Kritiker torteras inför valet

Officiellt har Uzbekistan övergått till latinska alfabetet, men praktiken är varierande. Parlamentets webbplats använder fortfarande den gamla ortografin, centralvalnämnden föredrar latinska bokstäver.I dag kan uzbekerna rösta på fem fyra olika partier i parlamentsvalet. Alla fem stödjer president Islam Karimovs politik helhjärtat. Inför valet har förföljelsen av misstänkta oppositionella trappats upp.

Tortyr med kokande vatten och gruppvåldtäkter av kvinnliga fångar rapporteras ofta från de uzbekiska fängelserna.

– Tortyr används systematiskt i förhör, så i princip alla i fängelserna torteras. De som torteras värst är de som anklagas för religiös extremism, säger Elin Jönsson, Malmöjournalist som skrivit en bok om massakern i Andizjan i maj 2005.

Efter massakern, då säkerhetsstyrkor dödade hundratals demonstranter, har alla som vågar kritisera regimen stämplats som potentiella terrorister.

Massmedierna är helt statsstyrda. Föreläsningar på universiteten och gudstjänsttexter i moskéerna måste godkännas på förhand. Äldre män får lov att ha skägg, men yngre man med skägg riskerar att när som helst misshandlas eller gripas av polisen och anklagas för kontakter med radikala islamister. Samma sak gäller en kvinna i huvudduk.

– Den här tendensen har blivit tydligare det senaste året. De som misstänks för samröre med islamister döms i grupprättegångar med väldigt svepande anklagelser. Det räcker att ha fel sorts litteratur hemma, säger Elin Jönsson.

Det finns inga officiella siffror, men människorättsorganisationer uppskattar antalet terrordömda i Uzbekistan till minst fem tusen. Många dör av tortyren, men de flesta anhöriga vågar inte berätta om skadorna på kropparna som lämnas ut från fängelserna. Gör de ändå det riskerar de själva att fängslas.

Inför söndagens parlamentsval har de uzbekiska myndigheterna förföljt, gripit och misshandlat ett antal oppositionella och människorättsaktivister i förebyggande syfte.

Efter massakern i Andizjan införde EU sanktioner mot Uzbekistan. Förra året lyftes inreseförbudet till EU för vissa regimföreträdare med hänvisning till “förbättrat människorättsläge”. I höst lyftes även vapenembargot.
I verkligheten har ingenting blivit bättre i Uzbekistan, säger Elin Jönsson.

– Jag tror att sanktionerna har tagits bort därför att EU är intresserat av gas från Centralasien. Och Natoländer vill inte kritisera Uzbekistan eftersom basen där är viktig om det ska flyttas mer trupper till Afghanistan.

Sydsvenskan 2009-12-27

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.