Dyra ägg fällde Ukrainas försvarsminister

Ägg till soldaterna till tredubbla priser, dåliga hjälmar och vinterjackor som man fryser i. Korruption och oreda i försvarsministeriets inköp gjorde att ministern fick gå – men många befarar att korruptionen består.

Försvarsminister Oleksij Reznikov tvingades avgå i september 2023. Foto: Ukrainska försvarsministeriet.

Skandalen briserade i början av året. Ukrainska journalister avslöjade oegentligheter i försvarsministeriets inköp av matvaror och utrustning till de stridande trupperna.

Alla pratade om äggen som ministeriet köpte in för 17 hryvnia (5 kronor) styck. Till det priset hade ju ingen vanlig ukrainare köpt ägg – det är tre gånger mer än äggen kostar i en fin butik i centrala Kiev. Men äggen var bara en liten del av problemet.

I februari häktades två företagare och tre militärer misstänkta för en sammansvärjning där 4,6 miljoner hryvnia (ungefär 1,4 miljoner kronor) hade betalats för matleveranser som aldrig hade skett.

Snart avslöjades även andra oegentligheter. Bland annat visade det sig att turkiska vinterjackor som beställts för försvaret var alldeles för tunna för vinterbruk. Även annan utrustning visade sig inte hålla måttet. Dessutom hade brådskande beställningar lagts hos företag som sedan försvann och inte levererade något alls.

Korruption är ett problem som har genomsyrat det ukrainska samhället i årtionden och frågan låg högt på Volodomyr Zelenskyjs valprogram när han våren 2019 valdes till president. Framgångarna i kampen mot korruptionen har dock varit begränsade, och under brinnande krig väckte mutskandalen enorm vrede.

Zelenskyjs åtgärder har till stor del varit spel för gallerierna. I stället för att stärka de nya formella antikorruptionsstrukturer som under tidigare år steg för steg byggts upp i Ukraina har han satsat på publicitetskampanjer och populistiska initiativ. Så också efter skandalen på försvarsministeriet.

Några höga tjänstemän fick sparken. Stor uppmärksamhet gavs till husrannsakningar hos tjänstemän och affärsmän som misstänktes för korruption eller andra oegentligheter, däribland hos oligarken Ihor Kolomojskyj. I veckan greps Kolomojskyj, misstänkt för omfattande penningtvätt.

På systemnivå har antikorruptionsarbetet gått trögt. Sekretessen under kriget har snarast gjort det lättare att dölja korruption kring försvarsministeriets inköp. Sedan kriget började har politiker och tjänstemän dessutom befriats från tvånget att årligen lämna in en offentlig deklaration av alla sina inkomster och all sin egendom.

Deklarationerna var en viktig milstolpe i tidigare års antikorruptionsarbete, och beslutet att tillfälligt avskaffa dem har kritiserats hårt av antikorruptionsaktivister. I veckan bestämde det ukrainska parlamentet till slut att deklarationerna skulle tas i bruk igen – men först om ett år.

Den förlängda tidsfristen för deklarationerna väckte ramaskri. Ett medborgarförslag om att Zelenskyj ska skicka ärendet tillbaka till parlamentet för ny behandling fick på rekordtid de 25 000 underskrifter som krävs för att presidenten ska tvingas att formellt ta ställning till förslaget.

Zelenskyjs senaste förslag är att korruption i krigstid skulle kunna likställas med landsförräderi. Då skulle korruptionsbrott kunna utreda av säkerhetstjänsten SBU som är underställd presidenten.

Idén har kritiserats hårt av antikorruptionsorganisationer som påpekar att själva tanken med Ukrainas nya, självständiga antikorruptionsmyndigheter är att de inte ska kunna styras av den politiska ledningen.

Den hårda kritiken mot bristerna i arbetet mot korruption är en viktig anledning till att Zelenskyj till slut i veckan avskedade försvarsminister Oleksij Reznikov.

Den avskedade ministern har inte själv anklagats för korruption, men fick bära hundhuvudet för bristerna som avslöjats på hans ministerium.

Den nya försvarsministern Rustem Umjerov är krimtatar – en folkgrupp som drabbats hårt av den ryska aggressionen sedan annekteringen av Krimhalvön 2014.

Han är en respekterad jurist med breda internationella kontakter bland annat i Turkiet. Han var medlem av den ukrainska delegationen under det misslyckade försöket till fredsförhandlingar med Ryssland alldeles i början av kriget.

Men lika lite som kriget mot Ryssland kan dock kriget mot korruptionen i Ukraina avgöras av en enda person, oavsett om det är presidenten eller försvarsministern. Det krävs ett välfungerande, oberoende rättsväsende, något som Ukraina hittills har haft stora problem att upprätta.

Sydsvenskan 2023-09-07

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.