställningen började Putin som vanligt hosta allt mer. Den sista frågan fick Andrej Kolesnikov, en av Putins favoritreportrar från tidningen Kommersant, ställa: Vilka goda råd skulle Putin vilja ge till sig själv år 2000, när han blev president för första gången?

Putins goda råd till sig själv var ett Lenincitat: ”Ni är på rätt väg, kamrater!”

Han uppmanade också sig själv att lita mer på det storartade ryska folket och mindre på utlandet. Med andra ord: Han har gjort allt rätt från början, han ångrar inget och det blir mer av samma sak när han väl låtit sig väljas till president en gång till.

Det innebär i praktiken att kriget i Ukraina fortsätter så länge Vladimir Putin sitter vid makten i Ryssland.

Sydsvenskan 2023-12-14

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.