Ryggradslösa djur i Kremls festsalar

Det här handlar alltså inte om Rysslands twittrande president Dmitrij Anatoljevitj Medvedev, om någon nu trodde det. Inte heller om den twittrande guvernören Dmitrij Vadimovitj Zelenin, som var bjuden till en festmiddag i Kremls magnifika Alexanderssal, tillsammans med Tysklands president.

Nej, huvudpersonen är en namnlös och hittills helt okänd mask, som den twittrande guvernören hittade under salladsbladet på sin tallrik och fotograferade med sin mobilkamera. Sedan lade han ut bilden och twittrade:

Такое случается и Александровском зале. Вместе с говядиной подают салат с живыми дождевыми червями.

Sådant här händer även i Alexanderssalen. Till nötköttet serverar man sallad med levande daggmaskar.

Inte roligt alls, tyckte president Medvedevs utrikespolitiska rådgivare Sergej Prichodko, som menade att presidenten borde kunna avskeda guvernörer för “svagsinthet”, och inte bara “brist på förtroende”, som han gjorde med Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov.

Källor inom presidentadministrationen har uttryckt misstankar om huruvida maskfotot verkligen är äkta, och presidentens säkerhetstjänst har inlett en utredning. Medvedev själv har inte uttalat sig om masken, inte ens på sitt officiella twitterkonto @Kremlinrussia (Rysslands president). Det har däremot hans alter ego, den anonyma twittraren @Kermlinrussia (Rsyslands persident) gjort:

Мне доложили, что большая часть страны страдает слабоумием, потому что вместо модернизации, инноваций и демократии видит каких-то червяков.

Man har rapporterat till mig att en stor del av landet lider av svagsinthet, eftersom de i stället för moderniseringen, innovationerna och demokratin ser maskar.

Den twittrande guvernören å sin sida har strukit maskinläggen från sitt konto, och hans presstjänst gav i dag ett tydligt besked till radiostationen Echo Moskvy: “Vi kommenterar inte maskar.”

Det gör masken själv. Den har uppenbarligen lyckats överleva festmiddagen, varefter den öppnat ett eget twitterkonto. Första inlägget lyder: “Tack, Dmitrij Vadimovitj, nu är jag en stjärna!” Ett annat inlägg, en hälsning till Dmitrij Medvedev, låter förstå att masken fortfarande är kvar inom Kremls murar:

@KremlinRussia Скоро ужин, а значит – новая встреча!

@KremlinRussia Snart är det middag, alltså ett nytt möte!

Men presidentens säkerhetstjänst är säkert redan masken på spåren.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.