Bomben på Domodedovo: 3 frågor

Grigorij Sjvedov, Kaukasienexpert och chefredaktör på nyhetsbyrån Kavkazskij Uzel som bevakar hela Kaukasusområdet svarar på tre frågor om bomben på Domodedovoflygplatsen:

1. Hjälper det att öka kontrollen på flygplatserna?

– Jag har själv precis kommit hem från Domodedovo. Nu är de noga med kontrollen, men i fredags när jag flög ut därifrån var det ingen kontroll alls vid ingången. De ökade kontrollen efter sprängningarna på två flygplan år 2004, men senaste året har jag knappt märkt någon kontroll vid ingången.
Det är säkert bra om man har bättre kontroll på flygplatser och järnvägsstationer, men det är inte där det egentliga problemet ligger. Det är som att bara ge smärtlindring i stället för att bota sjukdomen.

2.Varför ökar antalet terrordåd i Ryssland?

– Det handlar om att antalet konkurrerande väpnade grupper i Nordkaukasien som kämpar mot Ryssland i Nordkaukasien har ökat. Där finns allt fler som inte vill vara del av Ryssland, och som själva är beredda att dö för att döda höga tjänstemän och andra som upplevs som representanter för Ryssland.
Det finns ingen enkel, enskild förklaring. Jag håller inte med de experter som säger att det är en direkt reaktion på militärens och polisens framfart. De värsta brotten mot mänskliga rättigheter begicks för flera år sedan, och de ledde till en radikalisering då. Men nu ligger anledningen djupare, vi har en hel generation som har vuxit upp med den här kampen och som inte har sett något annat.

3. Vad borde regeringen göra?

– Det viktigaste är att förstå att det inte finns någon enkel lösning. Det pratas mycket om arbetslösheten, och visst har den betydelse. Men om någon har bestämt sig för att spränga sig till döds ändrar han sig inte om han får erbjudande om ett bra jobb. Nu jagar och dödar säkerhetsstyrkorna dessa människor, men det är inte heller något sätt att lösa problemet på lång sikt.
Man måste arbeta med de djupare orsakerna, skapa förtroende, men då räcker det inte med snack, regeringen måste ändra sitt förhållningssätt. Så länge polisen fungerar som den gör är det meningslöst med en stor reklamkampanj som går ut på att man ska lita på polisen.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.