Ukrainsk politik – storm i ett vodkaglas

Den ukrainske inrikesministern Jurij Lutsenko och hans 19-årige son Oleksandr stoppades på måndagseftermiddagen på Frankfurts flygplats när de skulle gå ombord flyget till Seoul. Flygpersonalen ansåg att de två var för alkoholpåverkade. Det ansåg inte far och son Lutsenko, som började bråka med personalen, slåss och kasta mobiltelefoner på polisen som försökte hejda dem.

Det är oklart hur många mobiltelefoner ministern och sonen hade och hann kasta innan polisen tillkallade förstärkning. I alla fall fördes de två till flygplatsens polisstation, Lutsenko den yngre iförd handfängsel. Där fick sonen blåsa i en alkometer medan fadern visade sitt diplomatpass och vägrade. Enligt tidningen Bild blåste sonen 3 promille, vilket får en att undra hur han överhuvudtaget kunde vara vid medvetande.

Promilletalet är obekräftat. Allt annat har tysk polis bekräftat både för Deutsche Welle och ukrainska tv-kanalen Inter. Och en talesman för Lufthansa har bekräftat för FAZ att passagerarna i fråga inte fick komma ombord eftersom personalen ansåg att de skulle kunna ställa till bråk under flygningen. Därmed har väl detta hänt?

Nähej. Ingenting stämmer, meddelar ukrainska inrikesministeriet. Eller det stämmer möjligen att det blev lite otrevlig stämning vid gaten, men i så fall var det Lufthansapersonalens fel. Ingen var full, och speciellt då inte inrikesministern. Däremot var han lite sen till gaten, och släpptes därför inte ombord. Visst, polis tillkallades, men bara för att tvinga ohövliga Lufthansa att låta ministern åka med nästa flyg utan extra kostnad.

Nåväl, man får använda källkritisk metod och fundera på huruvida det är tyska polisen eller Lutsenkos underlydande som är mest trovärdiga i den här frågan. Som tilläggsinformation kan det vara bra att veta att Lutsenko förra året misshandlade Kievs sjungande borgmästare Leonid Tjernovetskyj. Det har han själv medgett. Fast han slog bara en gång, eftersom han inte kunde stå ut med Tjernovetskyjs förfärliga lögner, påpekade han då.

När Lutsenko den gången kallades till polisförhör antydde han att det handlar om politisk förföljelse. Allt var iscensatt av presidentadministrationen, tyckte han. Det kommer han säkert att hävda den här gången också när han väl dyker upp. Än har han inte synts till.

President Jusjtjenko å sin sida har redan begärt att premiärminister Julia Tymosjenko (som han för tillfället inte är kompis med) omedelbart utreder incidenten. Oppositionsledaren Viktor Janukovytsjs parti å andra sidan har redan begärt att Lutsenko ska avgå med omedelbar verkan, eftersom han skämmer ut landet. Det kan man möjligen hålla med om, men är han den ende?

Förresten så är den sjungande borgmästaren Tjernovetskyj spritt språngande galen. Det misstänker i alla fall ukrainska parlamentets undersökningskommission, som den 13 mars i år begärde att hälsovårdsministeriet ordnar en psykiatrisk undersökning av borgmästaren.

Själv säger Tjernovetskyj att han inte alls är galen, men att genialitet alltid gränsar till galenskap. Som exempel nämner han Dostojevskij och Einstein. Jo, och även den sjungande borgmästaren har givetvis vid flera tillfällen framträtt offentligt i klart berusat skick.

Detta är ukrainsk politik i nötskal. Storm i ett vodkaglas.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Ukrainsk politik – storm i ett vodkaglas”

Har tappat bort länken, men Lutsenkos partikadrer försökte hävda att allt var en provokation från den tyska tidningen. Detta hade man kommit fram till efter en fonetisk (!) analys av tidningstexten.

Man hävdade faktiskt det, hur otroligt det än låter.

Stängt för kommentering.