Den försvunna toastolen

Förutom ett pågående krig besväras relationerna mellan Ukraina och Ryssland just nu av ett bråk kring en försvunnen toastol samt en ukrainsk bänk med tillhörande tak som fick fötter och flydde till rebellkontrollerat område.

Den ryske karikatyristen Sergej Jolkins syn på toastolsdebaclet.

Återlämnandet av de tre ukrainska örlogsfartyg som Ryssland för ett år sedan besköt och beslagtog har beskrivits som en gest av god vilja inför det planerade toppmötet med deltagande av de två ländernas presidenter den 9 december. I så fall är den ryska goda viljan ganska begränsad.

För det första beslutade Internationella havsrättsdomstolen redan i maj att Ryssland omedelbart måste återlämna både de beslagtagna fartygen och deras tillfångatagna besättning. Det tog Ryssland ett halvår att följa beslutet. För det andra verkar Ryssland ha stulit eller förstört halva inredningen på de återlämnade fartygen, inklusive minst en toastol.

Enligt uppgifter som publicerats av Anatolij Matios, Ukrainas tidigare militära överåklagare, saknas bland annat följande föremål på de två patrullbåtarna: kommunikationsutrustning, navigationsutrustning, radarutrustning, all beväpning förutom luftvärnskanonerna, all ammunition, belysning, gummibåt med två motorer, räddningsflotte, eldsläckare, reservdelar, all dokumentation. Samt en spis, spisfläkt, en varmvattenberedare och en toastol. En av patrullbåtarna är dessutom full av kulhål efter den ryska beskjutningen.

Även från den militära bogserbåten är all kommunikationsutrustning borttagen. Dessutom är all utrustning i styrhytten sönderslagen. Bränslesystemet är nedmonterat, eluttag och takbelysningen är borta och även allt kablage är bortplockat. Men toastolen verkar vara kvar.

Efter att de ukrainska klagomålen blev kända publicerade den ryska säkerhetstjänsten FSB en film som uppges visa de ukrainska fartygen inifrån samt överlämnandet av fartygen. Allt verkar vara i full ordning, även en toastol syns på filmen. Däremot är det svårt att avgöra när denna del av filmen är gjord.

Och som om det inte vore nog med en saknad toastol samt pågående krig skadas Ukrainas förtroende för Ryssland dessutom av en bänk med tillhörande tak som fått fötter.

Bänken i fråga stod tills nyligen intill den nya fotgängarbron vid kontrollpunkten mellan rebellrepubliken Luhansk och regeringskontrollerat territorium intill byn Stanytsia Luhanska.

Den gamla bron sprängdes i samband med stridshandlingar 2015, och sedan dess har pensionärer från rebellkontrollerat område fått klättra över ruiner och akta sig för minor när de tagit sig över till andra sidan för att hämta sin ukrainska pension.

Under sommaren lyckades Zelenskyj genomföra det tillbakadragande av trupper från närheten av bron som parterna kom överens om för tre år sedan. Efter det kunde en ny bro byggas, och i dagarna öppnades den högtidligt av presidenten själv.

Feststämningen dämpades en aning av en övervakningsvideo från den 15 november som visar hur en bänk vid den regeringskontrollerade sidan får fötter och försvinner till rebellsidan.

Videon har fått stor spridning i Ukraina, även i den Zelenskyj-vänliga tv-kanalen 1+1 (video här under), men det finns uppgifter om att bänken kanske inte blir stulen, utan bärs ut till sin rättmätiga plats.

Den flyende bänken och den försvunna toastolen används ändå nu av Zelenskyjs motståndare som ytterligare ett bevis på att presidenten antingen är en naiv idiot eller en landsförrädare om han tror att det ska gå att förhandla med Ryssland och få de ryskledda rebellerna i öster att följa ingångna avtal. Och hur det än ligger till med bänken så är de demolerade örlogsfartygen knappast ägnade att stärka förtroendet länderna emellan.

Zelenskyj gör i alla fall exakt det han lovade före valet: han försöker förhandla med Ryssland för att få slut på kriget. Men han får hålla hårt i stolen när han träffar Putin.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Den försvunna toastolen”

Glad att du återupptagit bloggandet, Kalle. Läser alltid med stort nöje!

Stängt för kommentering.