Därför beslutade Putin att anfalla Ukraina

Putin gick i taket när ukrainska myndigheter stängde hans väns tv-kanaler. Journalisten Ilja Zjeguljov har grävt fram upprinnelsen till den ryska presidentens beslut att inleda kriget.

Annekteringen av Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson firas på Röda torget. “Tillsammans för alltid” står det på skärmen med Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Avslöjandena om Vladimir Putins hälsotillstånd, privatliv och krigsplaner verkar aldrig ta slut, men för det mesta handlar det om spekulationer. Vad kan vi egentligen veta om den ryske presidenten?

Precis före kriget publicerade den ryska undersökande journalisten Ilja Zjeguljov en bok om de ryska presidenternas närmaste omgivning. Nu har han använt sina bästa källor för att försöka utreda hur det gick till när Vladimir Putin beslutade sig för att inleda anfallet mot Ukraina.

Vad vet vi med säkerhet om Putins liv?

– Vi vet att han är en ganska tillbakadragen person. Att han är hemlighetsfull och gör allt för att undanhålla allt som har med hans personliga liv att göra. Att han har en nära vän, Jurij Kovaltjuk, som tillbringade mycket lång tid tillsammans med honom under pandemin. Vi vet också att han inte är kapabel att erkänna sina misstag och att han går hela vägen, säger Ilja Zjeguljov till HD och Sydsvenskan.

Den 71-årige Jurij Kovaltjuk är  vän med Vladimir Putin sedan början av 1990-talet och största ägare samt styrelseordförande i banken Rossija. Han anses vara Putins personliga bankir. Diskussionerna med honom hade stor betydelse för Putins beslut att inleda kriget i Ukraina, skriver Zjeguljov i en lång, uppmärksammad artikel på den exilryska nyhetssajten Vjorstka.

Artikeln har titeln ”Hur Putin började hata Ukraina”. Den slutgiltiga impulsen till kriget var enligt Zjeguljov den ukrainska regeringens beslut att stänga tre Kremlvänliga tv-kanaler som tillhörde Putins bästa vän i Ukraina. Putin fattade beslutet redan på vårvintern 2021.

Slutsatserna i artikeln bygger till stor del på anonyma källor nära maktens högsta kretsar i Moskva och Kiev. Zjeguljov arbetade länge på den välrenommerade exilryska nyhetssajten Meduza, och därefter i Kiev för den internationella nyhetsbyrån Reuters.

Ilja Zjeguljov är rysk undersökande journalist med lång erfarenhet. Före kriget var han verksam för nyhetsbyrån Reuters i Ukraina, nu bor han i Tbilisi i Georgien.Bild: Wilson Center

– Jag kan naturligtvis inte avslöja mina källor. Men jag har varit i kontakt med personer som är närstående till presidenten och till presidentadministrationen.

Förutom ryska källor har Zjeguljov även använt högt uppsatta ukrainska källor, varav några nämns vid namn i artikeln.

– Precis före kriget arbetade jag i tre år för Reuters i Kiev. Därför har jag möjlighet att se händelserna även från den andra sidan.

När kriget började valde Zjeguljov att föra sin familj till säkerhet. Han bor nu i Tbilisi i Georgien, precis som många andra ryska exiljournalister.

De senaste tjugo åren har Ukraina steg för steg distanserat sig från Ryssland och närmat sig väst. I den ryska propagandan beskrivs denna utveckling som en följd av en ihärdig västlig påverkanskampanj, inte som det ukrainska folkets demokratiska val.

Zjeguljovs källor gör gällande att Vladimir Putin själv tror på denna bild av verkligheten och anser att det i verkligheten är USA som styr Ukraina.

– Det var omöjligt att rucka på hans uppfattning, säger en person som befunnit sig i Putins närhet i artikeln.

Putin uppges bland annat ha varit upprörd över att den amerikanska ambassaden i Kiev hade betydligt fler anställda än den ryska.

Beslutet att annektera Krimhalvön i februari 2014 var spontant.

Putin försökte först stoppa Ukrainas närmande till EU genom ekonomiska påtryckningar. Med lock och pock lyckades han övertyga den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, som i sista stund vägrade att skriva under Ukrainas associeringsavtal med EU.

Detta ledde dock till en folklig resning och Janukovytj tvingades fly från Kiev. Först tog han sig till Charkiv östra Ukraina, där tanken var att han skulle samla sina anhängare och bygga upp en alternativ maktbas. I förlängningen hade det kunnat leda till en delning av hela Ukraina.

De lokala makthavarna vägrade dock att samarbeta, Janukovytj flydde vidare till Ryssland, och strax därefter bestämde Putin sig för att sluka Krim. Det har han själv offentligt berättat.

Nästa gång Vladimir Putin försökte tvinga Ukraina till underkastelse var 2019, när den oerfarne Volodymyr Zelenskyj hade valts till president.

