Slut på sommaren i Kiev

Regn i KievSommaren tog slut i går kväll vid niotiden, först blev det starka vindar, sedan åska och ösregn. Strax innan var det 27 grader varmt, nu på fredagsmorgonen är det bara 16 grader.

I går var det också 70-årsdagen av Röda arméns inmarsch i västra Ukraina, i de delar av Polen som enligt Molotov-Ribbentroppakten skulle tillhöra Sovjetunionen. Under sovjettiden var det en dag att fira, det handlade ju om återföreningen av Ukraina.

Nu är den 19 september en sorgens dag i västra Ukraina. Fram till den 19 september 1939 hade området sluppit Stalins skräckvälde, kollektivisering och allt annat elände som sovjetmakten förde med sig. Allt detta kom med den sovjetiska inmarschen.

Samtidigt innebar inmarschen att Ukraina blev större, och det självständiga Ukrainas västgräns är på sätt och vis ett resultat av just Molotov-Ribbentroppakten. De flesta i Ukraina fördömer pakten, men ytterst få skulle vilja lämna tillbaka västra Ukraina till Polen. Därför är minnesdagens innebörd något tvetydig.

SegodnjaI Lvovs gamla fängelse (nu ockupationsmuseum) öppnades en minnesutställning, men varken president Jusjtjenko eller premiärminister Tymosjenko deltog. Den centrala ukrainska statsmakten ville inte högtidlighålla 70-årsdagen av inmarschen på något sätt överhuvudtaget.

Med anledning av detta räknade tidningen Segodja ut att den sovjetiska inmarschen faktiskt borde vara något att fira, åtminstone för Jusjtjenko och Tymosjenko – utan den hade han aldrig blivit president, och hon hade knappst heller blivit premiärminister.

Västra Ukraina var hans starkaste område i valet 2004, då han fick 52% av rösterna. Räknar man bort rösterna från de områden som ockuperades av sovjetarmén 1939 hade han bara fått 42,5%, och konkurrenten Viktor Janukovytj hade vunnit med 52,5% av rösterna.

Nåväl, det där är egentligen bara en kuriositet, det hade väl blivit krig och ändrade gränser även utan Molotov-Ribbentroppakten. Lite intressant i alla fall.

SofiakatedralenEn annan kuriositet: jag har letat i två hyfsat stora boklådor, men det går inte att hitta en lärobok i det ukrainska språket på ryska. Det finns en massa om det ukrainska språket på ukrainska, och en massa läroböcker i alla möjliga språk på ryska, från svenska till kinesiska. Men ukrainska? Nix. När jag frågar i kassan så skakar expediten bara på huvudet. “Nej, det har vi inte.” Ingen förklaring. Hittade i alla fall en hyfsat bra mellanstor ukrainsk-rysk-ukrainsk ordbok.

Och ja, jag är fortfarande i Kiev, inte i Minsk som jag i går kväll råkade skriva i all hast. Det borde inte vara möjligt att blanda ihop dessa två städer, så olika är de sinsemellan. Men nu ska jag se om jag hinner se insidan av Sofiakatedralen innan jag åker till flygplatsen.

PS: Det är fortfarande lite somrigt trots allt, nu när solen kommit upp ordentligt.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

51 svar på ”Slut på sommaren i Kiev”

För läroböcker i ukrainska på ryska kan du säkert gå till en mer lokal bokhandel ute i räjongerna, eller varför inte till bokmarknaden i Petrivka där det mest finns ryskspråkiga böcker. Men det är märkligt att det inte fanns i centrum. Vilka boklådor var du i? T.ex. Siajvo är specialiserad på ukrainskspråkiga böcker, Mystetsvo på Chresjtjatyk är nog heller inte att rekommendera ur den aspekten. Inte heller den som ligger i korsningen Chresjtjatyk-Chmel’nyts’koho.

Det allra mest centrala Kyiv är dessvärre inte representativt för bokmarknaden i hela Ukraina.

Det var väl rätt omfattande – och väldigt brutala -ömsesidiga etniska rensningar mellan polacker och ukrainare i det där området under kriget.

