Iosif Brodskij stödjer Putins parti

Nu ger Iosif Brodskij, Anna Achmatova, Aleksandr Pusjkin, Fjodor Dostojevskij och ytterligare ett antal kända men avlidna S:t Petersborgsbor draghjälp till maktpartiet Enade Rysslands valkampanj.

Maktpartiets popularitet i Rysslands andra stad har sjunkit, och partiaktivisterna verkar tycka att något måste göras. Exakt vad spelar uppenbarligen mindre roll. Förra veckan såg man till att återkalla Federationsrådets ordförande Sergej Mironov, formellt eftersom denne hade kallat S:t Petersburg för den mest korrupta staden i Ryssland. Nu kommer nästa snilleblixt: för att fira “stadens dag” har partiets propagandaavdelning låtit trycka och hänga upp massvis med bilder på stadens stora söner och döttrar, texten “Min stad – mitt öde”, och längst ner maktpartiets logotyp, en björn med Rysslands trikolor samt partiets namn.

Tilltaget har inte tagits emot entydigt positivt. Många affischer har rivits ner, eller så har partiets logotyp förstörts. Bloggaren skv323 menar att texten på affischerna kan behöva ett litet tillägg: “De skulle aldrig ha gått med i Enade Ryssland”.

Kommentatorn Matvej Ganapolskij på radiostationen Echo Moskvy menar att Enade Ryssland verkligen gör allt för att uppfylla de förväntningar som skapas av partiets nya öknamn, “Skojarnas och tjuvarnas parti”, som antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj lyckats popularisera:

Удивительно, как эта партия, которой уже навеки прилеплено другое остроумное, всем известное название, каждым своим шагом подтверждает, что она именно то, чем ее называют.
Там те, кого принято называть воры, потому что даже фотографии сперли. Там жулики, потому что сообразили, что главная задача для этих плакатов – чтобы в них не плюнули. Поэтому сжульничали – набрали безусловных авторитетов, проверили, что они умерли и прилепили их к своему имени. И неважно, что те, кто на плакатах, если бы были живы, им и руки не подали. У этой партии сейчас новый принцип – хапай все, что вокруг! В политике – хватай беспартийных для создания Национального фронта.
В агитации – бери мертвых, они возразить не могут!

Det är förvånansvärt hur detta parti, som redan för alla tider fått ett annat, sinnrikt namn som alla känner till, med varje steg det tar visar, att det är precis vad det kallas för.
Där finns de, som brukar kallas för tjuvar, eftersom de till och med har stulit fotografierna. Där finns skojare, eftersom de har fattat, att det viktigaste när det gäller affischerna är att folk inte ska spotta på dem. Därför har de skojat till det och valt ut obestridliga auktoriteter, kontrollerat att de verkligen har dött, och sedan klistrat dem på sitt namn. Och inte spelar det någon roll att dessa som finns på affischerna hade vägrat att skaka hand med dem, om de hade varit vid liv. Det här partiet har nu en ny princip: haffa allt som finns i närheten! I politiken: haffa de partilösa för att skapa en Nationell Front. I partipropagandan: ta de döda, de kan inte säga emot!

En del av de döda har dock släktingar som kan säga emot, och många har också gjort det. Men det spelar ingen roll, partiets gruppchef i S:t Petersburgs fullmäktige, Vjatjeslav Makarov, menar att släktingarna inte har något att säga till om, de behöver inte tillfrågas, och allt har gått rätt till, helt enligt lagens bokstav. Så kan det också mycket väl vara, och även om det inte skulle vara så har maktpartiet knappast något att frukta från de rättsvårdande myndigheternas sida.

Samtidigt i Moskva förbereder Vladimir Putins nya Allryska Folkfront (ett annat försök att polera maktpartiets sköld) en inflyttning i skyskrapan som på sovjettiden var säte för SEV (COMECON), östblockets motsvarighet till EEC. De nuvarande hyresgästerna har fått veta att Ryska Federationens regering behöver byggnaden, och att de måste flytta ut inom två veckor. “Där möts alla vägar, det är mittemot regeringsbyggnaden och bekvämt för alla”, förklarade en källa i Folkfronten till tidningen Kommersant.

Jo, och Folkfronten ska nu tydligen ta hand om valkampanjen, i stället för det som i folkmun allt oftare kallas för “skojarnas och tjuvarnas parti”. Det kan man förstå. För visst låter det finare med Allryska Folkfronten. Och bodde inte Solzjenitsyn i Moskva innan han utvisades? Han kan väl gå med i Folkfronten?

PS: Jo, Joseph Brodsky hette så i emigrationen. Men som rysk poet hette han Iosif Brodskij.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Iosif Brodskij stödjer Putins parti”

En eftertanke: i stället för en bild på Brodskij hade det varit fint om Enade Ryssland hade tryckt den här dikten av Brodskij på affischen, med stora svarta bokstäver:

TILL EN TYRANN
Hit kom han ofta (inte ridklädd än) i enkel regnrock, kutig, reserverad. Han gjorde slut på världskulturen sen.
/…/
Han dricker kaffe – godare än då – och njuter kakorna så läckert spröda att till och med hans offer kunde få aptit och lust att uppstå från de döda.

Den svenska översättningen är av Hans Björkegren. Hela texten finns i samlingen “Historien, som nedan skall berättas och andra dikter” från 1984.

Original:

ОДНОМУ ТИРАНУ
Он здесь бывал: еще не в галифе-
в пальто из драпа; сдержанный, сутулый.
Арестом завсегдатаев кафе
покончив позже с мировой культурой,
он этим как бы отомстил (не им,
но Времени) за бедность, униженья,
за скверный кофе, скуку и сраженья
в двадцать одно, проигранные им.

И Время проглотило эту месть.
Теперь здесь людно, многие смеются,
гремят пластинки. Но пред тем, как сесть
за столик, как-то тянет оглянуться.
Везде пластмасса, никель – все не то;
в пирожных привкус бромистого натра.
Порой, перед закрытьем, из театра
он здесь бывает, но инкогнито.

Когда он входит, все они встают.
Одни – по службе, прочие – от счастья.
Движением ладони от запястья
он возвращает вечеру уют.
Он пьет свой кофе – лучший, чем тогда,
и ест рогалик, примостившись в кресле,
столь вкусный, что и мертвые “о да!”
воскликнули бы, если бы воскресли.

январь 1972

Stängt för kommentering.