Ryssland kan beslagta västliga tillgångar

En ny lag ska göra det möjligt för Ryssland att häva immuniteten för utländsk egendom och beslagta det som hämnd för rättsliga åtgärder i utlandet. Lagen kan spåras till en rysk fastighet på Lidingö.

pristav3En konstnär tuttar eld på dörrarna till ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkvarter. Antidopningsorganisationen Wada vill stänga av ryska friidrottare från OS eftersom FSB infiltrerat ryska dopningslaboratorier. Putins dotter är miljardär. Och så verkar det allt mer sannolikt att det faktiskt var en bomb som låg bakom ryska flygkraschen med över tvåhundra semesterfirare från Sankt Petersburg som offer.

Det har sannerligen inte varit brist på spektakulära nyheter med rysk anknytning den senaste veckan. Det kan vara därför vi inte har hört så mycket om ytterligare en anmärkningsvärd rysk nyhet som dessutom har klar svensk anknytning.

Men man kanske ändå borde ta en titt på den nya lag som i praktiken innebär att Vladimir Putin ger sig själv rätt att hämnas på länder där rysk statlig egendom beslagits enligt domstolsbeslut.

Sverige är nämligen ett av dessa länder, och lagen som Vladimir Putin skrev under den 4 november ger Ryssland rätt att göra som man vill med svensk statlig egendom i Ryssland – om Ryssland kommer fram till att Sverige inkräktat på rysk egendom som enligt rysk tolkning bör skyddas av immunitet. Och det har ju Sverige gjort, enligt rysk tolkning.

Efter en mycket långdragen juridisk process lade ju svenska kronofogdemyndigheten häromåret beslag på ryska handelskammarens hus på Lidingö som tillhört ryska staten. Huset såldes på exekutiv auktion i februari 2014 för att reglera en skuld som ryska staten enligt domstolsbeslut har till en tysk affärsman. Ryssland accepterar inte domstolsbeslutet och menar som sagt dessutom att huset ska skyddas av den diplomatiska immuniteten och därför inte kan säljas på exekutiv auktion.

"Valet är gjort", skriver regeringstidningen Rossijskaja Gazeta. Ryssland kan nu hämnas på beslag av statlig egendom i utlandet.
“Valet är gjort”, skriver regeringstidningen Rossijskaja Gazeta. “Putin försvarar Rysslands egendom utomlands”, framgår det.

Som hämnd för försäljningen kvarhöll ryska myndigheter i våras den svenska kronofogdemyndighetens högsta chef Eva Liedström Adler under ett dygn i samband med en mellanlandning i Moskva. När Ryssland en vecka senare publicerade sin antisanktionslista över EU-medborgare som nekas inresa i Ryssland var Liedström Adler en av de åtta svenska personerna på listan.

Men det var alltså bara början. Nu har man ändrat den ryska lagstiftningen så att det blir lättare att beslagta utländsk statlig egendom i Ryssland som hämnd för rättsliga åtgärder i utlandet.

Och inte nog med det – i regeringens tidning Rossijskaja Gazeta förklarar Kira Sazonova, docent vid det ryska statliga förvaltningsinstitutet med den vackra förkortningen MIGSU RANChiGS, att lagen bland annat stiftats just med tanke på den nämnda konflikten med Sverige.

Den nya lagstiftningen behövs också därför att rysk statlig egendom utomlands har beslagtagits med anledning av Yukos-affären, förklarar hon enligt tidningen. Till saken hör att MIGSU RANChiGS lyder under presidentförvaltningen, så Sazonova bör veta vad hon pratar om.

Rimligtvis är det Yukos-affären som är den viktigaste anledningen till att man ändrat lagstiftningen. Den långdragna skadeståndsprocessen som initierats av aktieägare till Michail Chodorkovskijs plundrade oljebolaget Yukos aktualiserades plötslig i somras, när det blev känt att flera europeiska länder inlett en process för att beslagta ryska statliga tillgångar, eftersom Ryssland vägrar att betala de utdömda skadestånden som uppgår till över 50 miljarder dollar.

Jämfört med det är givetvis ett litet höghus på Lidingö kaffepengar. Fast det blir ändå inte roligt om Ryssland nu får för sig att hämnas på kronofogden genom att lägga beslag på valfri svensk egendom i Moskva.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Ryssland kan beslagta västliga tillgångar”

Finns det någon statistik eller siffror på hur mycket tillgångar svenska företag och den svenska staten har i Ryssland? Tänker så man vet hur stor förlust det rör sig om vid en eventuell konfiskering av allt över en natt.

Det finns det säkert, men jag har inte haft tid att gräva i det, håller på och skriver en bok på helt annat ämne (ryssar i Baltikum). Observera dock att den nu aktuella lagen såvitt jag förstår bara berör statlig egendom, inte egendom som tillhör privata företag. Och syftet med lagen verkar i första hand vara avskräckande – man låter förstå att om västländer går vidare med beslagen mot rysk statlig egendom på grund av Yukos-affären så kommer Ryssland att hämnas.

Stängt för kommentering.