Jo, fast inte i Kyiv utan längre västerut, främst på landsbygden i Volyn’, men även i sydöstra nuvarande Polen varifrån många ukrainare-lemker deporterades till de nya områdena i väst under Operacja Wisla 1947.

Ja, det var där jag menade. Just det, Operation Wisla ägde alltså rum efter kriget. Hur förhöll sig de sovjetiska ockupanterna till den tro?

Nu behöver jag friska upp minnet om detta, men de var ju med på noterna, eftersom det även förekom befolkningsutbyte mellan Polen och Sovjetukraina, så att många etniska polacker från de gamla östra delarna flyttade/flyttades till det nya Polen, inte minst de nya områdena i väster, medan en hel del ukrainare-lemker också flyttade/flyttades till Ukraina. Finns ett proukrainskt Lemkovynasällskap i L’viv, medan gruppen i Polen är delad i en proukrainsk och en prorusynsk/enbart lemkogren.

Om jag inte misstar mig är väl större delen av invånarna i en stad som Poznan’ ättlingar till folk från dagens Ukraina, Vitryssland och Litauen.

Så vitt jag förstår var sydöstra “nya” Polen en av de större krigszonerna med ukrainsk nationalistisk gerilla (UPA)och polsk antikommunistisk militär som stred mot varandra och polska och sovjetiska kommunister.

Ja, en etnisk – och såvitt jag minns väldigt väldigt blodig – konflikt i skuggan av det stora kriget. Gissar att Operation Wisla i sammanhanget kan ha varit åtminstone mindre blodig.

Har några äldre, från början av 1990-talet, inte minst en som sannolikt försöker uppfostra folk till ukrainska patrioter med dikter av poeter som Lina Kostenko och Jurij Klen. Den är uppenbarligen till för ryskspråkiga i Ukraina, däribland får man förmoda etniska ukrainare, som redan har en hög grad av passiv förståelse, men som kanske behövde ett bredare ordförråd utanför det rent vardagliga, och enklare aktiva kunskaper. Det är rätt hög kvalitet på det litterära materialet i alla fall om jag minns rätt.

Mycket intressant statistik det där med yuschenko och yanukovich. Såg också någonstans att yanukovich fick 94 (!) procent i Donetskområdet, måste väl ha varit liknande siffror för de orangea i väst? Hur som helst, märks det kommande valet mycket i Ukraina? Vad jag har förstått ser yanukovich ut att gå mot en klar seger, möjligen med konkurrens från Tymosjenko. Yuschenko verkar ha minimala chanser. Kan man räkna bort honom?

Jo, valet syns ordentligt i gatubilden, trots att inga kandidater ens är registrerade än. Kolla här.

Nej, Jusjtjenko har nog ingen chans. Därmed inte sagt att Janukovytj nödvändigtvis vinner. Det sannolika är att Tymosjenko och Janukovytj går till andra omgången, men Jatsenjuk har en liten chans att slå ut Tymosjenko.

Janukovytj får säkert mest röster i första omgången, men slutresultatet beror på vem som kommer tvåa, och vilka allianser den personen lyckas få till stånd.

Folk är nog generellt besvikna på alla kandidater, många jag pratat med säger att de ska rösta emot alla.
Jusjtjenko kan nog bara en mirakel rädda, men Tymosjenko och Janukovytj har också förlorat en del av sina väljare. Fast Janukovytj får ändå en hel del röster pga sin pro-rysk orientering, den södra och östra delen kommer att rösta på honom. Hur kan folk blunda för hans 2 fängelsestraff, köpt universitetsutbildning, det att han i en TVsändning kallade ukrainskspråkiga delen av befolkningen för dj**** idioter och mkt annat?

Dessutom tog det några år innan han (med hjälp så klart) började uttrycka sig väl, tidigare var det en katastrof. Det var rätt roligt när han gjorde typ 3 stavfel i ordet “premiärminister”, när han fyllde i skattedeklaration (det var innan revolutionen).

