Vem har nytta av bomben i Minsk?

Tolv människor har hittills bekräftats döda och minst 120 skadade efter måndagens bombexplosion på tunnelbanestationen Oktiabrskaja i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Stationen, som på vitryska heter Kastrytjnitskaja, är en av de mest trafikerade i Minsk, eftersom den är belägen i stadens absoluta centrum, under Oktobertorget, och eftersom man där kan byta till den andra av de två tunnelbanelinjerna. Bomben, som troligen var placerad under en bänk på plattformen och var fylld med metallskrot, exploderade när ett tåg anlände till stationen.

Det finns ingen uppenbar förklaring till terrordådet. Vitryssland är inte inblandat i några militära konflikter. Terrordåden i Ryssland har oftast koppling till den oroliga situationen i Kaukasien, men Vitryssland är helt ovidkommande i det sammanhanget. Landet har trots hårda påtryckningar från Ryssland inte ens erkänt de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien.

Inte heller finns det någon organiserad våldsbenägen opposition i landet. Efter presidentvalet i december har flera kända oppositionsföreträdare och människorättsaktivister gripits eller lämnat landet. De kvarvarande hålls under uppsikt av polisen och den överdimensionerade säkerhetstjänsten. Även om det hade funnits våldsbenägna motståndare till regimen i Vitryssland är det svårt att se varför de skulle välja att utföra ett sprängattentat som bara drabbar vanliga medborgare.

Situationen i Vitryssland har varit pressad sedan presidentvalet – fängslandet av oppositionella har lett till internationella sanktioner från EU:s och USA:s sida, samtidigt som även relationen till Ryssland har varit ansträngda. Ekonomin har varit mycket ansträngd, valutareserven har sinat, operationer med utländsk valuta har begränsats och devalveringstrycket på den vitryska rubeln har ökat kraftigt.

Direkt efter måndagens explosion ansåg några kommentatorer därför att sprängdådet kan vara ett försök från regimens sida att misskreditera oppositionen. Under de första timmarna efter explosionen syntes dock inte heller några tydliga tecken som skulle bekräfta denna version. Aleksandr Lukasjenko tog emot Rysslands erbjudande om hjälp i utredningsarbetet, vilket han knappast skulle göra om det hade varit hans egen säkerhetstjänst som stod bakom dådet. Dessutom lade han i sina första uttalanden inte direkt skulden på oppositionen, även om han sin vana trogen antydde att bomben kan vara “en gåva utifrån”.

– De kommer inte att lämna oss i fred, ni vet vilka, sade han.

Lukasjenko har i många år hävdat att all opposition mot honom är styrd från utlandet, och efter den stora protestdemonstrationen i samband med presidentvalet lät han landets största tidning publicera omfattande spaningsmaterial som sades bevisa kopplingen mellan vitryska oppositionspolitiker och utländska säkerhetstjänster. Även Sveriges ambassadör anklagades för otillbörlig inblandning i landets inre angelägenheter.

Det är ett obestridligt faktum att vitryska politiska rörelser och människorättsorganisationer får stöd av olika slag från väst, ibland säkerligen också i strid mot vitrysk lag, som är mycket strikt på denna punkt. Däremot skulle det vara uppenbart löjligt att anklaga västliga underrättelsetjänster för att stå bakom explosionen i tunnelbanan, med syfte att destabilisera landet. Ändå kommer explosionen säkerligen att användas för att ytterligare öka förföljelsen av oppositionella.

Men om det inte är kaukasiska terrorister, inte någon hittills okänd vitrysk extremistorganisation och inte den högsta statsledningen som står bakom bomben, vem är det då? Det kan givetvis vara en ensam galning, men det kan också handla om en intern konflikt inom den vitryska säkerhetsapparaten.

