Hatpropagandan dödade Nemtsov

Vi vet inte vem som höll i pistolen, men det var den statliga hatpropagandan som gjorde mordet på Boris Nemtsov möjligt. Sedan de omfattande protesterna inför presidentvalet 2012 har alla oppositionella i den statliga propagandan ständigt utmålats som landsförrädare.

Nemtsov  utmålas som "Majdans organisatör". Foto: Jevgenij Feldman
Nemtsov utmålas som “Majdans organisatör”. Foto: Jevgenij Feldman

Vi vet inte vem som höll i pistolen, men det var den statliga hatpropagandan som gjorde mordet på Boris Nemtsov möjligt. Sedan de omfattande protesterna inför presidentvalet 2012 har alla oppositionella i den statliga propagandan ständigt utmålats som landsförrädare, femtekolonnare och utländska agenter. Efter annekteringen av Krim och den ryska aggressionen i sydöstra Ukraina har volymen av hysteri framför allt i rysk stats-tv skruvats upp till en outhärdlig nivå.

På 1990-talet var högerliberalen Boris Nemtsov en av Rysslands ledande politiker, under en period vice premiärminister och en av favoritkandidaterna som Boris Jeltsins efterträdare. Han var också motståndare till Jeltsins krig i Tjetjenien – och senare en av grundarna till högerpartiet SPS som sedan åkte ut ur parlamentet 2003.

Att hålla sams har aldrig varit den ryska oppositionens starka sida, och de interna stridigheterna har ofta underblåsts av makthavarna. Partiet SPS föll slutgiltigt sönder efter diverse intriger 2008 och resterna sögs upp av ett nytt, mer lojalt högerparti som hade skapats av Kreml.

Då hade Boris Nemtsov redan hoppat av – han fortsatte med sin starkt oppositionella linje under andra former. Bland annat låg han bakom flera avslöjande rapporter om korruption i maktens innersta kretsar. Till skillnad från många andra ryska oppositionspolitiker var han också uttalad motståndare till annekteringen av Krim, vilket ledde till att han var högt uppe på Kremltrogna nationalisters listor över folkets fiender.

Enligt en opinionsundersökning som oberoende Levada gjorde för drygt ett år sedan var Boris Nemtsov en av de mest kända oppositionspolitikerna i Ryssland. 42 procent av de tillfrågade kände till hans namn, medan bara 32 procent kände till Aleksej Navalnyj. En anledning kan vara att en del minns Nemtsov från tiden då han var minister – varken Nemtsov eller Navalnyj syns ju i tv-rutan, annat än i smutskastningsprogram där de utmålas som landsförrädare.

Aleksej Navalnyj, vars rättsliga status är oklar sedan han vid årsskiftet utan påföljd brutit sin långa husarrest, dömdes nyligen till två veckors fängelsestraff efter att han delat ut flygblad för en oppositionsdemonstration som planerades till den 1 mars. Efter Navalnyjs gripande blev Nemtsov den mest synliga frontfiguren för oppositionsmarschen.

I söndags, en vecka före den planerade oppositionsdemonstrationen, ordnades en stor, statligt sponsrad motdemonstration under namnet “Anti-majdan” i centrala Moskva. Betalda deltagare bussades från kringliggande städer. Färdiga skyltar delades ut vid demonstrationsplatsen. Många bar “Georgsbandet” – det svartorangea militärpatriotiska tecken som nu blivit de ryskstödda separatisternas igenkänningstecken i sydöstra Ukraina. På en av skyltarna som bars av demonstranterna var Boris Nemtsov avbildad. “Majdans organisatör”, stod det. Alltså landsförrädare.

Klockan åtta på fredagskvällen intervjuades Boris Nemtsov i direktsändning på en de ytterst få kvarvarande relativt fria kanalerna, radiostationen Echo Moskvy. Där talade han om den kommande oppositionsdemonstrationen och sade bland annat följande:

Политические требования ключевые: это немедленное прекращение войны с Украиной. Вы знаете, что Путин год назад начал агрессию против Украины. Почему я говорю год назад? Потому что 27 февраля прошлого года, вы знаете, вооруженные люди захватили здание парламента Автономной Республики Крым. Потом 47 депутатов, то есть не имея кворума эти депутаты под дулами автоматов проголосовали за референдум.
/—/
Важнейшая причина кризиса в том, что Путин начал безумную агрессивную, смертоносную для нашей страны и для многих граждан, политику войны с Украиной. Документально доказано там присутствие российских войск.