Vinner Janukovytj så blir det en ren mardröm, som att det redan inte är illa nog.

Det kommande valet är redan i luften, börjar man prata om att höja pensionen – då vet man att valet närmar sig. Det var mkt för den saken skull som Partija Regioniv blockerade arbetet i Verkhovna Rada – de ville höja pensionen, medan andra partier tyckte det var orealistiskt för budgeten, då började cirkusen. Man ville ju få pensionerer att rösta…

Jag tror inte Janukovitj är lika “katastrof” som Leonid Kutjma. Han har ju erfarenhet som guvernör i Donetskoblasten, och under den tiden fick alla-till skillnad från övriga Ukraina-sin lön i tid. Sedan kan man diskutera det där med valfusket och Jusjtjenkos förgiftning (som du säkert gärna vill skylla på Janukovitj även fast det faktiskt var han som tjänade MINST av alla på det). Men frågan är vad Ukraina har för val? Jusjtjenko har INTE infyllt förväntningarna/
Ytterligare ett dussin politiska kriser blev följden av Jusjtjenkos seger. Inte mer frihet eller självständighet än på Kutjmas tid.
Vilken katastrof skulle Janukovitj innebära? Vet du överhuvudtaget vilka åsikter han står för? Och jag kan säga att om någon är total katastrof så är det Jusjtjenko och hans orangea “regering”

Som att det inte är klart att Janukovitj fuskade – det var tom värre än under sovjettiden när 99,9 % röstade, För Janukovitj röstade det 104,0%, eller hörde du inte om det? Jag tror inte att JAnukovitj står för några egna åsikter, utan för de han blir tillsagd att stå för; och det är det största problemet med honom! Du tror dig veta iaf vilka åsikter han står för!
Jag har aldrig hört honom prata om t.ex. och hur han tänker förbättra ekonomiska situationen, det enda man hör är att höja pensionen och minimunlön, det räcker inte. Jag tvivlar på hans förmåga att tänka, dessutom kolla på alla som ingår i hans parti – rena fängelsegänget, tror du verkligen att sånt folk kan förändra nåt? Guvernören blev han tack vare sin tidigare kommunistiska karriär och inte tack vare nån fantastisk förmåga, då behövde man folk som gjorde det man sa och inte tog några engna initiativ! Så ja, jag tror att det alltid kan vara värre och det blir det med Janukovitj!

Man behöver nog inte längre undra över din ursprung – det står nog rätt så klart för oss…

Kommer du ihåg den situationen, när Janukovitj höll tal till krigsveteraner och pratade om att de förtjänar stor respekt osv, men efter uppträdandet när en av veteranerna kom fram till Janukovytj och började kritisera honom, då sa han nåt i stil med: “dra åt helvete gubbadjävel”

Den situation säger mig allt om vad Janukovitj är för människa och politiker, med honom lär vi inte se röken av demokrati…

förresten, menar du att man inte ska skylla på Janukovytj för valfusket? vem ska man skylla det på? Menar du att han inte hade nåt med det att göra? Har du nån konspirationsteori om att någon ordnade ett omfattande valfusk för Janukovytj som han själv visste inget om för att sedan anmäla honom för det? LÖJLIGT!

Se på ryssland, i Ryssland tar man verkligen vara på krigsveteraner och hedrar dem. I baltikum tex vågar de knappt gå ut på gatan.

Frågan är inte om ukrainare får sin lön i tid, utan varifrån kommer herr Janukovitjs lön. Kan det vara från samma håll som herr Schröders?