Enligt Zjeguljovs ukrainska källor var den nya ukrainska presidenten ärlig i sina försök att nå en uppgörelse med Ryssland.

De två presidenternas möte i Paris i december 2019 blev dock ett totalt misslyckande, eftersom Zelenskyj vägrade att gå med på Putins ultimativa krav på att Ryssland skulle få diktera villkoren för hur den frysta konflikten i östra Ukraina skulle lösas.

Putin ville att val skulle ordnas under rysk ockupation. Först därefter skulle Ryssland dra tillbaka sina trupper och Ukraina skulle återfå kontrollen över sin egen gräns – om valresultatet blev som Ryssland ville.

När Putin inte lyckades dupera den nyvalde presidenten fortsatte han att påverka den ukrainska politiken genom sin närmaste vän i landet – oligarken och parlamentsledamoten Viktor Medvedtjuk. Putin är gudfar till Medvedtjuks dotter.

Enligt Zjeguljovs källor blev Putin extremt upprörd när Zelenskyj och hans regering i början av februari 2021 stängde Medvedtjuks tre tv-kanaler med Kremlvänligt innehåll. Formellt var anledningen att kanalerna finansierades med ryska pengar, men det var också politiskt lämpligt för president Zelenskyj att bli av med dem.

Det var angreppet på Medvedtjuks tv-kanaler som blev droppen för Putin, säger Zjeguljov.

– För mig personligen var det oväntat hur absurd anledningen till kriget var. Anledningen var att Medvedtjuks tv-kanaler togs ifrån honom och att hans affärsverksamhet utsattes för förföljelse, man började klämma åt honom från alla håll. Det hade stark påverkan på Moskvas fortsatta beslut.

Viktor Medvedtjuk flydde från husarrest i samband med den ryska invasionen men greps av den ukrainska säkerhetstjänsten i mitten av april 2022.Bild: Ukrainska säkerhetstjänsten SBU

Putin blev personligen kränkt av att hans nära vän utsattes för förföljelse, men det var inte den enda anledningen till att han blev så upprörd, säger Zjeguljov.

– Medvedtjuk var Rysslands sista hopp att kunna använda mjuk makt, att få till ett maktbyte i Ukraina med politiska metoder. Och det såg ut som om det skulle kunna lyckas. Stödet för Zelenskyjs parti sjönk och Medvedtjuks ökade. Men då skuffades han undan.

Enligt Zjeguljovs källor fattade Putin beslutet om att använda militära medel i slutet av februari eller i början av mars 2021. Redan i april 2021 inleddes de första omfattande ryska militärövningarna i närheten av den ukrainska gränsen.

Medvedtjuk bidrog själv till Putins beslut genom att i sina kontakter med den ryska presidenten överdriva stödet för sig själv och för de Kremlvänliga krafterna i Ukraina, framgår det av artikeln.

Under tiden sattes Medvedtjuk i husarrest i Ukraina, anklagad för landsförräderi. Tre dagar efter att det ryska anfallet inleddes lyckades han fly i kaoset och höll sig gömd i över en månad, tills han greps av den ukrainska säkerhetstjänsten. Han överlämnades senare till Ryssland i en fångutväxling.

Putins beslut att inleda kriget var en kombination av att han upplevde sig personligen kränkt av hur hans vän Viktor Medvedtjuk behandlades, att möjligheterna att påverka ukrainsk politik med hjälp av Medvedtjuk försvann, samt felaktiga uppgifter om stödet för Kremls politik i Ukraina, menar Zjeguljov.

Men om det var personlig kränkthet som ledde till kriget, hur ska det då sluta? Ilja Zjeguljov är inte optimistisk.

– Jag ser tyvärr inget slut. Båda sidorna har bara höjt insatserna. Hur ska man nu kunna ta och sluta fred? Även om Ryssland skulle säga att vi inte längre ska kriga så kommer Ukraina att göra det, för de vill återta sina territorier. Och för Putin är Krim en väldigt känslig sak. Därför kan ingen sluta och det här kommer att pågå länge till.

Sydsvenskan 2023-04-29


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Därför beslutade Putin att anfalla Ukraina”

@glasnost Alltså är de enbart vänskapskorruption/nepotism kriget handlar om…….visserligen är väl alla krig i någon mening nepotism, men att "saluföra" de som att bygga upp ett stor Ryssland igen är hänsynslöst….i vidare mening.

@glasnost @kallekn Intressant! Detta hade jag missat. Angående 2014: Jag har alltid utgått ifrån att Putin ställde Janukovytj inför ett ultimatum, ”utanför EU annars ingriper vi militärt”. Är det ett orimligt antagande? EU-avtal var väl ett vallöfte från Janukovytj och borde kräva extraordinär övertalning för att brytas. Och vem skulle tro på honom om han gick ut med att Putin hotade militärt? Det hade låtit galet.

Stängt för kommentering.