Tänk rätt om segern, eller håll tyst!

I dag är det segerdagen i Ryssland. Och det var just Sovjetunionen som segrade över Nazityskland, ingen annan. Det ska skrivas in i ryska lagboken.

Det ska bli olagligt att förringa Sovjetunionens roll i segern över nazismen. Eller fascismen, som det fortfarande heter i Ryssland. Stalin förbjöd ordet nationalsocialism, för däri finns ju ordet socialism, och socialism är något bra, inte något dåligt som man kan kriga mot.

Precis så var det ju också fram till 1941. Nationalsocialistiska Tyskland var Stalins närmaste allierade. I augusti 1939 delade kompisarna Östeuropa sinsemellan. Finland, Estland, Lettland och halva Polen till Stalin. Litauen och halva Polen till Hitler. Bessarabien till Stalin. Och så en massa sovjetiska råvaruleveranser till Hitler, han behövde ju hjälp i sin rättvisa kamp mot imperialisterna i Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Belgien, Holland, Frankrike, Danmark, Norge och var det nu mer kunde vara.

Det finns en anledning till att man i Ryssland inte talar så mycket om andra världskriget. I stället heter det “det stora fosterländska kriget”. Det kriget började den 22 juni 1941 när Tyskland anföll Sovjetunionen. Allt som hände dessförinnan är ovidkommande och ska helst inte nämnas när Sovjetunionens seger i det stora fosterländska kriget diskuteras.

Lagom före segerdagen lanserade Rysslands räddningsminister Sergej Sjojgu idén om lagen som ska se till att Sovjetunionens roll i segern över Nazityskland inte ifrågasätts. Det är ännu oklart vad det exakt är den ryska lagen mot historierevisionism ska förbjuda. Men förbjudas ska det. I sitt tal inför segerdagen ställde också president Dmitrij Medvedev sig bakom idén i sin överreklamerade videoblogg:

Allt oftare stöter vi ihop med det som man nu kallar för historiefalsifikation. /…/ Och vi hamnar faktiskt i ett läge där vi måste försvara den historiska sanningen och till och med än en gång bevisa de fakta som alldeles nyligen verkade helt självklara. Det är svårt, ärligt sagt ibland till och med motbjudande. Men man måste göra det. Vi får inte blunda för krigets hemska sanning. Och å andra sidan – vi kommer inte att tillåta någon att ifrågasätta vårt folks hjältedåd.

Vad som kommer att stå i den mångomtalade lagen är ännu oklart. Just nu föreslår maktpartiet att det bland annat ska bli förbjudet att “rehabilitera nazism helt eller delvis”, vad det nu kan tänkas betyda. Men efter Medvedevs tal är det i alla fall ganska klart att det blir en lag som ska förbjuda felaktiga uttalanden om andra världskriget. Vad exakt som är fel återstår att definiera.

Det märkliga är att praktiskt taget ingen i eller utanför Ryssland ifrågasätter Sovjetunionens avgörande roll i andra världskriget. Eller märkligt är det väl inte – det är ju inte heller så många som ifrägasätter att två plus två är fyra.

Men kritikerna i Ryssland påpekar att lagen lika gärna kan komma att användas för att tysta dem som vill lyfta fram obekväma fakta om kriget, som Molotov-Ribbentrop-pakten, avrättningen av tiotusentals polska officerare i Katyn, Stalins hänsynslösa sätt att föra krig, avrättningarna av de bästa sovjetiska officerarna under slutet på 1930-talet, materielleveranserna till Nazityskland som fortsatte ända tills Hitler anföll Sovjetunionen… Ja, det finns hur mycket som helst.

Det har också sagts att om man nu ska förbjuda historieförfalskning så skulle man kunna börja med att förbjuda förnekelse av Stalins stora terror. Det är ju betydligt fler i Ryssland som beundrar Stalin än som beundrar Hitler.

Men även det är ganska löjligt. Det finns väl ingen lag som förbjuder en att säga att två plus två är tretton. I ett normalt samhälle blir den som pratar dumheter förlöjligad, men inte satt i fängelse.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Tänk rätt om segern, eller håll tyst!”

Bra och viktigt inlägg i en tid när det ryska firandet, 64 år efter krigsslutet, nästan återfått sovjetiska former och proportioner.

Paraden på Röda torget kan ses i sin helhet med engelska kommentarer och direkttolkning på Russia Todays hemsida: http://rt.tv/Top_News/2009-05-09/Military_Parade_commemorates_heroic_past_on_Victory_Day.html)

I Moldavien, där jag tillbringade helgen, firades segerdagen till min förvåning bland annat med att pynta huvudgatan i Chisinau med EU-flaggor.

Stängt för kommentering.