Om Juschenko vinner hur stor är chansen till Ukrainas anshluss till KGBstan, tycker du?

stödet för Janukovytj i östra ukraina var verkligen stort, 94% är otroligt, 104% ännu mer otroligt. Trots det tror jag lite fusk kunde också ha bidragit till så höga siffror. MAn ska inte glömma att Janukovytj var Kuchmas projekt, hans försök att köra den ryska varianten – när presidenten som avgår väljer nästa president. FÖr att projektet skulle lyckas utnyttjade Kuchma den administrativa resursen (skatteverket bl.a.), men inte endast den. Det är inte osannolikt att Kuchma drog också nytta av sina relationer med landets oligarker, som i sin tur förväntade sig att Janukovitj skulle fortsätta att gynna dem. Alla dessa oligarker äger de största industrierna i östra ukraina, så jag tror inte att det var så svårt för dem att t.ex. få sina anstälda att rösta på Janukovytj… Det fanns ju också andra möjligheter att fuska till sig röster, i vissa fall var det t.o.m. döda människor som röstade på honom, tänk dig vilken kraft denna kille har… :)

Tycker du Jusjtjenko har uppfyllt förväntningarna? På segertalet 2004 sa han ju att “framför oss ligger ett fritt självständigt ukraina”, han lovade att detta var “slutet på alla kriser” och kallade kuchma “tyrann” .
Och på tal om valfusk så begicks det inte minst även från Yuschenkos sida, enligt vissa bedömare även i sista-den giltiga-valomgången.
varför får inte kuchma visa sitt stöd för Janukovitj?
Janukovitj var den som tjänade minst av alla på valfusket och Jusjtjenkos förgiftning. Det blev ju så mycket negativ-oberättigad?- publicitet om honom , till viss del ´bidrog det kanske till populisternas seger.
Är det bra att populisterna köper folk för att rösta ?
Denna orangea “revolution” kom till enbart på grund av georgisk och amerikansk stöd. Om du vill säga att Janukovich “handplockades”
av Putin så är det precis likadant med jusjtjenko.
Om man summerar de här 5 åren kan man knappast säga att populisterna räddat ukraina.Ukraina har inte rest sig så mycket från kuchmas tid. Fortfarande finns enorma problem-som visserligen tar lång tid att bygga bort-men som jusjtjenko inte gjort mkt åt. Och folket avskyr jusjtjenko. enligt en mätning har han 1,6 % stöd.
Det är svårt för ukraina att välja men janukovitj är ett modigt och-enligt mig- bra val.
PS. Alla i politiken- i Ryssland, i Ukraina, i Polen, i Vitryssland har kommunistbakgrund.
Putin, Medvedev, Lukasjenko, Jusjtjenko, osv.
Förresten har ju Saakashvili kriminell bakgrund. Han har ju begått våldtäkt, men det är det tyst om här i väst.

Vad då för våldtäkt? Var får du allt ifrån?

Det har visserligen stått i någon skvallertidning att en programledare i tv anklagat Saakasjvili för våldtäktsförsök, men det är inte direkt samma sak som att han “har begått våldtäkt”.

Och på vilket sätt har Medvedev kommunistbakgrund? Jo, han antogs som medlem i Komsomol 1979, när han var 14 år gammal. Visst, man kan raljera med det.

Det jag menar är det där som natalia påstår om att Janukovitj fick sitt ämbete tack vare sin kommunistiska bakgrund. Det är därför bra att påpeka att alla östeuropeiska ledare, inklusive Jusjtjenko, har kommunistisk bakgrund och att detta inte är något speciellt för Janukovitj.
Jag vill veta vad Natalia anser Janukovitj har begått kriminellt. Tyvärr finns det så många ledande personer i östeuropa med kriminell bakgrund och det kommer inte försvinna förrän denna generation försvunnit.
Jag tycker det vore bra för Ukraina med en stabil regering som styr upp ekonomin så att det inte blir fler politiska kriser.

Jag upprepar frågan: vad då för våldtäkt?

Det stämmer att Jusjtjenko har kommunistisk bakgrund: han blev medlem i sovjetiska kommunistpartiet 1977 när han var 23 år gammel.

Vad gäller Janukovytj så dömdes han till tre år i fängelse för deltagande i organiserad brottslighet år 1967 när han var 17 år gammal, men befriades i förtid. Tre år senare dömdes han till två års fängelse för misshandel. 1978 ströks domarna från brottsregistret, något oklart varför, men förmodligen på grund av högt beskydd.