Det viktigaste är de politiska kraven: omedelbart stopp på kriget med Ukraina. Ni vet ju att Putin inledde en aggression mot Ukraina för ett år sedan. Varför säger jag för ett år sedan? Därför att den 27 februari förra året, som ni vet, stormade beväpnade män parlamentsbyggnaden i Autonoma republiken Krim. Därefter röstade 47 parlamentsledamöter, alltså utan kvorum, under vapenhot för en folkomröstning.
/—/
Den viktigaste anledningen bakom krisen är att Putin inledde en galen, aggressiv krigspolitik mot Ukraina som är dödlig för vårt land och för många medborgare. Närvaron av ryska trupper där har bevisats med dokument.

Efter den långa, direktsända intervjun uppges han ha gått vidare till en restaurang i varuhuset GUM vid Röda torget, ett par kilometer från radiostationen. Möjligen var det där han hade stämt träff med sin särbo, den 24-åriga ukrainska fotomodellen Anna Duritskaja, som uppges ha varit i hans sällskap när han sköts ihjäl.

Boris Nemtsov på en lista över "förrädare".
Boris Nemtsov på en lista över “förrädare”.

Mordet skedde bara några hundra meter från Kreml, när paret var på väg från restaurangen mot Nemtsovs lägenhet i centrala Moskva. Mördaren sköt minst sex skott med en pistol från en passerande bil. Fyra av skotten träffade Nemtsov. Sex hylsor med 9 millimeters kaliber, troligen från en pistol av märket Makarov, hittades på platsen. Enligt de ryska myndigheterna var hylsorna av olika fabrikat.

Boris Nemtsov fick sedan länge ständigt hotfulla telefonsamtal och meddelanden, men valde att bortse ifrån dem. Han stängde helt enkelt av telefonen på kvällstid för att få vara i fred, berättar hans vän Sergej Parchomenko på Facebook.

Som oppositionsledare var Boris Nemtsov helt säkert avlyssnad och under myndigheternas bevakning. Dessutom är platsen där mordet skedde en av de hårdast bevakade i Moskva. Därför är det många, exempelvis oppositionspolitikern Vladimir Milov och den före detta dissidenten Aleksandr Podrabinek, som drar slutsatsen att mordet måste ha varit sanktionerat på någon nivå i säkerhetsapparaten. Motivet skulle i så fall ha varit att skrämma oppositionen till tystnad.

Själv är jag inte lika säker. Det hysteriska samhällsklimatet och kriget i sydöstra Ukraina har lett till att det nu i Moskva säkerligen finns många som känner sig manade att gå från ord till handling och döda en av de utpekade “landsförrädarna”. Dessutom innebär kriget i Ukraina också att det nu i Moskva finns många som har färsk stridserfarenhet och förmodligen även tillgång till handeldvapen. Att skugga Nemtsov från Echo Moskvy till GUM kan inte ha varit omöjligt för motiverade amatörer. I så fall borde det dock inte heller vara omöjligt för polisen att snabbt hitta de skyldiga med hjälp av alla bevakningskameror i området.

En möjlighet är att mordet är resultatet av maktkamp på hög nivå. Det skulle i alla fall förklara mordplatsen, demonstrativt nära Kreml.

Men vem det än var som höll i vapnet så är det i grund och botten den statliga hatpropagandan mot oppositionen som har skapat ett samhällsklimat där ett sådant dåd inte bara är möjligt, utan dessutom av många ses som ett desperat försök av oppositionen själv att hetsa upp stämningen mot makthavarna i Kreml. Eller så är det Ukraina som ligger bakom, hävdar en del troll. Nej, USA, hävdar andra:

Obama, brinn i helvetet. Ännu ett liv är nu på amerikanska utrikesministeriets konto. Hurdan han än var, Nemtsov, så har man helt enkelt offrat honom.

