Moskalenko inte förgiftad

Den ryska juristen Karina Moskalenko, som bland annat företräder den mördade journalisten Anna Politkovskajas familj samt den fängslade oligarken Michail Chodorkovskij, verkar inte ha blivit förgiftad.

För en dryg vecka sedan hittade hennes man ett misstänkt ämne, troligen kvicksilver, under sätet i bilen som familjen använde i Strasbourg. Efter fyndet mådde Karina Moskalenko dåligt, och kunde inte närvara när rättegången om mordet på Anna Politkovskaja inleddes i Moskva.

Många trodde att kvicksilvret hade placerats i Karina Moskalenkos bil för att förgifta henne eller för att skrämma henne. Det verkar dock finnas en naturlig förklaring.

I dagarna kunde den franska tidningen Le Figaro berätta att kvicksilvret hamnade under framsätet när bilens tidigare ägare, en fransk antikhandlare, råkade slå sönder en barometer så att kvicksilvret rann ut. Antikhandlaren lyckades inte städa bort allt innan han sålde bilen.

Enligt Le Figaro har den franska polisen redan varit i kontakt med den nu pensionerade antikhandlaren som självmant berättade om händelsen med barometern. Den franska polisen påpekar också att mängden kvicksilver i bilen var ytterst liten.

Det är ändå lätt att förstå Moskalenkos reaktion när man tänker på vad som hände Aleksandr Litvinenko. Även Anna Politkovskaja drabbades av en mystisk förgiftning i september 2004 när hon skulle flyga från Moskva till södra Ryssland för att bevaka gisslandramat i Beslan. Den gången hamnade hon på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Rostov-na-Donu och klarade livhanken med nöd och näppe.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Moskalenko inte förgiftad”

Här är några till som misstänks ha blivit förgiftade av FSB under de senaste åren i Ryssland:

Yurij Sjtjekotjichin (http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Shchekochikhin),
Roman Tsepov (http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Tsepov),
Ibn Al-Khattab
(i det fallet har FSB tagit på sig äran för mordet med ett förgiftat brev),
Lecha Islamov, m fl tjetjenska separatister som dött under mycket mystiska omständigheter i rysk fångenskap (http://www.grani.ru/War/Chechnya/m.68106.html)

…så nog finns det anledning för personer som Moskalenko att vara på sin vakt.

Stängt för kommentering.