Sannfinländare kopplas till Breivik

Esperante

Organiserad hets mot muslimer och invandrare på nätet bidrog till Sannfinländarnas storseger i finska riksdagsvalet i april. Ändå sågs de finska nätrasisterna som ett marginellt fenomen. Efter terror­dåden i Norge har ledande politiker börjat kräva att Sannfinländare tar ansvar och tonar ner hat­retoriken.

“Europa invaderas av muslimer. Enda alternativet till undergång är krig.” Det anser riksdagsmannen Jussi Halla-aho. Socialdemokrater kräver att han avgår som ordförande i utskottet för invandringspolitik, polis och vapenlagar.

Efter terrordåden i Norge har många politiker och debattörer i Finland pekat på likheter mellan Anders Behring Breiviks hatmanifest och den främlingsfientliga retorik som används av flera kända sannfinländska politiker.

De enda som vägrar se likheterna är Sannfinländarna själva.

Bara ett par dagar efter händelsen skrev den sannfinländske riksdagsmannen James Hirvisaari att massakern aldrig skulle ha ägt rum om den norska invandringspolitiken inte hade varit felaktig.

”Det klickade till i huvudet på den här typen när måttet blev rågat”, skrev han i en kommentar till sitt blogg­inlägg som hade titeln ”Blodbadet i Norge”.

Att Breivik ändå inte attackerade invandrare kunde James Hirvisaari också förklara: ”Uppenbarligen visste han att dessa är fångar i sin egen kultur.”

Den mest kända invandringskritikern i Sannfinländarnas riksdagsgrupp är Jussi Halla-aho. I valet i april fick han nästan dubbelt så många röster som den dåvarande statsministern Mari Kiviniemi. Nu är han ordförande i riksdagens förvaltningsutskott som bland annat har ansvar för invandring, polis och vapenlagar.

Halla-aho har länge varit drivande i en fränt invandringskritisk nätrörelse som vuxit upp kring hans personliga blogg och på en stor webbplats med eget diskussionsforum. Några av Halla-ahos inlägg har anmälts för hets mot folkgrupp. I ett fall har han dömts till böter för en text som enligt rätten smädade islam.

Efter attackerna i Norge blev det känt att Halla-aho haft nära kontakt med den grovt antiislamiska webbplatsen Gates of Vienna, som också var en viktig inspirationskälla för Anders Behring Breivik.

Halla-aho har en länk till Gates of Vienna på sin egen hemsida, men till en början hävdade han att han knappt kände till den så kallade anti-jihadrörelsen som webbplatsen ingår i. När han fick frågan varför han i så fall nämns som ”korrespondent” och ”översättare” på sajten menade han att orden nog har annan innebörd på engelska än på finska.

Så småningom medgav han att han skrivit minst två artiklar på sajten, en om vapenlagstiftningen i Finland och en om invandrarnas brottslighet. Han kan dock inte se något som helst samband mellan aggressivt antiislamisk retorik och händelserna i Norge. Inte heller vill han tona ner sina egna uttalanden.

Flera ledande socialdemokrater, bland dem partisekreteraren Mikael Jungner, har krävt att han lämnar sin plats som ordförande i förvaltningsutskottet. Det kommer troligen inte att ske, eftersom Sannfinländarna står bakom honom.

Ändå kan den senaste tidens omfattande diskussion, där både statsministern och presidenten uttalat sig mot hatfull retorik, leda till en stor förändring i det politiska klimatet i Finland. Det menar historieforskaren Jussi Jalonen vid Tammerfors universitet:

– Hittills har en liten grupp så kal­lade invandringskritiker fått styra diskussionen. Nu börjar man prata om hur mycket inflytande extrema rörelser har fått, i vilka partier de verkar, och i vilken mån de har lyckats göra sina ståndpunkter vedertagna.

För några dagar sedan skrev Jussi Jalonen ett blogginlägg om Halla-ahos och hans finska meningsfränders kopplingar till den radikala antiislamiska rörelsen i Europa. Reaktionen överträffade alla hans förväntningar. Han har fått höra att han brutit en tystnadens kultur.

– Många medier har kontaktat mig. Jag är lite matt just nu. Jag hade inte ens tänkt på att det fanns en sådan tystnadens kultur kring dessa frågor. Fast det är klart, förra året berättade några migrationsforskare att de inte vågar framträda öppet med sina namn, eftersom de drabbas av hatfulla reaktioner.

I den finländska diskussionen har man enligt Jussi Jalonen hittills inte velat erkänna att den europeiska radikala populismen har kommit till Finland. I stället har man sett Sannfinländarna som ett separat fenomen med finska rötter.

– Man ska absolut inte skuldbelägga Sannfinländarna för det som hände i Norge, men jag tycker det är läge för dem att stanna upp och ta en funderare på vad som sägs i deras namn.

.

