Svenska diplomaten i ryska strumpaffären

Det här reportaget om en namngiven svensk diplomat som åker fast för otillåten handel med strumpbyxor i Moskva visades i den ryska rikstäckande tv-kanalen NTV på måndagskvällen. Här är en version med svensk text.

Enligt UD:s presschef Anders Jörle som uttalade sig till TT på tisdagen handlar det om smutskastningskampanj mot “en kompetent och duktig medarbetare vid ambassaden”.

– Bilden som presenteras av ryska företrädare om den svenska diplomatens aktiviteter är enligt UD:s uppfattning inte en korrekt version av vad som hänt och delas inte av svenska regeringen, säger han.

Klart är i alla fall att en vanlig ryss eller vitryss som kränger vitryska strumpor i Moskva knappast hade blivit föremål för det gedigna spaningsarbete som övervakningsfilmerna visar. Det var nog inte speciellt klokt av diplomaten i fråga att använda sin CD-skyltade bil för varutransporter från Vitryssland, om det nu är vad han har gjort.

Det mest intressanta är ändå att polisens (eller FSB:s?) filmmaterial från spaning och förhör läckts ut till NTV och att den lyhörda kanalen valt att visa dessa samt namnge diplomaten i sina kvällsnyheter. Detta hade knappast hänt utan klartecken från relativt hög nivå.

Något olämpligt har diplomaten i fråga uppenbarligen gjort sig skyldig till, eftersom han fått åka hem till Stockholm. På tisdagen var hans namn fortfarande kvar på ambassadens hemsida, på onsdagen var namnet borttaget.

Om filmen inte syns direkt på bloggen så finns den också här och här.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

10 svar på ”Svenska diplomaten i ryska strumpaffären”

Svenska SÄPO gjorde ju precis samma sak när de läckte Jan Guillous akt till Expressen.

Såg filmen igår och fick mig ett gott skratt. Undrar hur killen blivit indragen i det här, för jag har svårt att tänka mig att en svensk diplomat själv hittat på denna business-idé.

Han måste för övrigt ha en väldigt naiv inställning till den ryska säkerhetstjänsten om han trodde att han skulle komma undan med något sånt här. Jag är övertygad om att de har stenkoll på samtliga utländska diplomater verksamma i landet.

Bara en gissning: han kanske verkligen åkte till Vitryssland ett antal gånger (för att träffa vitryska kompisar – eller oppositionella, som KP skriver) och vid något tillfälle bad en vän eller en “vän” honom att ta med ett par lådor med strumpbyxor.

Det mest sannolika är väl att han var nära vän med någon som hade med butiken på Kachovka-gatan att göra, och att denna någon bad honom ta med lite grejer från Vitryssland om han nu ändå åkte dit. Och han ville inte säga nej.

Det är inte lätt att säga nej. Kommer att tänka på häromsistens när en tjej i Kirgizistan bad mig ta med ett paket till kompisar i Malmö. Träffade henne helt och hållet av en slump, så hon kunde inte ha planerat något, tyckte jag. Men jag öppnade ändå paketet före tullen i Kastrup för att kolla att det inte var droger eller något annat olämpligt i. Borde ha gjort det redan i Bisjkek när man tänker närmare på saken.

Men varför sätta upp annonser? Den biten gör att det nästan lutar åt en “vän” och inte en vän… Ser helt enkelt bra ut på film, så bäst att han gör det också.

Det ser också fint ut att han har Ikea-lådor och något som liknar en Ikea-kasse. :-)

Om han nu på regelbunden basis umgåtts med den vitryska oppositionen (som framskymtade i något inslag ang hans regelbundra resande till Belarus) så finns det en förklaring till varför man ville peta ut honom.

Inte helt ovanligt att personal på ambassader (även Exportrådet) har sido sysslor liknande denna. Ryssland är ett “lätt” land att göra denna typ av småbusiness i. Kunde Herr Forss ta in varorna utan tull och moms så har han gjort en mycket god förtjänst. Små lätta varor med relativt högt pris, perfekt. Observera gärna att journalistern skrattar under presentationen, de ser nog detta snarast som ett kul inslag…strumpbyxediplomaten… Alla konspirationsteorier om FSB, och värvning av agenter och annat är nog mest just det, teorier. Herr Forss såg nog bara sin chans att göra sig en fin, skattefri förtjänst. MVH,Peter

Välskriven kommentar (bortsett från särskrivningen av “sidosysslor” och det osvenska uttrycket “Herr Forss”) men hur skulle du, Peter eller Pjotr, då förklara de avancerade operativa åtgärderna kring ett så simpelt brott?

Är inte emot att lämna ut namn på brottslingar men tveksam vid brottsmisstankar så jag kompromissade och använde bara Herr Forss efternamn, är för övrigt ursvensk mja låt vara född i Skåne. (Sidosysslor var felstavat, ursäkta!) Operativa åtgärderna var nog inte så avancerade men om ryska såväl som alla andra myndigheter kommer på en diplomat med att smuggla så betänk att de innan det uppdagas inte finns mycket chans att veta vad det är i bagaget. Minns den svenska diplomatdottern med knarket från Sydostasien, var det väl?

OK, ursäkta mina insinuationer om de var obefogade. Men Ryssland är nog inte jämförbart med Sydostasien (utom möjligen om det var Vietnam).

Stängt för kommentering.