Det är ingen hejd på konspirationsteorierna. Den officiella ryska brottsundersökningsmyndigheten skriver på sin hemsida att man undersöker om det kan vara islamistiska extremister eller ukrainska nationalister som ligger bakom mordet. Fast det är ju precis som vanligt. De skyldiga kan vara vem som helst som är lämpliga ur politisk synpunkt. Och ingen som är olämplig.

Resultatet kommer också att bli det vanliga: repressionen ökar, oppositionen skräms till tystnad, hatpropagandan skruvas upp ytterligare och nivån av hysterisk förföljelsemani i samhället överskrider alla gränser. Mordet på Boris Nemtsov är en oerhörd tragedi för Rysslands folk. Men inte för makthavarna.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

18 svar på ”Hatpropagandan dödade Nemtsov”

Немцова убили не как вождя. Вождь либералов – Навальный. Oн отсиживает в эти дни свои пятнадцать суток. Немцов был яркой, но второстепенной фигурой в либеральном движении. Политического будущего у него не было, было только далеко не безупречное политическое прошлое.

Слово oppositionsledare не означает «вождь либералов» а скорее переводится как «один из лидеров оппозиции». Слово «вождь» вообще какое-то тухлое. А где находится Навальный у меня в тексте точно указано.

Nog är “oppositionsledare” missvisande. Nationalencyclopedin.se definierar det som “ledaren för det naturliga alternativet till den sittande regeringen” och synonymer.se definierar det som “ledare för (det största) oppositionsparti(et)”. Ett i sammanhanget mer passande ord kunde vara “oppositionspolitiker” eller “oppositionell”. Det finns massor av fler alternativ att använda sig av, om man inte vill vilseleda sina läsare.

Jag skriver “oppositionspolitiker” en gång, “en av de ledande oppositionspolitikerna” en gång samt “oppositionsledare” en gång. Jag berättar också att 42% av tillfrågade ryssar kände till honom, vilket är fler än som kände till Navalnyj. Om du anser att detta är vilseledande så får du gärna göra det.

Oavsett vilket ord man använder för att beskriva Nemtsov så var mordet lika vidrigt.

Ja, jag ser att du är inkonsekvent. :)

Att mordet var vidrigt vet jag inte varför du berättar för mig. Som om det skulle kunna finnas icke-vidriga mord. Men man kan förstås undra lite, efter att ha sett hur du slätade över massakern i Odessa, ignorerar alla morden på ryska journalister i Ukraina, och tycks strunta i alla offren för Kievregimens terrorbombningar i Donbass.

Слово “вождь” употреблено мною сознательно и не является переводом “oppositionsledare”. Я слишком хорошо знаю шведский язык, что бы так заблуждаться. Справедливости ради стóит заметить, что “oppositionsledare” переводится не как “один из лидеров оппозиции”, а как “лидер опозиции”. Но это так, к слову.

Просто для российских политиков сегодня (ровно как и вчера) больше подходит название “вождь”. Немцов для роли вождя был, конечно, слишком мал и незначителен (да! и основной недостаток – он еврей, а в России это, увы, минус и большой), но, не смотря на это, поплатился жизнью. Я согласен с тобой – не играет роли кто именно убил Немцова. Путин создал общество в котором подобного рода убийства стали возможными.

Трагизм заключается в том, что Путин сам по себе так же незначителен, как и Немцов. Умри Путин завтра – лучше в России не будет. Будет хуже. Дугин, Проханов, Железняк, Киселёв, Соловьёв (на самом деле Шапиро), Железняк, не говоря уже о проститутках типа Крашенинниковой – они хуже Путина. Гораздо хуже. А народ, увы, зомбирован настолько, что, боюсь, нормальным уже не станет.