Sagt och skrivet av Jussi Halla-aho:

Om muslimer och terrorism:

Alla muslimer är inte terrorister, men det är inte relevant ur europeisk synpunkt. Det relevanta för Europa är att alla terrorister är muslimer. (2006)

Uppvaknandet till islams invasion har tyvärr bara börjat, vilket till stor del beror på medierna. De är huvudsakligen i händerna på dem som stödjer mångkultur…
Islam lämnar inga möjligheter för fredlig samexistens… Enbart den demografiska utvecklingen leder obönhörligen till att många länder, som Sverige och Frankrike, får muslimsk majoritet inom detta århundrade…
Våra alternativ är krig eller undergång. Vi har inte erbjudits möjligheten att välja fred… (2007)

Jag ångrar inget jag skrivit, och jag tar inget ansvar för Breiviks dåd, och jag ämnar fortsätta på samma linje, eftersom dålig invandring är dålig och mångkultur är dynga oavsett och trots Breiviks dåd. (2011)

Om socialdemokrater:

Jag har svårt att hitta ett nedrigare kryp i hela världsalltet än en nordisk socialdemokrat. En särskilt slemmig art av dessa reptiler är en svensk socialdemokrat. (2006)

Om socialdemokraten mikael Jungner:

De senaste dagarna har visat att det här allmänna konstaterande stämmer ganska väl åtminstone när det gäller Mikael Jungner. (2011)

.

Finlands populäraste parti

Sannfinländarna är ett nationalistiskt och populistiskt protestparti som sitter i Finlands riksdag sedan 1999, då partiet fick en procent av rösterna och en ledamot. I valet 2007 fick partiet 4,1 procent av rösterna och fem mandat.
I det senaste valet i april 2011 fick Sannfinländarna en storseger och blev det tredje största partiet med 19 procent av rösterna. Partiet bjöds in till regeringsförhandlingarna, men hoppade snart av eftersom kravet på att slopa det stora stödpaketet till Portugal inte godkändes av Socialdemokraterna och det konservativa Samlingspartiet.
Sju av Sannfinländarnas riksdags­ledamöter bedöms höra till den hård­aste, främlingsfientliga kärnan. Ytterligare tolv är klart invandringskritiska. De kvarvarande tjugo har huvudsakligen profilerat sig i andra frågor.
Oppositionsrollen har gjort det möjligt för Sannfinländarna att hålla samman den spretiga och oerfarna riksdagsgruppen och i de tre senaste opinionsundersökningarna har Sannfinländarna varit det populäraste partiet i landet. Senaste mätningen ger Sannfinländarna 22,7%, medan det konservativa Samlingspartiet har 21,1% och Socialdemokraterna 18,5%.
Ingen opinionsundersökning om partistöd har ännu publicerats i Finland efter terrordåden i Norge.

Sydsvenskan 2011-08-04

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Sannfinländare kopplas till Breivik”

“Jag ångrar inget jag skrivit, och jag tar inget ansvar för Breiviks dåd, och jag ämnar fortsätta på samma linje, eftersom dålig invandring är dålig och mångkultur är dynga oavsett och trots Breiviks dåd.”

Bra skrivet av Jussi Halla-aho! Mångkulturen har inte blivit det minsta bättre av Breiviks dåd — tvärtom, om något.

Breivik umgicks mycket med kriminella invandrare (de ökända A- och B-gjengen) under sin tonårstid, vilket tycks ha varit början till hans hat mot muslimer och etablissemanget. Utan mångkulturen hade Breivik förmodligen aldrig blivit någon massmördare.

Inte heller Hitler hade blivit massmördare om det inte hade funnits judar i Tyskland.

Gjorde jag rätt när jag släppte igenom kommentaren?

Kalle. Den kommentaren funnes det väl ingen anledning för moderatorn (dvs Dig) att ta bort. Debatten om invandring, mångkulturalismen mm är ju en stor fråga idag i de flesta länder. Debatten måste kunna fortsätta, trots det fruktansvärda dådet i Oslo och Utöja. Uppmaningar till våld är en annan sak.

Jo, fast kommentaren är ändå farligt nära gränsen, tycker jag. Den rättfärdigar visserligen inte Breiviks agerande, men skuldbelägger invandrare på ett obehagligt sätt.

God artikkel, Kalle.

Det er nok store likheter over de nordiske landegrensene. FrPs tidligere leder skal i 2005 ha sagt: “- Jeg vet jo at ikke alle muslimer er terrorister, men at alle terrorister er muslimer, det har vi jo sett, sier Hagen og peker på angrepene på bl.a. London og New York”. Han ble da irettesatt for å ha ignorert ETA og IRA.

ABB har ansvar for egne handlinger. I denne sammenhengen er det viktig å understreke det absurde misforholdet mellom den urett ABB mener seg utsatt for og den udåden han har begått. Ingenting kan forsvare en slik udåd. ABB tenkte i sin gale hjerne at han skulle redde Norge ved å ta livet av våre politikere, byråkrater og tilfeldig forbipasserende (Oslo sentrum). Dette gir absolutt ingen mening!

I dag er innvandringen en forutsetning for at Norge fungerer. Uten muslimske leger (med foreldre fra Pakistan) ville legemangelen ha blitt prekær på Oslos sykehus, uten katolske snekkere fra Polen ville byggebransjen ha kollapset, uten protestantiske butikkmedarbeidere fra Sverige ville butikkene ha måttet stenge. Men viktigere er det at Norges historie er bygget på grunnleggende kulturelle motsetninger. Deriblant religiøse, som den brutale innføringen av kristendommen, den blodige reformasjonen og den pågående konfliktene mellom de protestantiske vekkelsesbevegelsene og Den norske kirke. Disse motsetningene er normalen og demokratiet er en velgnet mekanisme til å takle dem.

Sannolikt är det så att dessa personer inte har kommit till samma geniala slutsatser helt oberoende av varandra, utan mycket av idéerna är kopior från gemensama källor, exempelvis Gates of Vienna.

Stängt för kommentering.