Enligt den kända vitryska journalisten Pavel Sjeremet leds vitryska KGB nu av personer som står nära presidentens äldste son Viktor. 35-årige Viktor Lukasjenko är officiellt “rådgivare” till sin far presidenten och medlem i vitryska säkerhetsrådet. Enligt Sjeremet – som nu är verksam i Ryssland – har Viktor Lukasjenko svårt att samarbeta med Viktor Sjejman som som tidigare var ordförande i säkerhetsrådet och som nu åter verkar ha fått presidentens öra.

Redan efter ett tidigare bombdåd, i samband med självständighetsfirandet år 2008, spekulerades det kring eventuella konflikter inom säkerhetsapparaten. Den gången dödades ingen, bombdådet rubricerades som “huliganism”, och ingen misstänkt har gripits. Denna gång har vitryska KGB redan meddelat att de har en misstänkt – men det finns ingen information om vem den misstänkta personen kan vara.

Hur det än är med den saken så bör man kanske lägga märke till att Aleksandr Lukasjenko på måndagen besökte platsen för bombdådet med sin son. Dock inte med den äldste sonen Viktor, utan med den yngste, utomäktenskapliga sonen Kolja (Nikolaj), som är bara 7 år gammal. Aleksandr Lukasjenko har vid flera tillfällen antytt att det är Kolja och ingen annan som ska ta över efter honom.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

14 svar på ”Vem har nytta av bomben i Minsk?”

[…] Utredningen och spekulationerna om vem som ligger bakom det förmodade terrordådet är nu i full gång, men det är svårt att direkt identifiera några aktörer eller grupperingar som skulle ha något att vinna på en sådan fruktansvärd handling. Därför gör man nog klokt i att avvakta med alltför bestämda teorier tills det finns fler fakta att ta ställning till. Läs gärna mer om detta på Kalle Kniiviläs blogg. […]

Sjejman var tidigare presidentens kanslichef, sedan statssekreterare i säkerhetsrådet. Han har även varit inrikesminister och överåklagare. Han fick gå efter den tidigare explosionen 2008, men år 2009 återkom han i annan roll, som “specialrådgivare” för Lukasjenko. Han är med på EU:s lista över vitryska befattningshavare som inte kan få inresetillstånd, eftersom han misstänks vara inblandad i försvinnanden av två oppositionspolitiker, en journalist och en affärsman.

En bit står här: http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Sheiman
Mer på ryska
Foto här.

“Lukasjenko har i många år hävdat att all opposition mot honom är styrd från utlandet”

Lukasjenko uppfattar det så, och det kan mycket väl vara så. Vitryssland är ett land med en lika liten befolkningsmängd som Sverige och då blir också trycket mot honom större utifrån och politrukerna samt befolkningen, både på regimens sida och på oppositionens sida, “mättar” inte de demokratiska staternas politiska institutioner och medier på samma sätt som regimen och oppositionen i Ryssland gör. Ja oppositionen i Ryssland lever numera en tynande tillvaro, men förut var det lite mer så i alla fall. Lukasjenko har många emot sig, vad man än tycker om det – bra eller dåligt. Jag beklagar förlusten av vitryssar till det vitryska folket! Frågan som kanske skulle ställas istället är: Vem har GLÄDJE av bomben i Minsk? Inte jag i alla fall!

Roger Klang

Varför är det fel att avskriva all misstanke från A.Lukasjenko? Som jag skrev på “belarus-bloggen” så är inte det faktum att makten tagit in rysk experthjälp ett bevis för att makten inte ligger bakom. Man måste tänka: Vem tjänar på detta? Helt klart kommer detta lägligt för Lukasjenko, då man kan dra åt skruvarna till oppositionen och komma undan sanktioner/leda bort uppmärksamhet från ekonomin.
Jag säger alltså inte att Lukasjenko ligger bakom, men tror att man absolut inte kan avfärda det bara för att han bjuder in ryssar.

