En sorglös rysk vagabond

Esperanto Suomi

Som svar på mitt något överambitiösa inlägg om Akvariums och Boris Grebensjtjikovs nya album fick jag från en bekant – som inte vill kritisera den stora stjärnan offentligt – en länk till den här videon som är något ironisk över kändisen Boris Grebensjtjikov, känd även som BoG.

Jag har sett videon ett antal gånger, och till slut textade jag den till några språk, däribland svenska. Videon är inte så enkel som man skulle kunna tro vid första anblick. Musiken är en riktig låt av Akvarium – “En sorglös rysk vagabond” från ett album med samma namn från 2006. Förresten är det inte en originallåt av Akvarium, utan en irländsk folksång som heter The Irish Rover.

I vilket fall är texten skriven av Grebenstjtikov, och den innehåller givetvis en sund dos självironi. Orden är ovanligt klara för att vara hans, ofta är det ju överhuvudtaget inte lätt att förstå vad Akvariums låtar handlar om, om de överhuvudtaget handlar om något som går att definiera.

Det mest intressanta är ändå videon. Killen som ser ut som Grebensjtjikov är givetvis inte Han Själv, och videon hånar de religiösa allegorierna i BG:s texter och hans framtoning som gör honom till någon sorts profet eller orakel. Dessutom anspelar videon på ryktena om att han på 80-talet hade någon sorts kontakt med KGB. Förresten så träffade han ju Surkov, en av Putins politiska rågdivare, år 2005. Ett par månader senare fick han plötsligt ett eget program i rysk statsradio.

Men ta och titta själva. Originalversionen (utan textning, men med något bättre bild) är här.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”En sorglös rysk vagabond”

Verkligen en intressant post och sevärd video!

Videon beskriver någon slags förbrödring över religionsgränserna och det rådde en positiv stämning i filmen tills vagabonden sorglöst skrev under samarbetsavtalet och därefter tog sig en stadig sup, inte av den vanliga vodkan, utan av agentens exklusivare konjak.

Helt plötsligt blev den sorglöse vagabonden en principlös fyllkaja, eller?

Såg videon först och läste därefter texten och där gavs en del svar till handlingen i videon.

Tackar för den svenska textningen!

Stängt för kommentering.