Nytt rasistbråk skakar Finlands regering

Det är den tredje regeringskrisen på tre veckor. Ständigt nya lik upptäcks i Sannfinländarnas garderob. Samarbetet med nationalistpartiet har inte börjat särskilt bra för Finlands nye statsminister Petteri Orpo.

Finansminister och vice statsminister Riikka Purra (Sannfinländarna) står i centrum för den senaste skandalen kring Finlands regering, som bara suttit några veckor. Foto: Statsrådets kansli.

”Turkiska apor”, rikliga förekomster av n-ordet samt våldsfantasier om att skjuta ihjäl mörkhyade barn på lokaltåget.

Finlands nya finansminister, Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra, har i praktiken erkänt att det är hon som står bakom pseudonymen ”riikka”, som skrev en lång rad rasistiska kommentarer på en den kända främlingsfientliga bloggen Scripta för 15 år sedan.

Under Natotoppmötet i Vilnius tvingades Finlands utrikesminister Elina Valtonen be Turkiet om ursäkt för Purras skriverier. Efter ett par dagars tvekan har även Purra själv gått med på att be om ursäkt för sina gamla nätkommentarer.

Hela regeringen har dessutom gjort ett gemensamt uttalande för att ta avstånd från rasism och diskriminering. Därmed är krisen avklarad och allt är frid och fröjd igen, meddelar Finlands statsminister Petteri Orpo, som representerar det konservativa Samlingspartiet.

Ungefär på samma sätt har han viftat undan de två tidigare skandalerna.

Först tvingades näringsminister Vilhelm Junnila (Sannfinländare) avgå, när allt fler kopplingar till extremhögern uppdagades.

Sedan valde Sannfinländarna hans efterträdare: den avhoppade samlingspartisten Wille Rydman, som bland annat talat om ett pågående ”folkutbyte”, ett kodord för en rasistisk konspirationsteori. Dessutom deltog Rydman nyss i en näthatkampanj mot en kritisk journalist.

Rydman är en röd flagga för Orpo – han tvingades lämna Samlingspartiet förra året, efter att han anklagats för att ha trakasserat unga kvinnor och minderåriga flickor. Rydman åtalades aldrig, men partiledaren Orpo ansåg honom olämplig för fortsatta förtroendeuppdrag.

Rydman hoppade över till Sannfinländarna, och nu tvingas Orpo tolerera honom i sin egen regering som står och faller med Sannfinländarnas röster. Valet av ny minister sågs allmänt som Sannfinländarnas hämnd när deras tidigare minister tvingats avgå efter tio dagar i tjänsten.

Men nu är det alltså Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra och hennes 15 år gamla rasistiska skriverier som är i fokus. Henne kan Orpo inte tvinga avgå, för då skulle hela regeringen falla. I stället låtsas han som att det regnar.

”Orpo leder regeringen med slutna ögon”, skrev Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat i en ledare på torsdagen. Kvällen innan hade Orpo i en lång tv-intervju bedyrat att han ingenting visste om Purras gamla kommentarer.

Orpo upprepade att hela regeringen tagit avstånd från rasism och diskriminering. Det är viktigt att arbeta mot rasism, sade han tidigare under onsdagen, under en gemensam presskonferens med Purra.

Dagen därpå blev det känt att justitieministeriet, som nu leds av Sannfinländarna, precis hade raderat hela webbplatsen för regeringens antirasistiska kampanj ”Jag är antirasist”.

En del oppositionspolitiker kräver att riksdagen sammankallas under sommaruppehållet för att rösta om förtroendet för finansministern. Men det behövs inte, säger både statsministern och riksdagens talman Jussi Halla-aho.

Den sistnämnde är tidigare ordförande för Sannfinländarna. Han blev en gång känd genom sin främlingsfientliga blogg Scripta, där ”riikka”publicerade sina rasistiska kommentarer.

Halla-aho har avfärdat hela krisen som en ”psykos” som piskats upp av den gröna vänstern och journalisterna som har svårt att uthärda att Finland inte längre har en vänsterregering.

Många lokala representanter för Sannfinländare menar precis som Halla-aho att det bara handlar om en klappjakt och att det inte fanns någon anledning för Purra att be om ursäkt.

Första gången Sannfinländarna togs med i regeringen 2015 ledde det till att partiet splittrades och de högerextrema krafterna tog över ledningen. Då såg Petteri Orpo det som omöjligt att regera tillsammans med Halla-ahos falang.

Nu är det exakt det han gör. Det har lett till aldrig tidigare skådad polarisering i finsk politik och chockartade reaktioner när finnar plötsligt ser hur stora utländska medier nu beskriver Sannfinländarna som ”extremhöger”.

Oavsett vilket ord man använder om partiet blir det en extremt svår balansgång för Petteri Orpo att hålla ihop den borgerliga fyrpartiregeringen och få någonting uträttat utan att totalt solka sitt eget och Finlands internationella rykte.

Sydsvenskan 2023-07-13

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.