Titta inte, inget att se här –
och förbjudet är det också

Det här kanske inte är den rykande pistolen som slutgiltigt bevisar den ryska inblandningen i Donald Trumps valkampanj. Men något väldigt farligt finns det i Aleksej Navalnyjs senaste avslöjande, eftersom det rekordsnabbt förbjöds av ryska nätcensuren.

Det här kanske inte är den rykande pistolen som slutgiltigt bevisar den ryska inblandningen i Donald Trumps valkampanj. Men något väldigt farligt finns det i Aleksej Navalnyjs senaste avslöjande, eftersom det rekordsnabbt förbjöds av ryska nätcensuren.

“Nu ska ni inte tro något… Det här är ingen liten fisk!” säger den skjortlöse Vladimir Putin på Sergej Jolkins skämtteckning, och pekar på… en fisk. “Rybka” betyder dock inte bara “liten fisk”, det är också namnet på en hittills okänd kvinna som plötsligt blivit den mest omtalade personen i Ryssland.

Dramatik är det ingen brist på i Aleksej Navalnyjs senaste avslöjande video. Det hela inleds med att en grupp kvinnor i utmanande klädsel stormar in på hans kontor i Moskva och låter sig filmas för inslag som senare ska publiceras på den Kremltrogna slasksajten Life News Youtubekanal.

I sig inget märkligt, bara ännu ett typiskt smutskastningstrick, och ett mindre farligt sådant än attacken då frätande vätska kastades i ansiktet på Aleksej Navalnyj så att han nästan förlorade synen på ena ögat.

Men när Navalnyj började undersöka var de lättklädda damerna kom ifrån upptäcke han inte bara att mannen som ute på gatan skrattade och kramades med kvinnorna är chef på Vladimir Putins valstab i Krasnojarskdistriktet. Dessutom kom det fram att en av kvinnorna, den numera mångomtalade Nastia Rybka (Anastasia Vasjukevitj), tydligen rör sig i mycket exklusiva kretsar.

På sitt Instagramkonto hade hon publicerat bilder där oligarken Oleg Deripaska kan ses tillsammans med vice premiärminister Sergej Prichodko, som även är premiärminister Dmitrij Medvedevs kanslichef. (Bilderna har sedan dess raderats.)

I en bok med titeln Dagbok om hur man förför en miljardär berättar hon detaljerat, med exakta datumangivelser, om sin resa till “Grönland” (i verkligheten Norge) med “Pappa” (vice premiärministern) och “Ruslan” (oligarken). Strax efter det att Navalnyj på sin webbplats avslöjat vilka “Pappa” och “Ruslan” i verkligheten är avgick chefen för förlaget Eksmo som gett ut boken. (Avgången hade såklart inget med boken att göra, meddelade förlaget senare.)

Och inte nog med det. Oligarken Oleg Deripaska gick till den lokala domstolen i den lilla staden Ust-Labinsk i södra Ryssland där han betalar sina skatter. I den domstolen förlorar Oleg Deripaska aldrig, inte heller den här gången. Utan dröjsmål meddelades det att Aleksej Navalnyjs avslöjande och alla artiklar som refererar uppgifterna innehåller information som inte får publiceras utan de inblandades medgivande.

Minst sju olika nyhetssajter som skrivit om Navalnyjs avslöjande har därefter från myndigheten Roskomnadzor, som kontrollerar internet, fått en officiell order att avlägsna uppgifterna. I annat fall kommer sajterna att blockeras så att ryska internetanvändare inte längre kan komma åt dem.

Det kan teoretiskt även innebära att Youtube och Instagram blockeras i Ryssland om de inte avlägsnar den nu förbjudna informationen. En av sajterna som tvingats avlägsna information är porrtidningen Maksim, som hade publicerat en samling skämt från olika nätforum om den lilla fisken Nastia Rybka.

Vad är det då som Navalnyj hittat som är så farligt att det måste stoppas med alla medel? Han har dubbelkollat alla fakta, visat att Deripaskas lyxbåt verkligen kryssade runt i norska fjordar vid den aktuella tidpunkten och att Deripaskas två privatplan verkligen flög till den närmaste flygplatsen i Norge, från olika håll. Men vad är det som är så speciellt med det?

