Hitler i finsk valkampanj

En svart Hitlermustasch, röda horn och långa vampyrtänder. Så ser den finländska riksdagskandidaten Jussi Halla-aho ut i sin egen valannons som publicerades i gratistidningen City i Helsingfors i veckan. I texten uppmanar han alla att rösta på honom “för att jävlas”.

Jussi Halla-aho är en kontroversiell invandringskritiker som flera gånger har polisanmälts för sina svavelosande bloggtexter. Bland annat anmäldes en text där han hoppades att “rätt kvinnor”, nämligen “vänstergröna världsförbättrare och deras anhängare” skulle bli våldtagna av utländska män. “Det enda som biter på dem är att mångkulturen drabbar dem direkt”, skrev han.

Jussi Halla-aho kandiderar för det populistiska och starkt invandringskritiska partiet Sannfinländarna, som han redan representerar i Helsingfors stadsfullmäktige.

Annonsen är ironisk och syftar till att visa hur massmedierna demoniserar honom, förklarar Halla-aho själv.

– Bilden visar den Halla-aho som massmedierna har velat visa för allmänheten, säger han till kvällstidningen Iltalehti.

Sannfinländarna sitter i Finlands riksdag sedan 1999, då partiet fick en procent av rösterna och en ledamot. I senaste valet 2007 fick partiet 4,1% av rösterna och fem mandat i riksdagen. Under det senaste halvåret har partiet gått starkt framåt i opinionsundersökningarna, och det har nu ungefär lika starkt stöd som socialdemokraterna, nästan 20 procent.

Sydsvenskan 2011-03-22

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.