Grov missbedömning av Putin

Efter upprorsförsöket blir det svårt för Putin att hävda att ”allt går enligt plan”, som han hittills upprepat till leda.

Allvaret framgår av det faktum att Putin höll sitt tal stående, i mörk kostym. Foto: Kremlin.ru

Det var Putin som stod bakom Prigozjin och skapandet av Wagnergruppen, som en ”oberoende” aktör staten offentligt inte behövde ta ansvar för. Försvarsledningen har aldrig gillat denna konkurrens om resurserna och makt, men Prigozjin hade länge stöd högt i maktens korridorer. Kanske även inom andra grenar av våldsapparaten.

De senaste månaderna har det stödet eroderat och Prigozjin har blivit allt mer desperat. Han har ingen egen maktbas, förutom trupperna.

När beskyddet försvann krävde försvarsledningen att Prigozjins trupper skulle underställa sig försvarsministeriet. Även Putin ställde sig något halvhjärtat bakom detta krav häromveckan. Prigozjin vill inte förlora den enda maktbas han har – trupperna.

Men trupperna är beroende av pengar och ammunition från staten. När den kranen stängs är allt slut, därför var han tvungen att agera nu. Hela våldsapparaten har det senaste dygnet öppet tagit ställning mot Prigozjin, även FSB.

Även Putin var till slut tvungen att öppet ta sin hand från Prigozjin. Detta är en stor prestigeförlust för honom. Att läget är allvarligt visas av att Putin jämför situationen med 1917. Allvaret framgår även av det faktum att han håller sitt tal stående, i mörk kostym. Det gjorde han inte ens när han startade kriget mot Ukraina i februari 2022 – då satt han bakom sitt skrivbord.

Nu har även Tjetjeniens diktator Ramzan Kadyrov öppet ställt sig bakom Putin, vilket givetvis var förväntat eftersom han starkt ogillar Prigozjin och är beroende av statliga medel, men också visar att Kadyrov inte bedömer att Prigozjins myteri har någon chans att lyckas.

Allt tyder på att det här upproret kommer att kväsas relativt snabbt. Ändå är det av olika anledningar mycket problematiskt för Putin. Han har återigen gjort en grov missbedömning som nu leder till stor förstörelse. Det kommer att bli svårt att hävda att ”allt går enligt plan” som han hittills upprepat till leda.

Man kan hoppas att detta åtminstone tillfälligt försvagar den ryska militären i Ukraina.

Sydsvenskan 2023-06-24

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.