Man kan givetvis ha olika uppfattningar om vilket som är mer komprometterande.

Var det inte tal om att den där misshandeln Janukovitj dömdes för i själva verket var en gruppvåldtäkt? Hur som helst, jag såg Janukovitj och hans följe när de var här för fyra år sedan, och de såg faktiskt ut som banditer.

Jo, men det var inte vad han dömdes för. Hur det egentligen var kan vi inte faststlå, men han dömdes i alla fall för misshandel.

Må vara att Medvedjev antogs till Komsomol 1979, när han var 14 år gammal, men han var inte en vanlig medlem under sina studier.

“я входил в комитет комсомола факультета, а потом и ЛГУ. Не относился к этому как к нагрузке, получал удовольствие”

han tjänade minst på valfusket eftersom han inte kunde ana att det skulle sluta på det viset, han hoppades väl på ett lätt seger. Vad gäller fusket från Juchtjenko sida, var det JAnukovytj som rapporterade detta? Om det här med amerikanst stöd, menar du de valenki som delades ut till folk (Janukovytjs fru påstod att de kom från USA) :)

Ok, du påstår att Janukovytj är så bra, titta på hans åren som premiärminister, vad har han gjort för landet då? ja, justdet – inget!
Jaja, visst Jusjtjenko är kommunist, antisemit och allt annat möjligt enligt rysk propaganda. Jag tycker att såna människor som Janukovytj platsar bäst där han redan satt flera gånger.
Dessutom glöm inte att trots att Jusjtjenko är president så har Janukovytj ändå inflytande i parlamenet och han gör INGET för att förbättra situationen!

Kommunisterna har aldrig räddat ukraina och det kommer de aldrig att göra, lyssna på många av PArtija Regionivs medlemmar – de uttrycker ju hatet mot ukraina och gör det helt öppet utan att skämmas! LAndet behöver människor som står för Ukrainas intresse och inte de av Ryssland, och Janukovytj, det är helt klart, kommer att hålla med rövslickeriet. Fast du delar tydligen hans prioriteringar…

“Alla i politiken- /…/ i Polen /…/ har kommunistbakgrund.”

Alla? Var hämtar du dina kunskaper om Polen ifrån? Ett hemligt arkiv?

Vadå för våldtäkt? När saakasjvili var ung begick han enligt vissa källor våldtäkt. Det är inte bevisatmörkläggs i väst. Om det mörkläggs är det klart det inte är lätt att hitta mycket information om detta. ”
Misha” tillhörde en rik familj och i sovjetsystemet kunde dom rika göra som dom ville, därför kan det vara sant att saakashvili begått kriminella gärningar.
Här kan man hitta mycket fakta om Saakasjvili:
http://compromat.ru/page_14079.htm

http://www.kp.ru/daily/24146.3/362952/
men skippa professorns analys

Sedan kan man inte försvara Janukovitjs kriminalitet, och det är mycket beklagligt att sådant inte är allmänt känt. Å andra sidan finns det väldigt många ledande politiker som har en mer eller mindre kriminell bakgrund.
Jag tycker om de ideal Janukovitj står för-ett enat Ukraina med god balans mellan rysk och ukrainsk befolkning. Däremot håller jag med om att ukrainska språket och ukrainska intressen bör komma i första hand men att för den skull inte vända sig emot ryssar.

enat ukraina? skojar du? han kallade ukrainsktalande befolkning i västra ukraina för djävla idioter och sa att han skulle visa dem “det roliga livet” om han kommer till makten… Med sån inställning hur kan han förena landet? vore bra om du svarade på den fråga.

“Däremot håller jag med om att ukrainska språket och ukrainska intressen bör komma i första hand men att för den skull inte vända sig emot ryssar.” Ja låter ju bra, Ryssland protesterar alltid emot allt som är bra för ukrainas intressen… Den senaste tiden visade Janukovytj att han är redo att göra allt Rysslnd vill från honom. Han blir en kanonbra ledare…

Jag bara undrar vilka källor läser du…

Har du något källa till att han kallat ukrainsktalande befolkning idioter? Jag har visserligen läst om det , men det framgår inte i vilket syfte han gjort det?? och är dessa källor trovärdiga?

