Medvedev rekommenderar mer hänsynslösa räder

Совещание с руководителями республик Северо-Кавказского федерального округа, территориальных подразделений Федеральной службы безопасности и органов внутренних дел.Självmordbombaren som utlöste sin sprängladdning på tunnelbanestationen Park Kultury i Moskva på måndagsmorgonen kom från Dagestan. Det har en anonym källa inom polisen i Dagestan nu meddelat till statliga nyhetsbyrån RIAN. Enligt källan vet polisen redan “allt” om kvinnan, men tills vidare hemlighålls uppgifterna för att inte störa förundersökningen.

Tidigare under torsdagen spred skvallersajten Life.ru och därefter även andra ryska medier uppgiften att båda kvinnorna var identifierade, och att de var änkor efter rebeller som ryska säkerhetsstyrkor dödat. Detta har dock inte bekräftats, tvärtom har polisen i Tjetjenien meddelat att den andra självmordsbombaren inte är den utpekade tjetjenska änka som namngavs av Life.ru.

Under torsdagen gjorde president Dmitrij Medvedev ett blixtbesök till Dagestan där han samlade de nordkaukasiska republikernas presidenter, ledarna för de federala och lokala säkerhetsmyndigheterna samt sin nya superguvernör Aleksandr Chloponin för att förkunna sitt nya antiterrorprogram som innehåller fem punkter:

  1. Att stärka polismyndigheten, säkerhetstjänsten, andra rättsvårdande organ och sötta domstolarna.
  2. Fortsätta med skarpa dolkstötar mot terroristerna, förinta dem och deras tillhåll.
  3. Hjälpa dem som vill bryta sina band med banditerna.
  4. Satsa på ekonomin och den sociala sfären, utbildning och kultur.
  5. Stärka moralen och den andliga komponenten, stötta religiösa ledare.

Det där med dolkstötar och den andliga komponenten känns lite obehagligt, framför allt dolkstötarna. Han nämnde inte alls att tidigare dolkstötar kan ha träffat fel rygg, utan sade tvärtom att säkerhetstjänsten i framtiden måste agera ännu mer hänsynslöst:

Вообще всем государствам, которые сегодня борются с терроризмом, нужно ещё раз взвесить, какие средства допустимы против террора. По всей вероятности, перечень этих средств – не только для нашей страны, а вообще – должен быть расширен, и они должны быть не только более эффективными, но и более жесткими. Если хотите, более жестокими. В превентивных целях, для предотвращения террористических актов. Надо наказывать за это.

Överhuvudtaget måste alla stater som i dag kämpar mot terrorism ännu en gång fundera över vilka medel som är acceptabla mot terrorn. Med all sannolikhet måste listan av dessa medel utvidgas, inte bara i vårt land utan överhuvudtaget, och dessa medel måste inte bara vara mer effektiva, utan också strängare. Mer hänsynslösa, om ni så vill. I preventivt syfte, för att förhindra terrordåd. Man måste straffas för det.

Han kommer säkert att få gehör, åtminstone på den punkten. Man kan hoppas att han också får gehör på sitt påpekande om att befolkningen i Nordkaukasien består av vanliga ryska medborgare, precis som befolkningen i andra delar av landet:

Это не иностранная провинция – это наша страна. Здесь живёт и огромное количество, подавляющее большинство нормальных, честных, приличных людей, и бандиты. И в других частях нашей страны живёт огромное количество нормальных приличных людей, и тоже бандиты живут.

Det här är inte någon utländsk provins, det här är vårt land. Här bor det både en enorm mängd, en överväldigande majoritet vanliga, ärliga, anständiga människor, och banditer. Och i andra delar av vårt land bor det också en enorm mängd vanliga anständiga människor, och där bor det också banditer.

