Putin skriver till polackerna

En dag innan Vladimir Putin inleder sitt besök i Polen publicerar tidningen Gazeta Wyborcza hans brev till det polska folket. I brevet fördömer han Molotov-Ribbentroppakten 1939, som enligt honom var “omoralisk”. Men samtidigt menar han att Sovjet inte hade något alternativ till att göra upp med Hitler, eftersom Storbritannien och Frankrike året innan gett efter och skrivit under Münchenavtalet. Gazeta Wyborcza publicerar en engelskspråkig artikel om brevet här. En rysk analys finns hos Polit.ru. Vladimir Milov är mycket kritisk. Hela brevet på ryska här.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Putin skriver till polackerna”

Hela artikeln som Putin skrev (han kallade det aldrig själv brev – det var något som det döptes till av Gazeta.pl) finns här på polska. Jag har inte hittat hela brevet på engelska, men det är intressant att jämföra de olika utländska reaktionerna:
Putin blames WWII on West’s deal with Hitler – Jerusalem Post
Putin Moves To Calm Poland WWII Tensions – Sky News
Putin reaches out to Poland on WWII anniversary – Press Trust of India

Polsk press verkar än så länge inte riktigt ha bestämt sig för vad de skall tycka. De få som ännu hunnit kommentera det verkar tveka mellan att se det som att Putin försöker ge några försonande tecken till att han återigen försvarar Stalins ställningstagande. Samtidigt är den stora nyheten, i andra tidningar än Gazeta Wyborcza, att Rysslands säkerhetstjänst återigen, igår, upprepade anklagelsen om att Polens utrikesminister Józef Beck skall ha varit tysk agent och att Stalin inte hade något annat val än att ingå en pakt med Tyskland för att förhindra polsk-tysk aggression.

Helt klart är i alla fall att ingen, utanför Ryssland, tycker att Ryssland gjort upp med sitt förflutna på något sätt som liknar det som Tyskland gjort. Jag antar att fortsättning följer…

Ja, omdömena av artikeln är olika. På Johnson’s Russia List framgår att “Putin condemns Nazi-Soviet pact”.

Har endast ögnat igenom artikeln, men den får väl ändå sägas vara ganska OK för att vara signerad en premiärminister. En sak jag funderade över, är huruvida självinsikten finns om varför de demokratiska västmakterna drog sig för en allians med Stalin. Visst, Munchen 38 ägde rum, men vilka var egentligen förutsättningarna för samarbete med Sovjet innan kriget var faite accompli?

Stängt för kommentering.