Putin har aldrig varit Rysslands president

I lagens mening har Vladimir Putin aldrig varit Rysslands president. Därför kan han väljas till Rysslands president 2024, och en gång till 2030. Det blir konsekvensen av de grundlagsändringar som ryska parlamentets underhus klubbade på tisdagseftermiddagen.

Putin
Ryssland är möjligheternas land, står det på väggen bakom Putin.

Det mest förvånande är egentligen att vi som följer rysk politik fortfarande kan bli förvånade av något Vladimir Putin gör. Och ändå lyckades han ta alla på sängen igen, när det ryska parlamentet helt oväntat för sig själv plötsligt beslutade att Putin kan få sitta kvar till 2036 om han vill.

Vill han det då? Tja, det vet väl bara han själv, men det måste ju finnas en anledning till den oerhört välregisserade föreställningen som på tisdagseftermiddagen utspelade sig i sovjetiska Statliga planeringsmyndighetens gamla huvudkontor ett stenkast från Röda torget. Det är där Statsduman – det ryska parlamentets underhus – sitter sedan 1993, då Boris Jeltsin bombade sönder det gamla parlamentshuset vid Moskvafloden och tog ifrån parlamentet huvuddelen av dess maktbefogenheter.

Det är Jeltsins grundlag från 1993 som sedan dess har gällt i Ryssland, med en del mindre ändringar. I mitten av januari 2020 inledde Vladimir Putin förberedelserna för nya ändringar i grundlagen genom att sparka Dmitrij Medvedevs regering. Kopplingen mellan regeringsombildningen och grundlagen var inte särskilt klar, men verkade handla om att Putin ville skapa bra förutsättningar för någon sorts rockad 2024, då hans sista mandatperiod som Rysslands president skulle ta slut.

Putin slog fast att grundlagens bestämmelse om att en president bara får sitta två mandatperioder i följd skulle bli kvar, och till och med stramas åt, det kritiserade ordet ”podrjad”, ”i följd” kunde tas bort. Därmed framstod det som uppenbart att Putin inte tänkte sitta kvar som president efter 2024.

Stalltipset blev då att Putin visserligen tänkte fortsätta att styra landet, men från en annan formell position. Men allt vändes alltså upp och ner på tisdagseftermiddagen, då Rysslands så kallade parlament beslutade att Putin visst får sitta kvar om han vill. När parlamentet nu gör ändringar i grundlagen är det ju helt logiskt att presidentklockan vrids tillbaka så att Vladimir Putin kan bli vald ett par gånger till. Putin har ju aldrig tidigare varit president med de befogenheter som den nya grundlagen ger honom.

Den nu 83-åriga Valentina Teresjkova, första kvinnan i rymden 1963, fick äran att lägga fram det revolutionerande förslaget som enligt välplacerade källor kommer direkt från presidentens kontor.

Från 1966 till Sovjetunionens fall satt Teresjkova i det sovjetiska låtsasparlamentet. Hon representerade då Sovjetunionens kommunistparti. Nu sitter hon i det ryska låtsasparlamentet och representerar Putinpartiet Enade Ryssland. Det går fortfarande lika fort att klubba igenom allt som ska klubbas igenom, när Putin först nickat uppmuntrande från talarstolen och gratulerat Teresjkova i efterskott för hennes 83-årsdag.

Det är exakt samma ålder som Vladimir Putin själv kommer att ha i slutet av sin andra mandatperiod 2036. Det blir ju hans andra ämbetsperiod, för de föregående ska nollställas som om de aldrig funnits. Om han nu ställer upp i presidentvalet igen. Han brukar ju hitta på nya saker hela tiden, så man borde inte bli förvånad. En sak har han dock varit konsekvent med: att inte släppa ifrån sig makten.

Konststycket Putin och Teresjkova nu hittat på är förresten ingen stor innovation. Aleksandr Lukasjenko gjorde exakt samma sak redan 1996, då han skrev om Vitrysslands (Belarus) grundlag och bestämde sig för att nollställa presidenträknaren. Sedan dess har han valts till president fyra gånger om och fått öknamnet ”Europas siste diktator”. Men det var ett tag sedan.

Och på onsdagsförmiddagen klubbade den ryska statsduman Putins grundlagsändringar i den tredje och slutgiltiga behandlingen. Nu återstår bara ett par små formaliteter som Putin på grund av sitt demokratiska sinnelag insisterar på: ett godkännande i konstitutionsdomstolen samt en ”allrysk omröstning” den 22 april. Sedan vrids presidentklockan tillbaka fyra varv.

Frågan är dock vad Vladimir Putin ska kallas därefter. Det kan knappast vara president. För när den pågående grundlagsändringen väl har slutförts har han ju per definition aldrig varit president, i alla fall inte förrän han ställer upp i presidentvalet och blir vald till president igen.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Putin har aldrig varit Rysslands president”

Visst. Vladimir Vladimirovitj Putins innevarande mandatperiod som Putin tar slut i maj 2024, men de grundlagsändringar som ryska parlamentets båda kammare denna vecka har klubbat igenom ger honom möjlighet att ställa upp i Putinvalet igen och bli vald till Rysslands Putin för ytterligare två sexåriga Putinperioder.

Bokmässan i Göteborg för några år sedan. Vitryssland och Esperanto var grannar bland alla utställare. I Vitrysslands monter hängde porträtt – även på Putin. En fransman släntrade förbi och
flinande mumlade ”putin”. Vi bjöd in honom till vår monter och sa, att så heter det även på esperanto.
Något senare gick jag över till vitryssarna för att höra vad ”Putin” betyder och de svarade att det betyder ”Vägen”, ja, som Jesus – Jag är vägen, sanningen och …..
Kanske Kalle vet.

Jag måste säga att jag blev väldigt besviken på den här grundlagsändringen, den är så otroligt fantasilös.

Jag tyckte det verkade spännande i Januari när det verkade som han inte skulle köra lika hands-on, hur skulle det gå till? Bara genom informell makt? Spännande! Men sen blev det bara Putin av det hela.

Stängt för kommentering.