Är vi kvitt nu?

Ni i väst har med vapenmakt genomfört en olaglig kupp i Kiev, men ni vill inte erkänna det. Därför har jag gjort samma sak på Krim, och jag tänker inte heller erkänna det. Är vi kvitt nu? Ungefär det var Putins budskap när han till slut trädde fram och höll en presskonferens om läget i Ukraina.

Putin talar till journalisterna. Foto: Kremlin.ru
Putin talar till journalisterna. Foto: Kremlin.ru

Ni i väst har med vapenmakt genomfört en olaglig kupp i Kiev, men ni vill inte erkänna det. Därför har jag gjort samma sak på Krim, och jag tänker inte heller erkänna det. Är vi kvitt nu, eller ska vi trappa upp?

Ungefär så var budskapet från Vladimir Putin under tisdagens välregisserade presskonferens som direktsändes i rysk tv.

Det märktes att Putin inför sändningen hade finslipat sin legalistiska retorik, sin lugna och resonerande framtoning samt sina ironiska ordvändningar om västmakternas falskhet.

Publiken började förberedas för Putins budskap redan under måndagen. Först visade Putin sig inför tv-kamerorna på ett militärt övningsfält sex mil från finska gränsen, där en övning med stridsvagnar pågick. Sedan lade hans representant i FN:s säkerhetsråd fram ett brev, där Ukrainas avsatte president ber Ryssland om militär hjälp för att återställa ordningen i landet.

Efter det verkar vilket som helst budskap lugnande, så länge Putin inte meddelar att stridsvagnarna nu skickas in i Ukraina. På tisdagsförmiddagen meddelades dessutom att den jättelika militärövningen i västra Ryssland enligt Putins order avslutats, och trupperna återgått till normal tjänstgörning.

Därefter träder Rysslands president fram. Putin har sedan avslutningen av sina olympiska spel i Sotji inte yppat ett ord offentligt. Nu är hans budskap tydligt. Men han håller inte tal till nationen, för inget extraordinärt har hänt. Han sitter avslappnat på en nästan likadan stol som de utvalda journalisterna och svarar övervägt på deras frågor.

Det som skedde i Ukraina var en kupp. Kuppmakarna fick stöd från väst, och den nya ukrainska regeringen är inte legitim. Viktor Janukovytj är fortfarande Ukrainas president, i helgen har de två presidenterna träffats, och Janukovytj har överlämnat en giltig ansökan om rysk militär hjälp.

Till skillnad från USA, som agerat i strid mot internationell rätt i exempelvis Afghanistan, Irak och Libyen, har Ryssland därför rätten på sin sida om ett ryskt militärt ingripande i Ukraina skulle behövas. Men Ryssland tänker inte skicka in några trupper till Ukraina om det inte blir absolut nödvändigt. Och de trupper som omringar ukrainska militärförläggningar har givetvis ingenting med ryska militären att göra, det handlar om lokala självförsvarstrupper, det är precis samma sak som på Självständighetstorget i Kiev, säger Putin.

Det spelar ingen roll att de oidentifierade trupperna har ryska försvarets uniformer och ryska vapen av senaste modell. För varför skulle de lokala självförsvarstrupperna på Krim vara sämre utrustade än självförsvarstrupperna i Kiev? undrar Putin, och hävdar att demonstranterna i Kiev var specialutbildade i Natoländerna Polen och Litauen.

Visserligen är det uppenbart för alla seriösa bedömare att det är tungt beväpnad, reguljär rysk militär som kör runt i ryska militärfordon på Krim, inte några lokala frivilliga. Många av soldaterna har själva sagt att de tillhör ryska armén när de fått frågan. Men Putin bryr sig inte om att lögnen är uppenbar. Mer än så, lögnen är en del av hans budskap.

För om väst kan genomföra en kupp i Kiev och hävda att det handlade om en spontan revolution, varför skulle inte Ryssland kunna göra samma sak på Krim? Jag ser vad ni gör, ni kan inte gömma er, säger Putin. Är det färdiglekt nu?

Fast för demonstranterna i Kiev var revolutionen ingen lek. Men Putin tror inte på folkliga resningar, någon måste ligga bakom. Och om det inte var jag så var det väst, tycks han resonera.

Sydsvenskan 2014-03-05

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Är vi kvitt nu?”

Det var nödvändigt att sätta ned foten. Han satte ned foten. Frågor på det? :)

Ja.

1. Menar du också att det inte är ryska trupper som “de facto” ockuperar Krim? Eller erkänner du att Putin medvetet ljuger?
2. Ur vems synvinkel (förutom för den illegitima Putinregimen som är rädd om sitt eget skinn) var det nödvändigt att “sätta ned foten”? Har mycket svårt att se att hans “fotnedsättande” är något som kommer att gagna de ryska eller ukrainska folken.
3. Vari ligger det roliga som motiverar din smiley?

1. Alla politiker ljuger. Häng inte upp dig på detaljer. 2. Ur allmän rysk synvinkel. Tråkigt att du har en annan åsikt. 3. Ja, det var dumt att lägga dit en smiley, det förtar lite effekten av en snitsig formulering. Tack för konstruktiv feedback.

1. Cynism i kubik. Sedan när blev ockupation av delar av ett främmande lands territorium en detalj?
2. Jag har ganska svårt för personer som hävdar att de talar för alla. Har du helt missat att den ryska oppositionen (som åtminstone i storstäderna har bevisat starkt stöd) är oerhört kritisk till Putins agerande mot Ukraina?

1. Sedan när blev det okej för EU- och USA-företrädare att åka till andra länder och delta i regeringskritiska demonstrationer, uppmana till revolt mot demokratiskt valda ledare, och detaljmanipulera vilka som skall styra landet efter en planerad statskupp? 2. Jag talar för mig själv och anger vad jag tror är bäst för landet. Så gör alla, även du. Får jag ha en åsikt?

2. Visst får du ha en åsik, men var god förtydliga när du förmedligar din egen åsik (som i meningen “Ur allmän rysk synvinkel.”) och när du förmedlar en åsikt som med viss empiriskt stöd kan tillskrivas en större mängd människor (Jag har inget exempel från den här tråden, men om du sagt t.ex: “Putin är populär i ryssland” hade det räknats)

Stängt för kommentering.