Av någon anledning är det dock huvudsakligen i Norkaukasien de ryska säkerhetsstyrkorna tillämpar dolkstötstaktiken som presidenten och juristen Dmitrij Medvedev nu vill göra mer hänsynslös. Det går inte riktigt ihop.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Medvedev rekommenderar mer hänsynslösa räder”

Men vad skall han säga då, efter 39 medborgare dött i terroristattacker!?

Klart han måste säga att de skall bli tuffare mot terrorister! Folk tycker väl att myndigheterna inte tagit i ordentligt och att de tillåtit extremistiska
grupper att växa…

Ryssarna verkar inte bry sig så mycket om ett eller annat individuellt rättsövergrepp, verkar det som. De verkar se mer till helheten. De vill se en utveckling åt “rätt håll” och det har inte hänt när det gäller terrorism.

När sånt här händer blir medborgare plötsligt hur brutala som helst! Vänta tills det händer i Sverige så får du se!

Huruvida det är bra att stödja “andliga ledare” i Kaukasus vet jag inte, men i allmänhet vet väl alla nu at det bästa sättet att skapa fler självmordsbombare är att kriga mot muslimer. Förmodligen var hela Medvedev’s tal bara snack i vilket fall som helst. Men jag ser inget stort problem med det…

Han skulle exempelvis kunna säga att terroristerna och deras medhjälpare kommer att gripas, ställas inför rätta och få lagens strängaste straff. Men att han ska göra allt i sin kraft för att oskyldiga inte drabbas av säkerhetsstyrkornas åtgärder. Självklart kommer det att bli dödsoffer om och när misstänkta terrorister barrikaderar sig och öppnar eld, men det är en annan sak än att målsättningen från början är att “likvidera alla”.

Förresten gör du samma misstag som de flesta i Ryssland. Det är bara Moskvaborna, eller eventuellt offren i Ryssland utanför Nordkaukasien som räknas. Det var i Moskva 39 ryska medborgare dödades av tunnelbanebomben. Därefter har fler än tio ryska medborgare dödats i minst två bombdåd till, men i Nordkaukasien, som inte räknas på samma sätt.

“Därefter har fler än tio ryska medborgare dödats i minst två bombdåd till, men i Nordkaukasien, som inte räknas på samma sätt.”

Gårdagskvällens 7-nyheter på Pervyj. Medvedev på besök i Dagestan. I det inslaget läste han upp namnen på de 11 ryska medborgare som dog i attentatet i Dagestan. Det var en salig blandning av ryska och kaukasiska namn, men alla blev på samma sätt omnämna och hedrade av presidenten.

Jomen jag sade ju det, att Medvedev på ett mycket förtjänstfullt sätt påpekade att även invånare i Nordkaukasien är ryska medborgare precis som alla andra. Det gjorde dock inte Cordelia, vars kommentar jag svarade på.

En skillnad är att attentat i Nordkaukasien oftast riktar sig mot polis och militär, till skillnad från helt slumpmässigt drabbade civilpersoner som nu i Moskva i måndags.

“Av någon anledning är det dock huvudsakligen i Norkaukasien de ryska säkerhetsstyrkorna tillämpar dolkstötstaktiken”

Det beror väl rimligen på att det är där terroristerna har sina baser och träningsläger?

Jo, såklart. Och visst använde säkerhetsstyrkorna mycket brutala metoder även i Moskva, under gisslandramat Nord-Ost. Inte bara alla gisslantagare tog, utan också en stor del av gisslan.

Men skillnaden är att i Nordkaukasien haffar säkerhetsstyrkorna ofta unga män på måfå, hävdar att de är terrorister, misshandlar och torterar dem, samt likviderar oskyldiga, eller misstänkta det inte finns bevis mot, utan att ens be om ursäkt efteråt. Detta gör man inte lika mycket i andra delar av landet, och när man gör det så är det framför allt unga män från Nordkaukasien som drabbas. Allt detta leder nog till mer terrorism, inte mindre.

Stängt för kommentering.