Jag avskriver väl inte alla misstankar. Men hur menar du egentligen att Lukasjenko skulle tjäna så mycket på terrordådet? Dra åt skruvarna? Hur menar du då, när halva oppositionen sitter i KGB-fängelset och andra halvan inte får lämna Minsk? Komma undan sanktionerna? Varför skulle han det bara för att en bomb har gått av?

Leda bort uppmärksamhet från den usla ekonomin, jo, det är möjligt. Men uppmärksamheten kommer tillbaka när han tvingas devalvera.

Sedan finns ju teorin att det är Ryssland som ligger bakom detta. För all del – men vad exakt skulle Ryssland vinna på det?

Ta det som förevändning för att slå ner oppositionen och anklaga dem för bombningen. Nu har han visserligen ännu inte gjort det, men däremot antytt att väst ska ha intresse i det. Sedan har man också märkt att det var ovanligt mycket poliser den här dagen på Minsks gator och att Lukasjenko lät osäker på presskonferensen efteråt.

Sedan tror jag han kan ha intresse i att undvika sanktioner ´från Europa som kan slå hårt mot Vitrysslands ekonomi. Exempelvis ´är man ju nu i färd med att sätta in fler sanktioner mot regimen. Sedan vet jag inte om han skulle göra det “bara för att en bomb gått av”, men på Chartyja har någon skrivit att han skulle vinna något slags sympati som skjuter upp eller förhindrar dessa sanktioner. Man kan dra slutsatsen att Lukasjenko är desperat.

Se ex. hans uttalande enligt Chartyja:
По его словам, “дошло до кощунства: у нас трагедия, а наши так называемые “европейские партнеры” в Страсбурге рассказывают о каких-то правах человека”. “А наши доморощенные – пятая колонна – призывают ввести санкции. Пляска на костях”, – отметил диктатор. “Хотя бы подождали, пока траур закончится”, – добавил он.

Hej Kalle!

Du menar väl inte att 22-e juli i Norge var arrangerat av norska säkerhetstjänsten?

Konstig tanke? Men inte när det gäller Ryssland 1999 och Vitryssland 2010? Där fantasin får leka…

Hälsning

Hej Sergej,

du är lite sent ute i den här debatten. Jag är ingen anhängare av konspirationsteorier, och om du läser noga så kan du se att jag inte påstår något bestämt utan bara funderar kring möjligheten. Nu verkar det ju ha varit en galning i Minsk, precis som det var i Norge, men du måste ändå medge att den vitryska säkerhetsapparaten har lite andra möjligheter och metoder än den norska.

Vad gäller husbombningarna i Ryssland hösten 1999 så finns det många konstigheter kring händelserna, men det är såklart inte bevisat att säkerhetstjänster var inblandade.

Minsk var inte säkerhetstjänsten, som de påstod på Charter 97 och andra oppositionssajter, allt tyder på att det var just en ensam galning.

Vad gäller 1999 så tror jag själv på att säkerhetstjänster var inblandade men det kommer nog aldrig att kunna bevisas.

Jag trodde själv på just den teorin om Minsk,, men det visade sig vara fel.
Man måste förstå att även Charter 97, och andra oppositionsnätverk har sin agenda och visst fanns det de som verkligen ville att Lukasjenko låg bakom.
Detsamma gäller nog husbombningarna 99, men där tror jag ändå att det kan finnas fog för misstankarna som viftas bort som ogrundade konspirationsteorier.

Det är klart Chartija 97 har sin agenda, och sajten är ofta ganska vinklad. Men påstod de verkligen rakt ut att det var Lukasjenko som låg bakom bomben? Vad jag minns så skrev de mer indirekt att Lukasjenko kunde dra nytta av bomben, precis som i Sjeremet i Kommersantartikeln jag länkade till.

OK; så var det. Men inte om man tittar i kommentarsfältet… Det är klart att det finns de som hade tjänat på en explosion just då i makten, frågan är om det inte samtidigt var just det oppositionen ville, dvs att Lukasjenko låg bakom?

Stängt för kommentering.