Folket vill ha Sovjet tillbaka

Stödet för sovjetsystemet är åter på väg upp. Västlig demokrati kan vara bättre än det nuvarande systemet i Ryssland, men allra populärast skulle det vara att återinföra enpartistaten, anser de tillfrågade i en färsk rysk opinionsundersökning.

Stödet för sovjetsystemet är åter på väg upp. Västlig demokrati kan vara bättre än det nuvarande systemet i Ryssland, men allra populärast skulle det vara att återinföra enpartistaten, anser de tillfrågade i en färsk rysk opinionsundersökning.

Över hälften av ryssarna tycker att planekonomi är det bästa ekonomiska systemet, enligt den senaste opinionsundersökningen från det välrenommerade, oberoende institutet Levada.

När det gäller det politiska systemet vill 36 procent av de tillfrågade helst återinföra det sovjetiska enpartisystemet. 17 procent tycker att det nuvarande systemet är bra som det är, medan 22 procent helst skulle införa “demokrati efter västerländsk modell”.

Ända sedan mätningarna började 1996 har stödet för sovjetsystemet varit starkare än stödet för västerländsk demokrati – med ett enda undantag. I januari 2012, under den gigantiska protestvågen mot det manipulerade parlamentsvalet, sjönk stödet för sovjetsystemet till 29 procent. Stödet för västerländsk demokrati gick upp till exakt samma siffra.

Nöjdast med det rådande politiska systemet var ryssarna i februari 2008, när det var klart att Vladimir Putin skulle avgå som president och Dmitrij Medvedev skulle ta hans plats. Men Medvedev infriade inte förväntningarna, och stödet för återgång till sovjetsystemet ökade igen.

Ryska sociologer anser att det starka stödet för sovjetsystemet till stor del beror på statlig propaganda, nostalgi, brist på kunskap och missnöje. De fattiga åren på 1990-talet ses av många inte i första hand som resultatet av den sovjetiska modellens totalhaveri, utan som en konsekvens av demokrati och marknadsekonomi.

Sydsvenskan 2012-02-25

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Folket vill ha Sovjet tillbaka”

Kanske ännu intressantare undersökning från Levada idag: http://www.levada.ru/26-02-2013/elektoralnye-prezidentskie-reitingi-fevral-2013

Putins opinionsstöd ser ut att falla ganska snabbt. Jag har visserligen inte jämfört med tidigare undersökningar (verkar inte helt lätt att hitta dem på Levadas sida) men det verkar som om Putin kanske har sina sämsta opinionssiffror någonsin just nu. Intressant också att fältet av potentiella kandidater tycks breddas; för första gången under det senaste året är det mer än en procent (nu 4%) som vill rösta på någon annan än de uppräknade kandidaterna. Noterar också att Sjojgu som väntat har ökat stöd (nu starkare än Medvedev).

Enligt Levadas siffror är det alltså just nu 32% som säger att de skulle rösta på Putin om det var val “nu på söndag”. Det är onekligen ett stort fall jämfört med 40% i juni. Å andra sidan får den näst populäraste kandidaten, Ziuganov, bara 8% i samma undersökning. Han hade 10% i juni. Problemet är alltså att det inte nuläget inte finns några realistiska alternativ till Putin.

Men som man frågar får man svar. Tittar man i stället på förtroendesiffran, alltså svaret på frågan “godkänner ni Vladimir Putins verksamhet” (Одобряете ли вы деятельность Владимира Путина?), så är det fortfarande 65% som svarar “ja”, vilket är en liten ökning jämfört med bottennoteringen 62% i januari.

Det verkar inte finnas någon lång serie för första frågan (“vem skulle ni rösta på”), vilket är synd, för egentligen tycker jag att den frågan är mer intressant. Men andelen ja-svar på frågan om förtroende har sjunkit under de senaste åren, i december 2007 var det hela 87% som “godkände Putins verksamhet”. Å andra sidan är dagens 65% exakt samma siffra som Putin hade i januari 2005.

http://www.levada.ru/indeksy

Stängt för kommentering.