Människorättsaktivist mördad i Tjetjenien

Människorättsaktivisten Natalja Estemirova kidnappades på onsdagsmorgonen utanför sitt hem i Tjetjenien. Hennes kropp hittades på onsdagseftermiddagen i grannrepubliken Ingusjien. Hon var en ledande medarbetare på människorättsorganisationen Memorials avdelning i Tjetjenien och hade under många år dokumenterat bortförande, mord och tortyr i republiken. För två år sedan var hon den första mottagaren av Anna Politkovskaja-priset.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

13 svar på ”Människorättsaktivist mördad i Tjetjenien”

Vad är det för fel på folk i de där trakterna i vilda östern, när de inte ens drar sig för att mörda en liten kvinna? Eftersom hon hittades i Ingusjien så får man väl anta att det var tjetjener som mördade henne, det kan ha varit en signal till någon eller några i Ingusjien, om jag överhuvudtaget förstår det som skett och hur dessa människor fungerar. I alla fall om kroppen dumpades rimligen nära gränsen till Tjetjenien.

Efter snart 20 år av mer eller mindre konstant krigstillstånd är människoliv inte mycket värda i Tjetjenien. Det är tyvärr nästan så att jag blir mer förvånad av att höra att det fanns någon som henne (arbetandes aktivt med undersökningar av statsstödda övergrepp) levande och boende i Tjejenien, än att höra att hon mördats.

Sannolikheten att någon sätts fast för mordet är nog väldigt låg…

Vad kan det rimligen finnas för motiv bakom ett mord på en aktivist? Man får trots allt intrycket att organisationer som Memorial för en tämligen undanskymd tillvaro i dagens Ryssland och inte har makt att påverka politikers eller affärsmäns agerande. Så varför mörda dess ordförande? Vem känner sig hotad av dem?

Eftersom hon utredde myndighetsunderstötta övergrepp är det naturliga att rikta misstankarna mot den/dem som leder myndigheterna i Tjetjenien, dvs Kadyrov och hans anhängare.
Kan du ryska går det att läsa Memorials egna teorier här: http://www.memo.ru/2009/07/15/orlov.htm

Memorials Oleg Orlov: “Those who killed her don’t want information about what’s going on in Chechnya to be known outside the region,” Orlov said. “I know who’s behind this killing, who’s to blame. I can give his name and title. It’s Ramzan Kadyrov, president of the Chechen region.” (RFE/RL)

Apropå undanskymd tillvaro för organisationer i dagens Ryssland vill jag gärna flagga för ett nätverk, Frontine Russia, som jobbar på att synas och lyfta frågor (som Memorials) så mycket som möjligt genom att skapa öar av yttrandefrihet hos den ryska allmänheten. Konkret organiserar de öppna diskussioner, bland annat efter filmvisningar. Det har faktikst gått lysande för dem trots allt.

http://www.frontlineclub.ru. Huvudman för det hela är bland annat http://www.cjes.ru med inspiration från http://www.frontlineclub.com (den senare på engelska).

Men det var fanatiska medborgare som gjorde det, eller hur? Inte staten per se?

Eller tror ni att det var något slags uppdrag från lokala myndigheter göra av med henne?

Var hon därifrån själv – lokal person med familj där?

Vad exakt var det hon sade eller gjorde som kan ha gjort dessa galningar så arga att de mördade henne? Någon liten struntsak, eller höll hon massmöten och öppnade en radiostation osv?

Hon stod för mycket material till Strasbourg som legat till grund för att ryska staten ställts till ansvar för brott i Tjetjenien, hon lade grunden till HRWs norra Kaukasus-rapportering de senaste åren, hon skrev för Novaja Gazeta (kollega till Polikovskaja), hon var en av utländska journalisters främsta källa i regionen.

Kommentaren överst här om att “till och med” mörda “en liten kvinna” känns inte så relevant. Jag anser att hon var en av världens modigaste människor.

Glöm inte att “staten” i dagens Tjetjenien till stor del utgörs av ett förbrytarband kallat “kadyrovtsy” (i praktiken Ramzan Kadyrovs paramilitära privatarmé) med kidnappningar och mord som några av sina specialiteter.

Stängt för kommentering.