Gayparaden stoppad av kravallpolis

Den förbjudna gayparaden i Moskva stoppades av kravallpolis vid tolvtiden på lördagen. Aktivisterna hade först gått ut med information om att paraden skulle äga rum i stadens centrum, men flyttade i sista stund till Sparvbergen i närheten av universitetet. Kravallpolisen verkar ha fått reda på de ändrade planerna, eftersom de var på plats långt i förväg. Tjugotal aktivister gripna, inklusive huvudorganisatören Nikolaj Aleksejev och den brittiske gayaktivisten Peter Tachell. (DN Sydsvenskan1 Sydsvenskan2 Эхо Москвы Lenta.ru Gay-radio.ru)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Gayparaden stoppad av kravallpolis”

[…] Jag kom att tänka på en rysk kompis till mig, jurist och MR-aktivist som specialiserat sig på mötesfrihet, och hur förtjust han blev när jag mms:ade bilder till honom från gaypride i Stockholm förra sommaren. Särskilt gillade han de anställda i Svenska kyrkan som sjöng: Jesus älskar alla barnen! Kalle Kniivilä: Gayparaden stoppad av kravallpolis […]

Det blev som jag förutspådde, det hjälpte tydligen inte att det är eurovision final i Moskva.
Ganska sjukt att homosexuella äktenskap fortfarande är olagliga i Ryssland… och då menar jag inte ens i kyrkan, jag syftar på det juridiska äktenskapet. Homofobin är ganska stark bland politikerna i Ryssland.

Jag gillar inte demonstrationer ang. människors sexualitet, vare sig de är gay eller heterosexuella supporters av missonärsställningen. Folk borde hålla sånt privat! Varför skall småbarn och tonåringar behöva bli förvirrade av sånt? Naturligtvis kan folk ha vilka sexuella preferenser de vill. Men jag vill kunna gå och shoppa på stan en lördag utan att veta! Jag är inte så särskilt pryd eller hämmad, men jag tycker borgmästaren i Moskva gjorde folk en tjänst i det här fallet. De homosexuella kan väl hyra ett ställe och ha en privat show där de kan uttrycka sin “pride”!

Det man vill bekämpa och protestera mot är väl homofobin i samhället (som i Ryssland tycks vara mycket utbredd) och poängen är väl just att visa att man inte skäms för att visa sin homosexualitet offentligt (precis som vi heterosexuella alltid kan göra – t.ex. genom att hålla vår partner i handen på stan – utan att riskera att bli trakasserade för det). Därmed skulle en “privat show” knappast fungera… :)

Stängt för kommentering.