Kan det handla om korruption, som Aleksej Navalnyj själv säger i sin video? Vice premiärministern har ju i smyg och gratis låtit sig flygas till Norge med oligarkens privatplan och där gratis semestrat på oligarkens lyxbåt. Men även om det på pappret är ett mutbrott även i Ryssland är det ingen som bryr sig. Så här går det till i Ryssland, det hör till och det vet alla. De styrande behöver inga pengar, de får allt de vill och en hel del därtill gratis. Oligarkerna vet ju att de bara får behålla sin egendom och frihet så länge de inte hamnar i onåd.

Kan det handla om prostitution? Det kanske är olämpligt att vice premiärministern umgås alltför nära med ett antal betalda kvinnor på en oligarks lyxbåt? Så var det ju i april 1999, när den dåvarande FSB-chefen Vladimir Putin ville bli av med riksåklagaren Jurij Skuratov som hade börjat utreda korruption på hög nivå. En smygfilmad video där Skuratov (eller någon som liknade honom väldigt mycket) låg i säng med två prostituerade läcktes till lämplig tv-kanal, och snart var den obekväma åklagaren borta.

Men knappast. Kanske är det fortfarande lite pinsamt, sådant man helst inte pratar om under pågående valrörelse, men lite prostitution i maktens korridorer blir ingen i Ryssland längre speciellt upprörd av. Sådant passar helt enkelt som hand i handske i ett samhällsklimat där hela metoo-rörelsen ses som småaktiga eller elaka kvinnors attack på män som bara gör det som är naturligt för män att göra.

I höstas deltog den nu mångomtalade Nastia Rybka förresten tillsammans med fem andra nakna kvinnor i en demonstration för Harvey Weinstein utanför USA:s ambassad i Moskva, med slagord som “Hands off Harvey” och “Harvey makes me excited”. Det är oklart vem som betalade för aktionen som gick under namnet “En riktig karl”, men det var det säkert någon Kremltrogen patriot som gjorde – det var ju ett ypperligt tillfälle att förlöjliga USA där karlar inte längre får vara karlar.

Så nej, det är nog inte i första hand där skon skaver, även om den här sortens publicitet säkert inte är jättepopulär i Kreml några veckor före valet. Visserligen har Navalnyjs film redan fått över fyra miljoner visningar, men de som följer Navalnyj på nätet hade ändå inte röstat på Putin, och någon uppmärksamhet i vanliga ryska medier blir det ju inte.

Det stora problemet är kanske snarare att vice premiärminister Sergej Prichodkos nära kontakter med Deripaska avslöjas. Han kan nämligen vara den felande länken som behövs för att slå fast att de styrande i Ryssland hade nära kontakt med Donald Trumps presidentkampanj.

Det är sedan tidigare känt att Trumps nu åtalade tidigare kampanjledare Paul Manafort hade nära kontakter med oligarken Oleg Deripaska. Hittills har det dock saknats bevis på att Deripaska i sin tur skulle ha agerat på uppdrag från ryska regeringen. Nu verkar kopplingen plötsligt betydligt mer sannolik än före Navalnyjs avslöjande.

Det framgår av Nastia Rybkas sedermera raderade inlägg på Instagram att Deripaska och Prichodko inte träffades i hemlighet i Norge bara för att ha roligt. De diskuterade Rysslands förhållande med USA.

Det bevisar givetvis ingenting. Men lite intressant är det ändå, speciellt med tanke på hur snabbt den ryska kontrollmyndigheten Roskomnadzor nu agerar för att radera alla spår av det hemliga mötet i Norge från nätet.

Sedan ska man inte inbilla sig att den ryska maktapparaten skulle vara en totalt toppstyrd monolit där Putin bestämmer allt, för så är det inte. I det här fallet är det oligarken Oleg Deripaska som agerat för att tysta ner skandalen, och man kan förstå varför. Det är ju han personligen som efter Navalnyjs avslöjande riskerar att hamna i onåd både hos de ryska och de amerikanska myndigheterna.

Även Aleksej Navalnyjs sajt Navalny.com hotas nu åter av den ryska nätcensuren. Sajten har även tidigare varit blockerad vid några tillfällen, senast i januari–februari 2015.

Navalnyj och hans anhängare har dock visat sig vara skickliga på att kringgå internetcensur, och Navalnyjs videoavslöjanden ligger ute på Youtube som knappast kommer att blockeras i Ryssland bara för att en oligark vill det. I alla fall inte nu inför presidentvalet.

Navalnyjs förbjudna video med engelsk text.


Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.