När Jusjtjenko hade vunnit 2004 sa han att Ukraina ska bli “demokratiskt och enat”
Jusjtjenko har redan visat hur “demokratiskt och enat” .
Hur kan ukraina tyckas vara enat när ytterligare ett antal kriser drabbat landet sedan Jusjtjenko kom till makten?
Detta kan inte skyllas på någon annan än Jusjtjenko och hans regering.
Ukrainsk befolkning är mycket mer intresserad av goda relationer med Ryssland än något nato.
Detta avspeglar sig inte minst på opinionssiffrorna.

Källa? jag såg det själv på TV, eftersom det var 2004 kommer inte ihåg vilken kanal det var. I vilket syfte han gjorde det? förstår du verkligen inte? för att få östra ukraina att rösta på honom och folk dessutom stod och applåderade! Kanonbra taktitk för att förena ukaraina! Den kommer säkert att lyckas… att splittra landet ännu mer.
Om källan är trovärdig? inspelningen är det iaf, har svårt att tänka mig att nån skulle hitta Janukovytj tvilling för att spela in detta, fast du tror nog snarast på det sista…

Tycker du inte att det är fel att Kuchma visade stöd för JAnukovytj? speciellt att han gjorde det på det viset – genom fusk?

“Ukrainsk befolkning är mycket mer intresserad av goda relationer med Ryssland än något nato” – inte alls all befolkning stöder nära relationer med Ryssland – för det mesta är det östra delen

de flesta i ukraina som röstade på jusjtjenko gjorde det för att de såg det som enda utväg och /eller ville stödja sitt folk och ukrainsk språk och kultur, många är emot nato.
Man vill att ukraina ska vara självständigt men hellre ha goda relationer med grannländerna än Nato.

förresten det snackades ju om Janukovytj var inblandat i ett våldtäck, men att han undvek straffet tack vare sina kontakter (det skulle ju varit hans 3:e straff)… Dessutom pratade man också om att han misshandlade sin fru efter hennes uppträdande under orangea revolutionen. Hon sa då att apelsinerna som delades ut på Majdan var drogade och valenki kom från USA, hon också¨sa att alla människor var drogade och bara stod där och sjöng “оранжевое небо” Tänk på hur vårt land kommer att se ut med en sån first lady! Iaf man såg henne aldrig mer på TV, inte ens när journalisterna var hemma hos Janukovytj och skulle visa honom som en vanlig människa.

Det enda jag vet att en sån människa skulle ALDRIG någonsin komma nära makten i t.e.x Sverige. Varför ska Ukraina ha såna idioter?

Drogade är att gå för långt.
Men hur förklarar du alla pengar som plötsligt pumpades in i jusjtjenkos kampanj?
Orangea “revolutionen” finansierades med största sannolikhet från väst.

Tänk att man gjorde inte mycket annat än att stå på majdan och sjunga, och så vann man valet.
Janukovitj var populär i östra ukraina för han brydde sig om människorna under den svåra tiden.

Men hur förklarar du alla pengar som plötsligt pumpades in i jusjtjenkos kampanj?

En rysk TV-kanal sade då att det var nån svart man från Afrika som finansierade revolutionen. :)

Så mycket pengar behövde inte Jusjtjenko (Poroshenko kanske hjälpte till lite :)) – han tilltalade folket som blev trötta på Kuchma och oligarkin, människor fick inga pengar för att stå där eller rösta på honom, det var verkligen ett folkligt initiativ. Folk själva betalade sin resa t Kiev, kievbor hjälpte mkt med mat och tom erbjöd övernattning, resebolagerbjöd sina bussar för att transportera folk t Kiev osv. Och allt var för att man INTE ville ha JAnukovytj! Det är bara att respektera folkets vilja!

Vad tror du Janukovytj finansiering kom ifrån? där växer benen från Kreml!

