Ukrainsk sandlåda

Om den ryska politiken liknar bordshockey så är den ukrainska som en bråkig dagisgrupp i en sandlåda där det bara finns en hink och en spade.

Nu var det dags igen. Regeringskris i Ukraina. Koalitionsparierna kan inte komma överens. Premiärministern anklagas för landsförräderi. Premiärministern anklagar presidenten för att ha tagit hennes flygplan när hon skulle åka till Moskva.

Presidenten utlyser nyval. Premiärministerns parti blockerar talarstolen i parlamentet för att stoppa valet: val kan inte hållas utan pengar, och inget beslut om anslag till valet kan tas eftersom talarstolen är blockerad.

Presidenten beordrar att pengar till valet i stället ska tas ur regeringens reservfond. Premiärministern vägrar och säger att det inte blir något val. Hon har överklagat presidentens förordning om nyval till domstol. Fast presidenten har å sin sida sparkat domaren som vågade sig på att ta emot överklagandet.

Allt är som vanligt. Ungefär som förra året vid den här tiden. Återstår att se om president Jusjtjenko denna gång får ett sådant parlament han vill ha. Inte undra på att hans popularitetssiffror nu är kring fem procent.

Jo, förresten. För en vecka sedan skrev Svenska Dagbladet att regeringskrisen i Ukraina är över. Var får de allt ifrån?

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.