Hon vägrade lämna Ryssland – nu hotar 12 år i fängelse

Ksenia Fadejeva var fullmäktigeledamot och chef för Aleksej Navalnyjs stab i Tomsk i Sibirien. Nu står hon inför rätta anklagad för extremism. ”Jag skrev till henne att hon måste lämna landet, men hon ville inte lämna Tomsk”, säger Oleg Stepanov, tidigare Navalnyj-medarbetare som nu befinner sig i exil.

Aleksej Navalnyj (till vänster) talar med Ksenia Fadejeva under valkampanjen 2020. Bilden är från kampanjfilmen som Aleksej Navalnyj gjorde till stöd för kandidaterna i Tomsk dagarna innan han förgiftades. Till höger en annan kandidat, Andrej Fatejev.Bild: Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond FBK.

Dagen innan den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades i augusti 2020 spelade han in en valfilm i universitetsstaden Tomsk i Sibirien. Ksenia Fadejeva, stabschef för Navalnyjs organisation i Tomsk, var huvudperson i filmen.

Nu står hon inför rätta i sin hemstad och hotas av upp till 12 år i fängelse. Hennes brott är att hon blev invald i stadsfullmäktige som representant för Navalnyjs oppositionsrörelse – en extremistisk organisation, enligt ryskt domstolsbeslut från augusti 2021.

Rättsprocessen mot henne har pågått sedan 2021, hon är försedd med elektronisk fotboja och får inte använda internet eller umgås med andra människor än sin advokat och sin närmaste familj.

Hon hade chansen att lämna landet när Navalnyjs medarbetare började gripas hösten 2021, men vägrade, berättar Oleg Stepanov. Han var samordnare för Navalnyjs lokala staber men befinner sig i exil och är själv i sin frånvaro dömd till fängelse.

– Jag ringde henne, skrev till henne att hon måste lämna landet. Det var uppenbart att det skulle bli en andra våg av gripanden. Vi var många som försökte påverka henne, men hon ville inte lämna Tomsk.

Varför ville hon stanna trots risken?

– Som jag förstår var det viktigt för henne att hon är folkvald fullmäktigeledamot, hon ville inte svika sina väljare. Och det handlar inte bara konkret om hennes väljare, hon är en symbol för alla de människor i Ryssland som är motståndare till Putin, som är motståndare till kriget och förtrycket, som vill att Ryssland ska välja den europeiska vägen.

Valresultatet i Tomsk i september 2020 var en katastrof för makthavarna. Förgiftningen av Aleksej Navalnyj i Tomsk, valfilmen om korruptionen i stadens ledning samt ihärdigt kampanjarbete gjorde att oppositionen som leddes av Ksenia Fadejeva fick majoritet i fullmäktige.

– Hon var inte bara en känd lokalpolitiker. Hon ledde en fullmäktigegrupp som hette ”Aleksej Navalnyjs stab”. Det var ett farligt exempel, att det fanns en landsomfattande organisation vars representanter kunde bli invalda och fick inflytande.

Den första av Navalnyjs lokala stabschefer som greps var Lilia Tjanysjeva i Ufa. Hon häktades den 10 november 2021. Sex veckor senare greps Ksenia Fadejeva.

Lilia Tjanysjeva dömdes i somras till 7,5 år i fängelse, men anklagelserna mot Ksenia Fadejeva är mer allvarliga, eftersom hon inte bara var Navalnyjs stabschef, utan också fullmäktigeledamot. Hon anklagas för att ha missbrukat sin tjänsteställning till fördel för en extremistisk organisation.

Aleksej Navalnyjs organisation och dess staber var fullt lagliga så länge de verkade, men det spelar ingen roll för den ryska rättvisan. Lagar överhuvudtaget spelar inte längre någon roll i Ryssland, menar Oleg Stepanov.

När huvudförhandlingen på torsdagen fortsatte efter en månads paus begärde åklagarsidan att allt skulle ske bakom stängda dörrar. Domaren avvisade något överraskande det kravet.

Oleg Stepanov har ändå inga större förhoppningar om att en rysk domstol skulle kunna frikänna Ksenia Fadejeva. Själv är hon trots allt vid gott mod, så långt det går att veta.

Oleg Stepanov var samordnare för Aleksej Navalnyjs lokala staber och senare stabschef i Moskva. Nu bor han i Litauen.Bild: Privat

– Allt jag vet kommer genom försvarsadvokaten, hon har inte kontakt med yttervärlden eftersom det är förbjudet för henne. Men hon är kvar i Tomsk, hon går till domstolen, hon är fortsatt optimistisk och mycket stark, trots det oerhört stränga fängelsestraff som hotar henne.

Trots att Aleksej Navalnyjs rörelse i Ryssland har slagits sönder finns det viktigaste kvar, säger Oleg Stepanov.

– Människorna är kvar, tiotals miljoner människor som vill se ett annat Ryssland. Sedan kriget inleddes har dessutom många fler blivit medvetna om vad som sker i landet. Men möjligheterna att göra något är tyvärr extremt begränsade nu, på grund av den hårda repressionen.

Förr eller senare försvinner Putin ändå på ett eller annat sätt, och det är då kriget tar slut, säger Oleg Stepanov.

– Putin varken kan eller vill avsluta kriget. För att stoppa kriget måste man besegra honom. Så länge Putin är kvar fortsätter kriget.

Det finns inga demokratiska institutioner kvar i Ryssland nu, därför kommer det ryska styre som uppstår efter Putin inte att vara demokratiskt valt. Att bygga upp nya institutioner tar lång tid, men Oleg Stepanov hoppas att den ryska utvecklingen efter Putin kan vända i demokratisk riktning.

– Oavsett vilka de nya ledarna blir måste de kunna erbjuda folket något bättre. Därför tvingas de till förhandlingar med väst, för att slippa sanktionerna, för ekonomin. Oavsett vilka de blir måste de göra så för att behålla makten, och det kommer på sikt att leda till demokratisering.

Sydsvenskan 2023-10-06

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.