Dagens låt

Den inte alldeles raffinerade gruppen Rabfak har blivit en symbol för demonstrationerna för rättvisa val. Häromdagen twittrade någon om unga killar som gick runt i tunnelbanan i Moskva, spelade Rabfaklåtar på tågen och uppmanade passagerarna att inte rösta på Putin.

Det var låten Nasj durdom golosuet za Putina (Vårt dårhus röstar på Putin) som gjorde Rabfak känd, och det var också den låten som gruppen spelade från scenen framför närmare 100.000 demonstranter på Sacharovavenyn den 10 december.

Egentligen var dårhuslåten så där, tyckte jag, även om man står ut med den smaklösa videon. Men nu har Rabfak kommit med en riktigt bra låt som heter Prosjtjaj Putin (Farväl Putin). Här under finns videon med svensk text. Låten kanske är bättre om man blundar – men då ser man inte texten. Det krävs vissa förkunskaper för att förstå en del av anspelningarna.

.

Rabfaks första album finns nu att hämta gratis på Kroogi.ru, det är bara att registrera sig. Förutom Putinlåten tycker jag att det finns ytterligare en bra låt där som på ett intressant sätt speglar proteststämningarna, nämligen Novaja pesnja o pravde (En ny sång om sanningen). Några till är hyfsade.

Sedan kan man ju undra vad som är ironi och vad som är allvarligt menat i texterna. Personligen tror jag att de sovjetnostalgiska anspelningarna snarast är ironi, men jag kan ha fel.

PS: Lite intressant är det också att det är Aleksandr Jelin, som skrivit den gamla hitlåten “Jag vill ha en sådan som Putin“, som nu skriver Rabfaks låtar. Här är en intervju med honom.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Dagens låt”

Tack för tipset! Båda de “bra” låtarna hade jag sett på Youtube, men jag hade inte en tanke på att man kunde ladda ner dem. Man behövde för övrigt inte ens registrera sig för att ladda ner albumet, men hade däremot möjlighet att bidra med valfri summa. Sånt gillar jag!

Stängt för kommentering.