Läget förvärras för Echo Moskvy

Den mångåriga chefredaktören på Rysslands bästa nyhetsstation Echo Moskvy kan få sparken på fredag. Det framgår av kallelsen till en extrainsatt styrelseomröstning som skickades ut en vecka i förväg, den 14 november.

Skärmavbild 2014-11-15 kl. 12.36.31Den mångåriga chefredaktören på Rysslands bästa nyhetsstation Echo Moskvy kan få sparken på fredag. Det framgår av kallelsen till en extrainsatt styrelseomröstning som skickades ut en vecka i förväg, den 14 november.

Det finns tre punkter på den korta dagordningen:

1. Om radiokanalen Echo Moskvys chefredaktör.

2. Om radiokanalen Echo Moskvys redaktion.

3. Om radiokanalen Echo Moskvys sändningsformat.

Det ser onekligen illavarslande ut, speciellt med tanke på att styrelseordföranden Michail Lesin, som även skickat ut kallelsen, tidigare sagt att det skulle vara enkelt att göra om Echo Moskvy till musikradio. Visserligen sade han på fredagskvällen till tv-kanalen Dozjd att Echo Moskvys sändningsformat inte behöver förändras – men av någon anledning har frågan ändå lagts på dagordningen.

Det är också uppenbart att någon i styrelsen, som domineras av representanter för statsägda Gazprom-media, ville få ut informationen om den extrainsatta omröstningen: kallelsen gick bara till styrelsemedlemmarna, men nyheten läcktes snabbt till affärstidningen Vedomosti. Echos chefredaktör Aleksej Venediktov hade givetvis själv fått kallelsen, eftersom han är styrelseledamot, men Echo Moskvy publicerade nyheten först efter Vedomosti.

Formellt handlar konflikten om en journalist som Venediktov vägrar att avskeda trots krav från Lesin, men det är ganska uppenbart att detta bara är ett svepskäl för att komma åt radiostationen, vars alltför oberoende redaktionella linje allt mer sticker ut i det i övrigt ganska likritade medielandskapet.

De mörka molnen började hopa sig över stationen redan kring årsskiftet, med byte av verkställande direktör och lång väntan på att styrelsen skulle skriva under ett nytt kontrakt med Venediktov som chefredaktör.

Även den nya lagen som förbjuder utländskt ägande över 20% i mediebolag påverkar Echo Moskvy. Det statliga Gazprom-media äger 66% av aktierna, men 33% tillhör ett utländskt bolag, där tv-bolaget NTV:s gamla ägare, oligarken Vladimir Gusinskij, är delägare. Den andra delägaren är Aleksej Venediktov själv. Med sina 33% av aktierna kan de blockera ändringar i bolagsordningen som skulle kunna försvaga chefredaktörens ställning.

Vladimir Putin skrev under lagen som begränsar utländskt ägande av mediebolag den 15 oktober. De nya begränsningarna ska dock träda i kraft först från början av 2016, så den nya lagen borde inte ha någon betydelse i den akuta situationen.

I slutet av oktober fick Echo Moskvy en officiell varning för “rättfärdigande av krigsbrott” från tillsynsorganet Roskomnadzor. En intressant krumelur i spelet är att den absurda varningen enligt Echo Moskvys verkställande direktör Jekaterina Pavlova är helt korrekt. Därför tillåter hon inte att bolagets egna jurister anlitas för att bestrida varningen som hotar stationens fortsatta existens.

Pavlova, som tillsattes så sent som i februari, och som då ersatte Echo Moskvys mångårige verkställande direktör Jurij Fedutinov, ska lämna sitt uppdrag redan i december, oklart varför.

Chefredaktören Aleksej Venediktov själv förväntar att han får sparken på fredag. Möjligen försöker Gazprom-media dessutom ändra bolagsordningen så att redaktionen inte längre själv får välja den nya chefredaktören. Ett sådant ändringsförslag borde dock kunna stoppas av minoritetsägarna. Vad som händer med Echo Moskvy efter fredagens omröstningar kommer att ha långtgående konsekvenser för hela medielandskapet i Ryssland.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

11 svar på ”Läget förvärras för Echo Moskvy”

Lesin ska besöka Echo Moskvy på tisdag och delta i journalisternas möte med Venediktov. Då tänker han väl inte sparka Venediktov på fredag?

Och nu vill Lesin plötsligt att mötet med Echos journalister i stället ska äga rum i Journalisternas hus, inte hos Echo. Vad betyder allt detta?

Någon har ambitionen att sköta det snyggt?

Oklart varför dock, är stationen så populär att det skulle märkas om polisen stormade stället och grep alla för mutbrott? Vem skulle rapportera om det?

Navalnyj fick ju vackert sätta sig ner och vara tyst utan så stora inrikespolitiska uppoffringar vad jag vet.

Krisen verkar vara avvärjd för denna gång. Fredagens styrelsemöte är avblåst efter ett fyra timmar långt möte mellan Venediktov och Lesin. Pljusjtjev är avstängd i två månader men inte sparkad.

Det var ungefär vad jag väntade mig. Frågan är om detta enbart är tillfälligt, vilket jag tror.
Eller vad tror du om framtiden, Kalle?

Omöjligt att säga. Uppenbart är att det finns krafter som vill tysta Echo och andra kritiska röster, men att det även finns andra krafter som fortfarande anser att skadan skulle vara större än nyttan.

Precis. Och för tillfället är det tydligen de senare krafterna som har övertaget.
Ska förresten ta och läsa läsa din bok till veckan, verkar ju synnerligen intressant att döma av recensionerna :-)

Stängt för kommentering.