Spelar Kovaljov hockey?

kovaljov.jpgJag hade för mig att det i går kom ett kort TT-telegram om den gamle dissidenten och människorättskämpen Sergej Kovaljovs öppna brev till Rysslands president Vladimir Putin, till ryska centralvalnämndens ordförande Vladimir Tjurov samt till ryska utrikesministern Sergej Lavrov. Men jag måste ha drömt det, för nu kan jag inte hitta det.

Inte heller i övrligt verkar brevet ha fått någon större genomslagskraft i svenska nyhetsmedier. En nyhetssökning på Sergej Kovaljov ger bara en massa träffar som handlar om ishockey. Inte visste jag att han är i så bra form, han fyller ju snart 78 år och har dessutom suttit ett antal år i sovjetiska fångläger.

Sergej Kovaljov dömdes till sju års fångläger och tre års intern förvisning för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Sovjetunionen. Under perestrojkan fick han lov att återvända till Moskva där han bland annat var med och grundade ryska Amnesty. Under Boris Jeltsins presidentperiod blev han statlig ombudsman för mänskliga rättigheter, men avgick 1996, efter första Tjetjenienkriget.

Senare organiserade han en fristående arbetsgrupp för att undersöka sprängningarna av bostadshus som inträffade under hösten 1999, strax innan Vladimir Putin inledde andra Tjetjenienkriget. Enligt den officiella versionen var det tjetjenska terrorister som sprängde husen, men det finns indicier som har lett till misstankar att säkerhetstjänsten FSB kunde ha varit inblandad. Arbetsgruppen kom dock inte långt med sitt arbete, eftersom två av medlemmarna mördades (Sergej Jusjenkov och Jurij Sjtjekotjichin) mördades och en sattes i fängelse (Michail Trepasjkin).

I sitt öppna brev skriver Kovaljov nu att den offentliga lögnen, som alla låtsas ta för sanning, återigen håller på att ta över Ryssland. Enligt Kovaljov är söndagens presidentval en fars där resultatet är förutbestämt, precis som parlamentsvalet, där Putins parti i december på sina håll fick helt osannolika och i praktiken ömöjliga resultat på över 99 procent av rösterna. Det är värt att läsa hela brevet, det finns på ryska människorättsportalen www.hro.org både i ryskt original och i engelsk översättning.

Förresten så var det just webbplatsen www.hro.org som i november förra året helt lamslogs efter en omfattande DDoS-attack (Distributed Denial of Service). Det är givetvis omöjligt att veta vem som stod bakom attacken.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Spelar Kovaljov hockey?”

Tack för tipset om detta välformulerade brev i vilket Putin och kompani får en ordentlig avhyvling. Naturligtvis ligger det mycket i det Kovaljov skriver. Tyvärr får den här typen av protester väldigt begränsat medieutrymme även i Ryssland, och har därför, får man förmoda, väldigt liten effekt.

Jag är mer förvånad över att svenska medier inte diskuterade det uppenbara systematiska valfusket i själva röstandet och rösträkningen vid Dumavalet i december, än att Kovaljovs öppna brev inte avhandlats.

Kreml-spin-doctorn och numera även Duma-ledamoten Sergej Markov, som av Kovaljov i brevet presenteras som “якобы профессор, якобы политолог, а попросту прожжённый и неумный циник” (supposedly a professor, supposedly a political expert, and in fact a hardened and dense cynic), skjutsade jag för övrigt i min gamla SAAB mellan två gästföreläsningar i olika städer för knappt två år sedan…

Nja, jag är väl inte så förvånad över att svenska medier inte skrivit om Kovaljovs brev. Mer förvånande för mig är att det skrivs så mycket om en annan Kovaljov som jag aldrig tidigare hört talas om. :-)

Vad gäller det systematiska valfusket, kolla här!

Stängt för kommentering.