Dataläraren blev självmordsbombare

Attentatsplatsen på stationen Park Kultury.De två kvinnliga självmordsbombare som genomförde bombattentaten i tunnelbanan i Moskva är nu identifierade med stor säkerhet. Båda kom från Dagestan. Den ena uppges ha varit Dzjanet Abdullajeva, 17-årig änka efter den unga islamistledaren Umalat Magomedov som dödades i eldstrid med polisen den 31 december 2009, i staden Chasavjurt i Dagestan.

Den andra självmordsbombaren är med stor sannolikhet Marjam Sjaripova, en 28-årig datalärare från den isolerade bergsbyn Balachani i Dagestan. Marjam Sjaripova bodde hemma hos föräldrarna som även de var lärare på samma skola, och hennes pappa har nu känt igen henne på bilder som tagits efter dådet. Familjen hade länge trakasserats av de lokala säkerhetsstyrkorna.

Pappan säger att han såg dottern senast på fredagskvällen, två och ett halvt dygn före sprängattentaten. Då åkte hon tillsammans med sin mamma till Dagestans huvudstad Machatjkala där hon hade ärenden. I Machatjkala skildes de två kvinnorna åt, senare ringde Marjam Sjaripova och meddelade att hon skulle stanna över hos en väninna och komma hem senare. Det gjorde hon inte.

Enligt pappan var Marjam Sjaripova en djupt troende muslim, men hennes eventuella kontakter med radikala islamister vet vi mycket lite om. I början av mars kallades Marjams pappa, ryskläraren Rasul Magomedov, till ett möte med lokala polischefen.

(Barnen har fått sitt efternamn efter Rasuls pappa Sjarip. I vissa nyhetsartiklar får även Rasul heta Sjaripov i efternamn. Också den längre namnformen Magomedrasul Magomedov förekommer.)

Polischefen dök aldrig upp, men Rasul Magomedov informerades om att hans dotter i hemlighet gift sig med den militanta islamistledaren Magomedali Vagabov.

– Samma dag frågade jag dottern om det är sant. Men hon sade att hon inte har något att göra med underjordisk verksamhet, och att hon aldrig skulle gifta sig utan att be om min tillåtelse, säger Marjam Sjaripovas pappa till tidningen Novaja Gazeta.

Redan för två år sedan greps Marjam Sjaripovas bror Iljas Sjaripov, misstänkt för människorov, kontakter med väpnad motståndsrörelse och olagligt innehav av en handgranat. Enligt Iljas Sjaripovs advokat försökte polisen tvinga fram ett erkännande genom att misshandla och tortera honom.

Hans föräldrar såg tydliga tecken på misshandel när de fick träffa Iljas i häktet och i en läkarundersökning konstaterades ett antal blåmärken på hans kropp. Själv har han berättat att han fick utstå misshandel dag och natt, och att förhörsledarna hotade att utöva sexuellt våld på honom, filma övergreppet och sprida videon om han inte erkände sina kontakter med motståndsrörelsen.

Iljas Sjaripov. Foto: Kavkazskij UzelDet enda Iljas Sjaripov till slut dömdes för var handgranaten som hittades i hans jackficka och som enligt honom hade lagts dit av säkerhetsstyrkorna i samband med gripandet. Sedan dess har hela familjen varit på listan över misstänkta islamister och regelbundet trakasserats av säkerhetsstyrkorna. Iljas Sjaripov har själv uppgett att han försöker fly fältet och hålla sig undan när polisen stormar huset för ännu en husrannsakan, eftersom han “inte skulle klara av mer tortyr”.

Även andra boende i byn Balachani har klagat på att säkerhetsstyrkorna förföljer dem. Myndigheterna i sin tur säger att de regelbundna kontrollerna beror på att byn är ett tillhåll för islamister.

Det är givetvis omöjligt att med säkerhet veta om säkerhetsstyrkorna hela tiden haft rätt i sina misstankar om familjens och bybornas kontakter med radikala islamister, eller om det snarare var de oavbrutna trakasserierna som till slut ledde till att den 28-åriga dataläraren Marjam Sjaripova bestämde sig för att hämnas.

Iljas Sjaripov själv var i alla fall så säker på sin sak att han i början av mars skrev till Dagenstans nya president Magomedsalam Magomedov, till Dagestans inrikesminister (polischef) Ali Magomedov, till Dagestans chefsåklagare Andrej Nazarov samt till hela Rysslands människorättsombudsman Vladimir Lukin för att får slut på trakasserierna.

I slutet av mars, bara ett par dagar före sprängatentaten i Moskva, hade Ilja Sjaripovs och Marjam Sjaripovas pappa Rasul Magomedov tillsammans med byäldsten från Balachani åkt till Dagestans huvudstad Machatjkala för att träffa Dick Marty, Europarådets parlamentariska församlings rapportör om situationen i Kaukasien. Mötet ägde aldrig rum, eftersom huset där Rasul Magomedov och byäldsten övernattade tidigt på morgonen stormades av maskerade säkerhetsstyrkor.

Enligt Rasul Magomedov, som Kavkazskij Uzel talade med, meddelade säkerhetsstyrkorna först att de letade efter två misstänkta islamister. När människorättsaktivisten Svetlana Isajeva (som hade ordnat mötet med Dick Marty och som Rasul Magomedov hade hunnit larma med sin mobiltelefon) kom till platsen, blev säkerhetsstyrkorna plötsligt mycket mer hövliga och meddelade att de bara letade efter vittnen till ett handgemäng som ägde rum någon gång förra året.

Enligt Svetlana Isajeva ville Rasul Magomedov träffa Dick Marty för att berätta om polisbrutaliteten och trakasserierna mot sin familj, och den överdimensionerade räden var ett sätt att stoppa mötet och en varning till byäldsten att “inte blanda sig i sådant som han inte har att göra med”.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.