“Vad tror du Janukovytj finansiering kom ifrån? där växer benen från Kreml!”

Så skulle det kunna vara men det är föga troligt då Partiya Regionov är det största partiet och de hade alla resurser. stödet kom ju från kutjma.

I Yuschenkos block var det med ett fascistiskt parti fram till sommaren 2004 då detta slängdes ut.
“En rysk TV-kanal sade då att det var nån svart man från Afrika som finansierade revolutionen.”
Det där förstår jag inte. Är det något som Jusjtjenko har hittat på=)?

tycker man ska vara försiktig med slutsatserna när man läser någonting om Georgien i den ryska pressen med tanke på att Ryssland gjort Georgien till fiende nr 2 efter USA… och vi vet alla hur duktiga man är i Ryssland med att hitta på saker och ting…

Andreas: “När saakasjvili var ung begick han enligt vissa källor våldtäkt. Det är inte bevisat mörkläggs i väst.”

Vad då för källor? Vad då när han var ung?

I de två smutskastningsartiklar som du länkar till står i alla fall inget sådant. Det enda som står, i Komsomolskaja Pravda-artikeln, är just det jag sade, att en programledare i tv påstås ha anklagat Saakasjvili för våldtäktsförsök. Observera att smutskastningsartikeln publicerades i Komsomolskaja Pravda den 14 augusti 2008, under pågående rysk invasion av Georgien.

Ingen källa till påståendet nämns. Jag har inte kunnat hitta något citat av programledaren någonstans. Och detta påstående i en rysk skvallertidning om en förmodligen grundlös anklagelse, som kanske inte ens har uttalats, mörkläggs alltså i väst? Tillåt mig att skratta.

Jag vet inte på vilket sätt du menar KP är en skvallertidning, men ialla fall finns inga västerländska källor där det står något om våldtäkt.
Det går att finna ryska källor och jag tror att dessa “påståenden” kan vara sanna , som tidigare skrivit. Kanske hans brott tahgit bort från brotts registret för hans familj var för inflytelserik?

“Observera att smutskastningsartikeln publicerades i Komsomolskaja Pravda den 14 augusti 2008, under pågående rysk invasion av Georgien”

några dagar tidigare hade ju georgiska styrkor invaderat ossetien, och jag tycker det är bra att man får läsa om saakasjvilis bakgrund.

Men OK, jag skulle inte ha skrivit rakt av “han har begått våldtäkt” och det var svårare än jag trodde att finna källor.

Jag vet inte mycket mer om våldtäkten så jag
tar tillbaka det där. Men man kan inte avfärda det.

“Jag vet inte på vilket sätt du menar KP är en skvallertidning.”

Ett av de senaste exemplen, en bisarr och av allt att döma av FSB fabricerad smutskastningsvideo av en amerikansk diplomat tillsammans med en artikel där det påstås att han är CIA-agent: http://www.kp.ru/daily/24339.4/530152/ (Den mycket ospecifika källhänvisningen anger att materialet kommer från “Runet” – den ryskspråkiga delen av Internet)

“Сотрудник посольства США в Москве, отвечающий за контакты с церковными иерархами, забавляется с блудницами”?

En ur-urgammal KGB klassiker! ;)

En tidning har ju rätt att skriva vad den tycker. Dagens nyheter är liberal, aftonbladet är socialdemokratisk.
I Ryssland är Novaja Gazeta oppositionell , kp mer regeringsvänlig. Jag ser inget fel med det.
Det är ingen propagandablaska, och majoriteten av rysk befolkning har sådana åsikter.

“Det är ingen propagandablaska, och majoriteten av rysk befolkning har sådana åsikter”

Det har de säkert om de läser sådana tidnigar, den stora massan av rysk befolkning har alltid varit lätt att manipulera

Har det aldrig slagit dig, Andreas, det att faktum att ingen västerländsk tidning rapporterat om nåt våldtäckt beror kanske just på att det är påhittat av rysk propaganda?

Nu vet vi iaf var du hämtar dina ideer ifrån!

Stängt för kommentering.