Sverige, den segerrika socialismens land?

По-русски: Швеция – страна победившего социализма?

En intressant dialog mellan historikern Nikolaj Svanidze och programledaren Lev Gulko ägde rum på radiostationen Echo Moskvy i fredags. Diskussionen handlade om “gratis sjukvård” i Ryssland.

I Sovjetunionen var sjukvården i princip gratis, i praktiken var man ofta tvungen att utnyttja kontakter och ge dyra gåvor för att få bra vård. Samma system finns delvis kvar fortfarande, med pengar under bordet och dålig kvalitet som följd, menar Nikolaj Svanidze.

N. Svanidze: Det enda som kan vara gratis är osten i en musfälla. Det finns helt enkelt ingenting som man får gratis.
L. Gulko: Tja, men i det finns ju andra länder där det finns någon sorts socialpolitik, på något sätt anslår de pengar till sådant här. Ta till exempel Sverige, eller Danmark, eller Norge.
N. Svanidze: Sverige är ett land där socialismen har segrat. Och det är Danmark också.
L. Gulko: Ja.
N. Svanidze: Men där har man byggt socialismen på ett lite annorlunda sätt. Med andra ideal. Lenin var inte där, gudskelov. Men vet ni förresten, att Lenin, när han satt i Schweiz och väntade för att se var det till slut skulle smälla till, så att han till slut skulle kunna blanda sig i och ta makten, han väntade sig att smällen kanske i första hand skulle bli i Sverige, och han funderade redan på att åka till Sverige. Och då fick han veta om Februarirevolutionen i Ryssland. Och så packade han resväskorna och åkte till Ryssland för tyska generalstabens pengar.
L. Gulko: Svenskarna ställde i alla fall till det för oss.

Det där med Lenins planer på revolution i Sverige har inte jag hört talas om tidigare. Det kanske hade varit bättre om han hade gjort ett försök här i mindre skala?

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Sverige, den segerrika socialismens land?”

Det är visserligen inte möjligt att leka “vad hade hänt om..” med historien, men det här öppnar till en så pass intressant spekulation, att man absolut inte kan låta bli. Om Lenin och sedermera Stalin hade kommit till makt i Sverige och Ryssland så småningom utvecklats mot demokrati med Kerenski i spetsen, hade det väl varit Sverige i stället för Ryssland som anföll Finland i andra världskriget. I så fall hade Finland erovrat Sverige och därmed gjort slut på världskommunismen. :-P

Jo, och då hade slaget vid Stalingrad i stället ägt rum någonstans mellan Lund och Eslöv. Fast kanske har Svanidze fått allt om bakfoten och Lenin hade bara planerat att åka till Sverige för att köpa en ny keps. Sist han var i Sverige köpte han ju en kostym på PUB i Stockholm.

Humor! Och den bästa sortens humor har en rejäl dos allvar i botten. Det är ju inte helt omöjligt att tänka sig att ett mer militant och totalitärt styre i Sverige hade kunnat få för sig att “säkra” Åland, eller mer. En del av de svenska frivilliga 1918 kunde inte tänka sig ett självständigt Finland annat än under svensk ledning, och varför inte rikssvensk sådan. I verkligheten var det ju ganska få som hade sådana idéer, men man kan fråga sig vilket genomslag de (och ålänningarnas krav på självbestämmanderätt) hade kunnat få i ett mindre demokratiskt Sverige. Så ursäkter hade nog inte saknats för ett anfallskrig eller ett annekteringsförsök à la Sudetenland.

Sverige har annars haft en ganska märklig ideologisk roll i olika länders inrikes politiska debatt, ömsom avskräckande exempel, ömsom “paradiset på jorden”.

Får mig att tänka på en satirisk korthistoria av Tage Danielsson där han låter världshistorien efter 1945 utspela sig i de tre skandinaviska länderna. Danmark spelar det kapitalistiska Väst, Sverige socialismens paradis, och Norge är förstås den utsugna Tredje Världen. Några godbitar som jag minns är Sveriges stolthet, stridsflygplanen OSS (de kunde väl inte heta MIG, det hade ju varit borgerlig individualism!); oron över den store rorsmannen i Norrland som simmar över Torne älv i en kraftdemonstration för sina anhängare (antagligen den norrbottniske landshövdingen Ragnar Lassinantti); och Norges oljeshejker, som börjar sätta press på sina forna kolonialherrar… 1970-talsnostalgi! Jag minns tyvärr inte vad boken hette, kan det ha varit “Tankar från roten”?

Kontrafaktiska resonemang kan vara läsvärda, men dock bör vi se frågorna från ett realistiskt perspektiv.

Om Sverige hade blivit centrum för världssocialismen hade de baltiska provinserna ställts i det europesiska motståndets frontlinje mot socialistisk infiltration. Dvs Baltikum hade blivit vad Skandinavian blev!

Stängt för kommentering.