Rasande Obelix är Putins bäste vän

Att Depardieu i stället önskar att bli ryss är en stor propagandaseger för Vladimir Putin, som gärna vill ge Väst en knäpp på näsan. Det är därför den store fransmannen får gå förbi den långa kön av före detta sovjetmedborgare. Och nästa i tur är Brigitte Bardot.

Veckans största nyhet i det i övrigt helgslöa Ryssland var att den franske skådespelaren Gérard Depardieu blivit ryss. Alla ryska journalister som hunnit avsluta nyårsfirandet, men ännu inte inlett firandet av den ortoxoda julen som infaller på måndag, försökte komma i kontakt med Depardieu för att få reda på om han verkligen ansökt om ryskt pass, och var i Ryssland han tänkte bosätta sig.

Depardieu – på senare tid uppmärksammad för sin filmroll som den tjocke seriehjälten Obelix – skickade till slut ut ett brev adresserat till ryska journalister, där han öser beröm över Vladimir Putin och den ryska demokratin samt lovar att lära sig ryska. Delar av brevet lästes upp i ett fem minuter långt inslag i huvudnyhetssändningen om dagens hjälte i rysk stats-tv:

Jag älskar er kultur, ert sätt att tänka. På sin tid var min pappa kommunist och lyssnade på Moskvaradion!

Depardieu skriver att han är glad över att hans ansökan om medborgarskap beviljats och att han kan komma att bosätta sig på ryska landsbygden, där han känner till “sagolika ställen”.

Allt detta har han redan berättat för den franska presidenten, François Hollande, tillägger Depardieu:

Han vet att jag tycker väldigt mycket om er president Vladimir Putin, och att detta är ömsesidigt. Och jag sade till honom att Ryssland är ett land med stor demokrati, inte ett land där premiärministern skulle kunna kalla en medborgare för en ynklig människa.

I slutet av förra året köpte Depardieu ett hus i Belgien för att slippa franska skatter. När den franske premiärministern Jean-Marc Ayrault använde det ödesdigra ordet “ynkligt” om beslutet blev Depardieu rasande – och meddelade att han skulle avsäga sig sitt franska medborgarskap.

Att Depardieu i stället önskar att bli ryss är en stor propagandaseger för Vladimir Putin, som gärna vill ge Väst en knäpp på näsan. Det är därför den store fransmannen får gå förbi den långa kön, medan tusentals före detta sovjetmedborgare som vill få ett ryskt pass fastnar i den byråkratiska labyrinten och krävs på intyg på att de behärskar ryska till fulländning.

Och Depardieu är inte längre den ende kändisen som hotar att överge Frankrike för Ryssland. I går meddelade Brigitte Bardot att också hon tänker söka ryskt medborgarskap – om franska myndigheter inte stoppar planerna på att avliva två sjuka elefanter i en djurpark i Lyon.

Sydsvenskan 2012-01-05

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Rasande Obelix är Putins bäste vän”

“..inte ett land där premiärministern skulle kunna kalla en medborgare för en ynklig människa”

Just detta citat gjorde sig många ryska bloggare lustiga över eftersom den nuvarande ryske premiärministern (Medvedev) på twitter fått just öknamnet “Ynklig” efter att han till mångas besvikelse på ett för honom själv förnedrande sett gav bort presidentposten till Putin.

“…. krävs på intyg på att de behärskar ryska till fulländning”

Jag har gjort språktestet för medborgarskap och det var MYCKET enkelt. Såvitt jag förstår är det samma språkkrav som gäller även för före detta sovjetmedborgare, men rätta mig om jag har fel på den punkten. Jag baserar det på den här Wikipedia-formuleringen: “Restoration of citizenship is granted under the same rules as naturalization” (för min del var det alltså “naturalization” som gällde). Det test man gör gäller nivån “Basic” i TORFL-systemet, vilket bl.a. motsvarar ett ordförråd på bara 1300 ord…

Har man varit sovjetmedborgare kan man absolut inte ha några problem med att klara det testet.

Outgrundliga äro den ryska byråkratins vägar. Echo Moskvy berättade nyligen om en före detta sovjetmedborgare som på intet sätt lyckades få myndigheterna övertygade att han hade goda kunskaper i ryska, trots att han lämnade in en trave handlingar som visade att han hade haft hela sin utbildning på ryska.

Kunskaperna i ryska är i vilket fall bara ett av de många kriterier som man måste uppfylla för att bli rysk medborgare (om man inte råkar vara kompis med Putin). Det finns tusentals före detta sovjetmedborgare som fastnat i den byråkratiska labyrinten av olika anledningar. Det mest märkliga var en gammal dam som nu är vitrysk medborgare och inte kan bli rysk medborgare eftersom hennes namn (Rebekka) står med ett k i det vitryska passet.

http://www.echo.msk.ru/blog/ilya_avramenko/982534-echo/

Ett exempel som kan jämföras med Depardieu är före detta elitgymnasten Marija Filatova som vann två guldmedaljer för Sovjetunionen. Detta räknas dock inte som en sådan särskild förtjänst som skulle ge henne möjlighet att direkt få ett ryskt pass, eftersom hon vann medaljerna för Sovjet och inte för det nuvarande Ryssland.

http://www.sovsport.ru/gazeta/article-item/507605

Depardieu däremot kunde få ett ryskt pass för sin framstående roll i rysk filmkonst…

“Det finns tusentals före detta sovjetmedborgare som fastnat i den byråkratiska labyrinten av olika anledningar. ”

Inte vet jag, men nog kan man tänka sig att det faktiskt handlar om personer som inte uppfyller villkoren. Att det enligt egen utsago beror på någon konstig petitess kanske inte alltid är helt sant om man granskar det kritiskt. Min personliga erfarenhet är att det iofs är krångligt och krävs en löjligt stor mängd dokument, men om man bara läser reglerna riktigt noga och ser till att man har sina papper i ordning, då kommer man igenom byråkratin. Utan mutor, till och med.

Det gick faktiskt fortare för mig att få ryskt medborgarskap än vad det gjorde för min fru att få svenskt.

Stängt för kommentering.