Navalnyjs närmaste medarbetare: De mördar honom långsamt

De ryska myndigheterna mördar oppositionsledaren långsamt, säger Aleksej Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj. Själv är hon efterlyst i Ryssland och har lämnat landet.

Kira Jarmysj var närvarande i Berlin när en kopia av Aleksej Navalnyjs straffcell ställdes fram utanför Rysslands ambassad i Berlin i januari. Foto: A.Savin

Kira Jarmysj är den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs pressekreterare sedan nio år. I augusti 2020 satt hon bredvid Navalnyj på flyget från Tomsk till Moskva, när han plötsligt kände sig trött och illamående.

Han hade blivit förgiftad av den ryska säkerhetstjänsten. Snart låg han medvetslös på golvet längst bak i flygplanet.

– Då tänkte jag hela tiden på vad som skulle hända om piloten inte hann nödlanda i tid. Det var som en kapplöpning. Jag tittade på Aleksej och var jätterädd, jag väntade hela tiden på att vi äntligen skulle landa, men det tog så lång tid.

Kira Jarmysj är rädd för att det som nu sker med Aleksej Navalnyj är samma sak, fast mycket långsammare. Han har suttit bakom galler i Ryssland sedan han återvände i januari 2021, och sedan kriget i Ukraina inleddes har hans villkor i fängelset och hans hälsotillstånd ständigt försämrats.

– Den gången gick allt väldigt snabbt. Och jag är övertygad om att de har lärt sig av sina misstag, och nu vill de inte att Aleksej ska dö snabbt. De vill inte ha samma enorma uppmärksamhet igen. Det är mycket bättre att döda honom långsamt, undergräva hans hälsa och samtidigt se till att han lider. Jag är helt övertygad om att det här är Putins personliga hämnd.

Kira Jarmysj var närvarande i Berlin när en kopia av Aleksej Navalnyjs straffcell ställdes fram utanför Rysslands ambassad i Berlin i januari.

I flera månader har Navalnyj lidit av magsmärtor. Under de senaste månaderna har han regelbundet placerats i straffcell för att ha glömt knäppa en knapp, för att ha tilltalat fängelsepersonal på fel sätt eller för att ha tvättat sig vid fel tidpunkt.

Under den senaste två veckor långa vistelsen i straffcellen uppges Navalnyj ha tappat åtta kilo i vikt. Navalnyj var så svag att fängelsepersonalen tillkallade ambulans, berättar Kira Jarmysj.

– Att de själva gjorde det visar att hans tillstånd var kritiskt. För i ryskt fängelse kan man vara döende, de ringer ändå inte efter ambulans. Om de gjorde det för Aleksej så var det riktigt illa med honom.

Någon vård har Aleksej Navalnyj ändå inte fått. Han blir bara sämre av fängelsematen, och tillåts inte längre ta emot matpaket eller köpa mat för egna pengar i fängelsebutiken, säger Kira Jarmysj.

– Han har aldrig tidigare haft liknande symtom, och vi befarar att det kan handla om att de hela tiden förgiftar honom med små doser, så att han inte dör direkt, för att inte väcka uppmärksamhet, utan genom att hans hälsa försämras långsamt men obönhörligen.

Navalnyj deltar i rättegång på distans från straffkolonin.

Aleksej Navalnyj är sedan flera månader placerad i en isoleringscell, och med jämna mellanrum straffas han med isolering under ännu hårdare villkor i en särskild straffcell. Där får han dessutom inte sällan sällskap av en medfånge med notoriskt dålig hygien.

– Då ska man veta att cellen är på sex kvadratmeter. Det är alltid samma fånge som dessutom först placeras på sjukavdelningen där han blir smittad. De använder honom bokstavligen som verktyg för att smitta Aleksej.

Alla besök och telefonsamtal är nu förbjudna och tiden Aleksej Navalnyj får använda för att skriva brev är strängt begränsad.

– Tidigare var det 35 minuter per dag. När tiden är ute tar de papper och penna från honom, då får han inte skriva något mer den dagen. Från och med denna vecka har de infört ännu fler begränsningar och ytterligare kortat tiden han får ha papper och penna.

Det enda sättet Aleksej Navalnyj nu kan kommunicera med omvärlden är genom sina advokater som han enligt lagen har rätt att träffa på fängelset. Även den rätten har dock kringskurits allt mer.

– Straffkolonin hittar hela tiden på nya anledningar att förhindra hans möten med advokaterna. De säger att mötesrummet är upptaget, så advokaten får stå hela dagen utanför porten och gå hem utan att ha träffat Aleksej. Eller så säger de att chefen inte är på plats och att de inte kan ge tillstånd på egen hand.

Under bättre tider. Bilden från 2017 visar Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare. Pressekreteraren Kira jarmysj längst till vänster.

Genom advokaterna har Navalnyj fram till nu fått ut meddelanden till yttervärlden och i viss mån även kunnat kommunicera med sin organisation, antikorruptionsfonden FBK.

Innebär det att han fortsätter att leda FBK?

– Nu ställer du en fråga som kan ge Aleksej ytterligare tio år i fängelse. Det blir snart en stor rättegång där han kan dömas till 35 år i fängelse. Hela åtalet handlar om att Aleksej skulle ha lett en extremistorganisation medan han sitter i fängelse. Han ges skulden för uttalanden som hans medarbetare gjort ett år efter att han fängslades. Det är helt absurt, men det spelar ingen roll, domstolen kommer att döma så som de blir tillsagda.

Finns det något som omvärlden kan göra för att förbättra situationen för Aleksej Navalnyj?

– Aleksejs liv är helt beroende av omvärldens uppmärksamhet. De vågar sig inte på att döda honom eller allvarligt skada hans hälsa om det hela tiden pratas om honom, om omvärlden kräver att han ska får vård, att han ska friges. Jag är helt övertygad om att Kreml även nu på ett eller annat sätt tar hänsyn till vad som sägs utanför landet.

På torsdagseftermiddagen fick Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov en fråga om Aleksej Navalnyjs hälsa. Han svarade då att det inte är ett ärende som presidentämbetet har att göra med.


Politiska fångar i Ryssland

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades av den ryska säkerhetstjänsten FSB i augusti 2020 och fick vård i Tyskland. När han återvände till Ryssland i januari 2021 greps han omedelbart. Han dömdes först till två och ett halvt år i fängelse, sedan ytterligare nio år, och nu väntar ännu en rättegång.
Antalet politiska fångar i Ryssland uppskattas av den nu förbjudna människorättsorganisationen Memorial till minst 142. Därutöver listar organisationen 409 personer som är dömda för religiös verksamhet, i huvudsak muslimer och Jehovas vittnen.
Enligt den oberoende människorättsorganisationen OVD-Info har hittills 44 personer dömts till fängelsestraff för antikrigsaktivism. Bland dem finns Aleksej Moskaljov som nyligen dömdes till två års straffarbete efter att hans dotter ritat en antikrigsteckning i skolan. Ytterligare flera hundra förundersökningar pågår.

Sydsvenskan 2023-04-14

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.