Vem var först?

Det var den georgiska sidan som påbörjade kriget kring Sydossetien genom att anfalla Tschinvali natten mot den 8 augusti, hävdar den ryska sidan. Den georgiska regeringen hävdar motsatsen – Ryssland skickade in sina trupper den 7 augusti, och Georgien grep in för att försvara sitt territorium.

Ingen har hittills lyckats på ett trovärdigt sätt bevisa exakt i vilken ordning händelserna utvecklades, men den ryska armétidningen Krasnaja Zvezda (Röda stjärnan) som ges ut av ryska försvarsministeriet lyckas blanda bort korten på ett oväntat sätt i en intervju med kapten Denis Sidristyj som sårades i kriget men nu är på bättringsvägen.

Sidristyj är kompanichef i ryska arméns 135:e motoriserade skytteregemente, där bland annat 30 stridsvagnar av typen T-72, mer än 150 pansarfordon och tung artilleri ingår. Regementets totala truppstyrka uppges till drygt 2.000 man.

Det intressanta består i följande stycke:

Vi var ute på en övning, inleder kapten Sidristyj. Det var ganska nära Sydossetiens huvudstad. Nizjnij Zaramach är ett natyrskyddsområde i Nordossetien. Vi var kvar där i vårt läger efter övningen som hade genomförts enligt planerna, men den 7 augusti fick vi order om förflyttning till Tschinvali. Man väckte oss med larmsignal, och marsch i väg. Vi anlände, inkvarterades, och den 8 augusti small det redan till med sådan kraft att många blev helt konfunderade. Visst, alla förstod att georgierna förberedde något, men det var svårt att ens föreställa sig det vi fick se. En massiv beskjutning mot staden och fredsstyrkornas positioner började strax efter midnatt. De sköt med alla sorters vapen, inklusive salvpjäser.

Han var ju själv med, så han borde veta. Men hur rimmar detta med den ryska versionen som hävdar att de ryska trupperna skickades in som en reaktion på attacken mot Tschinvali? Man kan väl knappast heller anklaga ryska försvarsministeriets egen tidning för antirysk propaganda.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Vem var först?”

Sitter mest och spånar nu, men ett tredje alternativ är ju att ryssarna misstänkte en georgisk attack redan den 7 augusti, och därför gjorde en snabb truppförflyttning. Ifall det stämmer, så ligger det väl i linje med det som Tolgfors påpekade apropå försvaret, att ryssarna förefaller ha ett intressant och ganska snabbrörligt militärt försvar.

Förresten, apropå min mejlledes kommentar tidigare om rysk trupps fortsatta närvaro inne på georgiskt territorium som ett förhandlingskort. Är inte det vad vi såg i dagarna i förhandlingarna med EU? EU har ju varit tysta om utbrytarregionernas status, i utbyte mot rysk reträtt.

Uppdatering: nu har Krasnaja Zvezdas redaktion upptäckt sitt misstag och ändrat texten. Man har lagt till två ord, ночью och утром. Inget annat är ändrat, jag har kollat hela texten med ett program som jämför textfiler. Den nya versionen lyder enligt följande:

…den 7 augusti PÅ NATTEN fick vi order om förflyttning till Tschinvali. Man väckte oss med larmsignal, och marsch i väg. Vi anlände, inkvarterades, och den 8 augusti PÅ MORGONEN small det redan till…

Originaltexten finns kvar på ett antal bloggar och än så länge även i Googles cache-minne.

Vaddå på morgonen den 8 augusti? Alla vittnesmål tyder ju på att den tunga beskjutningen inte alls började på morgonen, utan vid midnatt natten mot den 8 augusti, kanske till och med vid 23.30-tiden på kvällen den 7 augusti. Originalversionen av texten är mycket mer trovärdig än den här “korrigerade” versionen, men visst, den passar inte ihop med den officiella ryska versionen.

Nu blev jag förvirrad, är de ryska myndigheternas version att beskjutningen inleddes på morgonen 8 augusti? Det vill säga, när Putin satte sig på OS-invigningen 8 augusti, visste han då redan om att stridigheter påbörjats? Eller visste han fortfarande inte? Det har ju vissa pr-implikationer för hans del. Svaret kanske är uppenbart men jag blev bortfintad nu.

Sen en annan sak, dagstidningar borde faktiskt inte få hålla på och ändra sina nätupplagor stup i kvarten. Det händer även i Sverige ser jag. Ifall man gör det måste man verkligen visa var man ändrat.

Ingen har mig veterligen hittills bestridit att beskjutningen av Tschinvali med tunga vapen började ungefär vid midnatt, natten mot fredagen den 8 augusti.

Förresten, nu har ryska bloggare märkt den redaktionella ändringen i Krasnaja Zvezda:

Max – А вот и реакция на заметку в Красной звезде. ;)

Den här kommentaren är lysande:

Вот эти подтирки в Красной Звезде по-оруэловски говорят сами за себя. Самовозгорание шапки, понимаете ли.

Skribenten syftar på det ryska ordspråket “На воре шапка горит”, “Hatten brinner på tjuvens huvud”. Här är en ordagrann översättning som dock inte alls blir lika rolig:

De här rövslickarna i Krasnaja Zvezda talar för sig själva på ett orwellskt sätt. Självantändning i hatten, ni förstår.

Uppdatering: nu har Krasnaja Zvezda strukit artikeln helt och hållet. Sent ska syndaren vakna.

“The requested URL /2008/09/03_09/2_03.html was not found on this server.”

Stängt för kommentering.