Bedragna bosparare varnar för Ryssland

Demonstranter på Fabriksgatan framför ryska ambassaden.Den som placerar sina pengar i Ryssland kan hamna på bar backe. Det budskapet ville bedragna ryska bosparare få fram med en demonstration utanför Rysslands ambassad i Helsingfors.

– Vi får inte demonstrera hemma, därför kommer vi hit, säger Michail Jemelin.

De bedragna bospararna är många i Ryssland, eftersom man där oftast måste betala för bostaden långt innan den är färdigbyggd. Otillförlitliga företag har tagit pengarna och försvunnit, ibland efter att ha sålt samma lägenhet flera gånger om. Ofta är också de lokala myndigheterna inblandade.

– I vår grupp har vi alla betalat 3,5 miljoner rubel (90 000 euro) till ett projekt där stadsförvaltningen i S:t Petersburg var drivande. Byggföretaget försvann, staden tog inget ansvar, vi förlorade vår bostad och i nio år har vi försökt få tillbaka våra pengar, säger Jelena Malysjeva.

Det finns tusentals bedragna bosparare enbart i S:t Petersburg. De fyra demonstranter som tagit sig till Helsingfors representerar flera hundra familjer som förlorat sin egendom.

Demonstrationen är kopplad till det stora ekonomiska forumet i S:t Petersburg som ska locka investerare till landet. Demonstranterna vill visa att det är långt ifrån riskfritt att placera sina pengar i Ryssland.

– Förra året försökte vi demonstrera under forumet i S:t Petersburg. Alla blev gripna, till och med journalisterna togs av polisen. Här behövde vi bara lämna in en anmälan i förväg, säger Michail Jemelin.

För att inte bli stoppade av den ryska gränskontrollen tillverkade demonstranterna sina skyltar med bilder på presidenterna Dmitrij Medvedev och Tarja Halonen först när de kommit fram till Helsingfors i går morse.

– Ni har väldigt fina gårdar här, vi gick in på en bakgård här nära ambassaden och textade. Nu står vi här och ingen rör oss, det känns helt otroligt, säger Tatiana Zjmurina.

Svjatoslav Ivanov hoppas att demonstranterna inte får problem när de återvänder till Ryssland.

– Vi ljuger ju inte, det vi säger är sant. Många har sparat hela livet och samlat in pengar från släkten för att skaffa drägligt boende. När pengarna bara försvinner leder det till enorma tragedier. Varför ska man då tro att större investeringar är bättre skyddade?

Hufvudstadsbladet 2010-06-20

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.