Det är ingen hejd på konspirationsteorierna säger du. Usa England och Israel har bevisligen konspirerat många gånger förr på det mest utstuderade vis och nu mer än nånsin finns det starka skäl att misstänka en psyop från det maktgalna västimperiet. Nemtsov twittrade ett meddelande som passar perfekt in i den antiryska propagandan och sen dog han martyrdöden. Hade han levt hade han fortsatt att vara en grå och ointressant och marginaliserad västextremist som vill låta de anglosaxiska oligarkerna plundra Ryssland. Under den perioden när dessa våra anglosaxiska tyranner berömde Nemtsov för att vara ekonomiskt geni utsattes Ryssland för massdöd värre än under 1930-talets svält.
Bra att du citerade Anna Levchenko. Ryssarna gör helt rätt i att inte låta sig splittras.

Tack. Mycket intressant exempel på aktuella ryska konspirationsteorier i svensk språkdräkt. Även den där populära memen “anglosaxerna” kom med.

Tack, Kalle, för ännu en läsvärd bloggpost. Frågan är om vi någonsin får veta vem som ligger bakom — det verkar ju som om de officiella utredarna vill titta på alla möjliga (och framför allt omöjliga) varianter annat än den mest uppenbara, nämligen att Nemtsov mördades pga sin opposition mot de nuvarande makthavarna i Kreml. Det är en verkligt svart dag för Ryssland när något sådant här kan hända, och oerhört deprimerande (men inte oväntat) när myndigheterna sedan inte verkar klara av, eller ens vilja, utreda brottet ordentligt. Men det har vi ju tyvärr sett exempel på tidigare vid mordet på Politovskaja, t.ex.

Tack också för ditt tålamod med att bemöta de ryska trollen, som de senaste åren blivit så vanliga på din och andras bloggar som har beröringspunkter med Ryssland och politik.

Har man utrett mordet på Palme? Var det kanske hatstämningen i det svenska samhället som gjorde att Anna Lindh blev mördad? Som så många gånger förr ser jag att man klandrar regimen i Ryssland för saker innan någon utredning har gjorts. Jag själv är ju kritisk mot Putin, men att insinuera att det var hatstämningen som föranledde mordet, innan utredningen har presenterats, är ju bara ohederligt. Samma sak var det med MH317. Planet hann inte ens komma till marken innan anklagelser och insinuationer började hagla mot Ryssland.

En bild på Anna Lindhs mördare släpptes efter tre dar, så det borde komma en på Nemtsovs mördare idag (eller i vart fall på mördarens bil) om vi ska tro din liknelse.

Det känns i allra högsta grad relevant att berätta om den hatstämmning mot Nemtsov som du nämner; att tala om den hotbild som fanns mot honom kan väl knappast vara ohederligt om vi nu pratar om hans mord? Om du kan nämna andra som hyser agg mot honom är det förstås också relevant.

Av de uppgifter som framkommit i den ryska pressen framgår det att bilen har identifierats och hittats. Av samma uppgifter framkommer att Nemtsov var skuggad under en månads tid. Vi ser bara den politiska sidan av Nemtsovs verksamhet, att han var oppositionell. Vi vet inte något om hans ekonomiska förehavanden. Och vi vet ju att ett antal beställningsmord hade ekonomin som orsak, särskilt i Ryssland. Jag betvivlar inte att han kan ha mördats pga sitt politiska engagemang i nutid eller då han var medlem av regeringen, det kan mycket väl vara sa. Men att tveklöst påstå att så var fallet innan någon utredning har slutförts, det är inte nog inte adekvat.

Navalnyj är, som du säkert sett, inte helt nöjd med dem som framhåller hatstämningen i samhället som “orsak” till mordet. Han menar istället att allting pekar på att Nemtsov mördats på direkt order av statliga (antingen federala eller regionala) maktstrukturer, och jag är böjd att hålla med. https://navalny.com/p/4156/

Som det ser ut just nu så blev Nemtsov mördad av några islamister från Tjetjenien/Ingusjien.

Kalle: “Vi vet inte vem som höll i pistolen, men det var den statliga hatpropagandan som gjorde mordet på Boris Nemtsov möjligt.”

Okej, så statlig “hatpropanda” gjorde det möjligt för islamister att döda Nemtsov för att han uttalat sitt stöd för Charlie Hebdo? Jag vet inte om jag riktigt hänger med i den tankegången. :)

Stängt för kommentering.