Koreanska bilar ska tillverkas i Vladivostok

Putin lovar att fabriken på sikt ska ha 2.000 anställda.Ett drygt år efter bilupproret i Vladivostok öppnade Vladimir Putin i dag den första bilfabriken i ryska Fjärran Östern i samma stad.

I samband med invigningsceremonin körde han runt i fabriken i en nytillverkad terrängbil av märket UAZ Patriot och meddelade att hans vän Silvio Berlusconi skulle få den. Dock inte som en gåva, Berlusconi skulle få köpa den ryska terrängbilen med 10 procents rabatt.

– Det här är ju affärsverksamhet, förklarade Putin.

Den nya bilfabriken ägs av företaget Sollers (tidigare Severstal-avto) som sedan tidigare äger några mellanstora bilfabriker i Ryssland. Fabriken ska till en början montera bilar av det koreanska märket SsangYong och senare även lastbilar av märket Isuzu samt ambulanser och liknande specialfordon på bas av Fiatskåpbilar. Det är oklart hur stor produktionen av ryska UAZ Patriot kommer att bli.

Samtidigt lägger Sollers ner monteringen av den aktuella SsangYongmodellen i Tatarstan.

Den nya bilfabriken väntas ta över en del av de varvsarbetare som förlorade jobbet när Dalzavod, det största reparationsvarvet i ryska Fjärran Östern, efter tio års agoni definitivt slog igen portarna i oktober.

Under invigningen av bilfabriken sade Putin att egen tillverkning av bilar i Vladivostok är ett bättre alternativ än den omfattande import av begagnade japanska bilar som hans regering för ett år sedan i praktiken satte stopp för med höjda tullar. Han lovade att den nya fabriken på sikt skulle ha två tusen anställda.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.