Ryssland bygger marinbas i Abchazien

Ryssland ska bygga en marinbas i den lilla hamnstaden Otjamtjira i Abchazien. Det bekräftade både ryska flottans stab i Moskva (förresten konstigt att den staben finns i Moskva, en bra bit från närmaste hav) och den abchaziska regeringen. Här är vad den ryska flottans presstalesman sade enligt ITAR-TASS:

Principbeslutet gällande den grundläggande frågan om att skapa en bas för Svartahavsflottan i Otjamtjira är fattat. I år påbörjar vi praktiska arbeten, bland annat muddring, vid Abchaziens kust.

Marinbasen behövs i kriget mot georgisk terror, förklarade presstalesmannen vidare:

Basen i Otjamtjira kommer att användas med hänsyn till ett existerande hot av sabotage och terrordåd av georgisk säkerhetstjänst, ett hot som inte kan uteslutas.

Ett “existerande hot” som “inte kan uteslutas” låter inte så där väldigt övertygande. Man bör också komma i håg att bara ett enda land förutom Ryssland hittills erkänt Abchazien som en självständig stat, nämligen Nicaragua. Alla andra länder anser fortfarande att Abchazien är en del av Georgien. En rysk militärbas i Georgien kommer därför knappast att välkomnas av yttervärlden.

Otjamtjira är en intressant stad i sammanhanget. Staden grundades av greker för 2.500 år sedan. Enligt 1989 års folkräkning var invånarantalet över 20.000. I samband med kriget 1992-93 drevs icke-abchazier på flykt och invånarantalet sjönk till under 5.000. Flyktingarna har fortfarande inte kunnat återvända. Otjamtjira var dessutom under sovjettiden en bas för KGB:s gränsflotta. (Ja, det fanns en sådan.)

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Ryssland bygger marinbas i Abchazien”

[…] Bloggen Kalla Kniivilä skriver om att Ryssland nu planerar att permanent etablera sig i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien. Än så länge är det bara Ryssland och Nicaragua som erkänt Abchaziens självständighet. Och med dagans auktoritära Ryssland kan man fråga sig hur självständigt detta Abchazien blir. Klart är att Ryssarna tänker etablera sig militärt på vad som nästan alla jordens länder fortfarande anser tillhör Georgien. Läs om det här. […]

Att KGB hade egna fartyg är inte så förvånande, eftersom det var den sovjetiska säkerhetspolisen som ansvarade för gränskontroller. Om jag inte misstar mig är det fortfarande FSB som gör det, de rekryterar t.o.m .folk för arbetet i tunnelbanereklam i Moskva.

Stängt för kommentering.