Dubbelmord i Moskva: Markelov och Baburova

För drygt åtta år sedan greps den ryske översten Jurij Budanov för våldtäkt och mord på den 18-åriga tjetjenska flickan Elza Kungajeva. Stanislav Markelov var Elza Kungajevas familjs advokat i rättegången. Budanov dömdes till tio års fängelse. I radikala ryska nationalisters ögon är han konstigt nog krigshjälte.

Markelov har senare deltagit i flera andra uppmärksammade rättsliga processer, bland annat när det gäller mordförsöket på journalisten Michail Beketov i november. Beketov låg länge i koma, men hans hälsotillstånd har på senare tid förbättrats något.

Häromdagen släpptes Jurij Budanov fri efter att ha suttit 8,5 år av sitt straff. Inför frisläppandet fick fallet återigen stor uppmärksamhet i ryska medier. Stanislav Markelov har i egenskap av Elza Kungajevas advokat i offentligheten argumenterat mot frigivandet.

I eftermiddag sköts 34-årige Stanislav Markelov ihjäl i centrala Moskva. Han hade precis avslutat en presskonferens där han bland annat pläderade för att Budanov skulle ställas inför rätta för andra grova brott som han enligt Markelov begått och som ännu inte är preskriberade.

Han hade tidigare berättat för Elza Kungajevas pappa att han blivit hotad, men att han ville fortsätta att driva fallet. Elza Kungajevas pappa och hans kvarvarande barn bor nu i Norge.

Markelov var i sällskap av Anastasia Baburova, en 24-årig journalist och miljöaktivist vars artikel om en rättegång mot en extremnationalist publicerades i Anna Politkovskajas tidning Novaja Gazeta i går. Baburova försökte stoppa gärningsmannen som då sköt även henne i huvudet. Hon avled senare på sjukhus.

Baburova deltog European Social Forum i Malmö förra sommaren och bloggade om det.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Dubbelmord i Moskva: Markelov och Baburova”

Det är som sagt ett land som INTE är på väg åt rätt håll. Det var en sak förr när det mest handlade om “affärsuppgörelse”, men antalet mord med politiska förtecken är högst oroväckande.

Usch vilka obehagliga nyheter! Ibland tappar man allt hopp om att Ryssland någonsin ska kunna bli ett “normalt” land.

Jag tyckte det var illa nog att Budanov frigavs.

Det är som när Litvinenko mördades och den misstänkte mördaren inte bara slapp rättegång utan även valdes in i Duman…

Obehagligt, som sagt. Jag noterar dock att Sydsvenskan i ett litet stick av Per Tedin på ledarsidan idag genast uppfattar morden som “en signal från Kreml”. Det låter för mig som en minst sagt förhastad slutsats. Måste man hela tiden gå direkt upp till Kreml så fort någon mördas i Ryssland? Ryssland är ett stort och komplicerat land med ett sammelsurium av ekonomiska, politiska, kriminella o.s.v. motsättningar på alla möjliga nivåer. Det är ju inte ologiskt att anta att mordet har samband med frigivningen av Budanov och de nya åtal advokaten ville skulle väckas för andra påstådda förbrytelser av Budanov. Det kan vara någon som står Budanov nära, det kan vara någon annan som genom sina handlingar i Tjetjenien skulle kunna råka illa ut om uppmärksamheten riktas mot gamla människorättsbrott i området, det kan vara både det ena och det andra.

Glöm inte att Budanov faktiskt dömdes och fick sitta av större delen av sitt straff. Jag kan inte se vad “Kreml” skulle ha att vinna på morden. Och det finns väl ingenting som hittills tyder på att flickan dödades för att hon var journalist – hon befann ju sig bredvid Markelov. En Lisbeth, alltså. Det finns all anledning att vara oroad över människorättssituationen i Ryssland och journalisters säkerhet, men man behöver ju inte tappa alla sans och måtta för det.

http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/pertedin/article407285/Kreml-signalerar.html

Det är inte bara Sydsvenskan. I går kom TT med ett “nyhetstelegram” som börjar med meningen “Vladimir Putins motståndare mördas i serie”. Suck. Snacka om att göra det enkelt för sig. Telegrammet publicerades åtminstone i SvD.

Även DN har i dag en ledare på temat, dock lite mer nyanserad. Verkar inte finnas på nätet.

Han frisläpptes för gott uppförande efter att ha avtjänat halva sitt straff, fem år, om jag förståt saken rätt. Det innebär att han satt 3,5 år i ryskt häkte? Det är en ganska lång tid. Eller satt han längre tid i fängelse?

I vilket fall som helst så är det ju inte som SvD och TT mfl påstår ;-)

Han greps i mars 2000, domen föll i juni 2003, så visst, han satt häktad ganska länge, vilket i och för sig inte är ovanligt i Ryssland. Den tiden räknas givetvis till strafftiden. Han har därmed suttit 8,5 av 10 år och hade rätt till villkorlig frigivning. Han ansökte om villkorlig frigivning redan för två år sedan, men den gången blev det nej.

Stängt för kommentering.